Česko – Švýcarsko 9:1. Čeští junioři přehráli Švýcary rozdílem třídy a na mistrovství si zahrají o medaile

Čeští hokejisté do 20 let rozstříleli ve čtvrtfinále mistrovství světa Švýcarsko 9:1 a zahrají si v Halifaxu o medaile. O demolici soupeře se postarali především dvougóloví útočníci Jan Kulich, Marcel Marcel a Gabriel Szturc. Ve středečním semifinále vyzve český výběr Švédsko nebo Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Video Halifax (Kanada) (Aktualizováno: 21:59 2. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté zažili proti Švýcarsku další gólový zápas

Čeští hokejisté zažili proti Švýcarsku další gólový zápas | Zdroj: Profimedia

Kouč Radim Rulík poslal po překvapivém prvenství v základní skupině do boje prakticky stejnou sestavu, která 31. prosince rozstřílela Německo 8:1. Jedinou změnou byl návrat útočníka Eduarda Šalého, který se zařadil na křídlo první lajny.

Do utkání ale Češi vstoupili nejhůře, jak bylo možné. Pouhých dvaadvacet vteřin stačilo na to, aby Louis Robin ujel obvykle pevné české obraně a procpal puk za brankáře Tomáše Suchánka, který nejistě zůstal na vlastní čáře.

Naštěstí pro Rulíkovy svěřence přišla rychlá odpověď. Při hře 4 na 4 si na levé straně výborně poradil Svozil, který předal překvapivou přihrávkou puk Janu Kulichovi a ten potvrdil svůj dobrý výběr místa vyrovnávacím gólem – 1:1.

Češi se sice dostali do oslabení, ale vadit jim to nemuselo – Marcel Marcel nastartoval motory, projel skrz švýcarskou obranu a krásný výpad zakončil kličkou gólmanovi – 2:1.

Čtvrtý centr týmu, který se dosud na turnaji gólově hledal, vzápětí ukázal, že do čtvrtfinále naskočil s velkou chutí. Svou silou tentokrát předčil soupeře na pravé straně, puk dostal na brusli Petra Hausera, od které se za nepřehledné situace dostal do brány. Gól posvětili po kontrole i rozhodčí a hráči mohli slavit.

Češi se inspirovali bleskovým úvodem soupeře a tentokrát to byli oni, komu stačily po pauze ke skórování pouhé vteřiny. Kotouč se od mantinelu odrazil k hvězdě výběru Davidu Jiříčkovi a ten ho tvrdou ranou poslal do brány. Krasojízda pokračovala díky rychlé kombinaci Šalého a Kulicha, kterou druhý jmenovaný zakončil gólem.

Zásah číslo šest vstřelil Gabriel Szturc, který se prosadil v první české přesilovce zápasu. Do střelecké pohody se dostal i Šalé, hráč brněnské Komety minutu před koncem třetiny ještě zhoršil švýcarské trápení.

Osmou branku přidal ve třetí třetině i jeden z hrdinů večera Marcel, který ideálně tečoval střelu, hned po něm opět skóroval Szturc, který měl před prázdnou bránou jednoduchou práci.

Češi ve druhé půli třetího dějství očividně sundali nohu z plynu, Švýcaři se ale ani přes pět přesilovek nedokázali v zápase prosadit téměř plných 60 minut. Národní tým svého soupeře porazil rozdílem třídy a stejně jako na srpnovém turnaji si zahraje minimálně semifinále.

Na jméno soupeře si ještě počkají, tím nejpravděpodobnějším je Švédsko. Ve hře je i Slovensko, to by ale muselo porazit ve čtvrtfinálovém duelu favorizovanou Kanadu.

Česko - Švýcarsko 9:1 (3:1, 4:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Kulich (S. Svozil, Suchánek), 8. M. Marcel, 10. Hauser (M. Marcel, J. Kos), 21. D. Jiříček (Kulich), 26. Kulich (Šalé), 34. G. Szturc (S. Svozil, Brabenec), 39. Šalé (Kulich), 44. M. Marcel (A. Čech, Ticháček), 45. G. Szturc (Ticháček, D. Jiříček) - 1. Robin. Rozhodčí: Campbell, Menniti (oba Kan.) - Laguzov (Něm.), Persson (Švéd.). Vyloučení: 5:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8746.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme