Novinky v první hokejové lize: vrací se předkolo play-off a finále

Novým systémem se bude hrát v sezoně 2019/20 první hokejová liga, která se rozšířila na 16 účastníků a nově její vítěz postoupí přímo do extraligy. Soutěž se po 30 kolech rozdělí na dvě části. Celky na prvním a osmém místě budou dále bojovat o přímý postup do čtvrtfinále, ostatní týmy budou hrát o zbývající dvě místa v předkole play-off. Stejně jako předkolo se vrací také finále. Rozhodl o tom výkonný výbor Českého hokeje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva brankář Havířova Ondřej Bláha a Václav Karabáček z Budějovic.

Snímek z utkání Chance ligy mezi týmy AZ Residomo Havířov a ČEZ Motor České Budějovice | Foto: Václav Pancer | Zdroj: ČTK

V úvodní části se šestnáctka celků utká dvoukolově systémem každý s každým. Po 30 kolech bude mít první osmička zajištěnou účast minimálně v předkole play-off. O přímý postup do čtvrtfinále, kam se dostane první šestice, budou týmy hrát čtyřkolově každý s každým (28 kol). O zbývající dvě místa v předkole, kam se dostane ještě devátý a desátý celek, bude hrát stejným systémem i zbývající osmička.

Bez Jágra s Plekancem by se Kladno do extraligy nedostalo, říká kladenská legenda Nový

Číst článek

V základní části soutěže, která skončí 7. března, sehraje každý z účastníků druhé nejvyšší soutěže dohromady 58 utkání. Předkolo play-off se bude hrát na tři vítězné zápasy, čtvrtfinále, semifinále i finále pak už na čtyři vítězná utkání.

O vítězi první ligy a zároveň postupujícím do extraligy se rozhodne nejpozději 29. dubna, kdy je naplánováno případné sedmé finále. Z nejvyšší soutěže sestoupí přímo poslední celek. První liga zůstane už třetí sezonu nesestupová.

V minulém ročníků hrálo 15 účastníků druhé nejvyšší soutěže každý s každým čtyřkolově a týmy v celkem 60 kolech sehrály 56 utkání. V play-off se hrálo jen čtvrtfinále a semifinále na čtyři vítězná utkání.

Předkolo se hrálo v první lize naposledy v sezoně 2016/17 a finále se vrací poprvé od sezony 2010/11, kdy hrál vítěz baráž o postup na čtyři výhry s nejhorším celkem extraligy.

Od následující sezony až do letoška úspěšné celky ze semifinále postoupily do čtyřčlenné baráže s posledními dvěma týmy z nejvyšší soutěže a hrály čtyřkolově (12 zápasů) o dvě místa v extralize. Letos si vybojovalo postup Kladno a sestoupil Chomutov, poslední tým extraligy Pardubice se v udržely a vítěz první ligy Motor České Budějovice nepostoupil.

Přehled účastníků první hokejové (Chance) ligy pro ročník 2018/19: Chomutov, Motor České Budějovice, Jihlava, Vsetín, Přerov, Havířov, Prostějov, Litoměřice, Frýdek-Místek, Třebíč, Slavia Praha, Poruba, Benátky nad Jizerou, Ústí nad Labem, Kadaň, Sokolov.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme