Hokejový svaz si ke 110. narozeninám nadělil dárek. Mění název i logo, na dresy se vrátí lev

Letos to bude 110 let, co vznikl první český hokejový svaz. Při této příležitosti se jeho nástupce rozhodl zcela změnit podobu, název i reprezentační dresy. Český svaz ledního hokeje bude pod svým názvem nadále vystupovat už jen ve smlouvách a oficiálních dokumentech. Jinak bude používat název Český hokej. V sobotu to řekl prezident svazu Tomáš Král.

Praha (Aktualizováno: 14:11 23. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důvody změny jsou marketingové i finanční. „Dosavadní situace, kdy jsme nakládali s půjčeným státním symbolem, už byla neudržitelná, protože na nás neustále parazitovaly různé subjekty. Uzrál čas identitu po vzoru ostatních hokejových federací zrevidovat a dát do moderního hávu,” řekl Král.

Nově bude svaz používat logo s nápisem Český hokej a hlavou lva, která se objeví i na dresech hokejových reprezentačních výběrů.

„Hříva lva má šest cípů, což je počet hráčů jednoho týmu na ledě. Nechybí motiv puku, který má lev v tlamě,“ popsal Tadeáš Drahorád z kreativní agentury Go4Gold, která logo vytvořila. Oko lva má tvar pražského ostrova Štvanice, kde stál významný stadion. Pro nápis Český hokej bylo speciálně vytvořeno písmo.

Novou podobu budou mít i reprezentační dresy. „Z top šesti týmů posledního mistrovství světa jsme byli jediní, kdo neměl unikátní hokejovou značku s národními prvky,“ popsal generální sekretář svazu Martin Urban.

Od svetrů po dresy se zlatou korunkou. Podívejte se, jak se měnila podoba reprezentačních dresů

Číst článek

Na dresech nahradí velký státní znak logo Českého hokeje, tedy lev, který se v minulosti objevoval na národních dresech opakovaně. Nově se budou lišit dresy seniorských národních týmů a mladších kategorií.

Lev seniorských reprezentací bude mít na hlavě místo bílé zlatou korunku. „Pro každého hráče by měla být vrcholem seniorská reprezentace. Cílem Českého hokeje je, aby se členové juniorských reprezentací neuspokojili a dál na sobě pracovali. Aby chtěli jednou obléct také dres se zlatou korunkou,“ dodal Urban.

Státní symboly ale z dresu a výstroje hokejistů nezmizí. Státní vlajka je součástí límce, objeví se také na helmě stejně jako český státní znak.

„Líbí se mi. Je důležité jít s dobou a být moderní a atraktivní,” myslí si legendární hokejový útočník Patrik Eliáš.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme