Čínská reprezentace by mohla hrát českou ligu, má se připravit na olympiádu

Čínská hokejová reprezentace by se mohla na domácí zimní olympijské hry v roce 2022 připravovat v třetí české nejvyšší soutěži. Číně to nabízí vedení českého hokeje, jak po pátečním podpisu memoranda se zástupci čínských hokejových funkcionářů v Pekingu řekl prezident českého svazu Tomáš Král.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští hokejisté by mohli trénovat na Kladně

Čínští hokejisté by mohli trénovat na Kladně | Zdroj: http://cmsxh.sports.cn

Představitelé českého hokeje včetně majitele kladenských Rytířů Jaromíra Jágra doprovázejí v Číně prezidenta Miloše Zemana. Král společně s Jágrem a předsedou České hokejové akademie Jiřím Posem podepsali s čínskými kolegy dohodu o rozvoji česko-čínského programu ledního hokeje.

Hrál rok za Rudou Hvězdu v Číně. ‚Dělají moc, ale nedaří se. Na život to tam není,‘ říká hokejista Vitásek

Číst článek

Král řekl, že Čína má o rozvoj hokeje zájem. „Je jasné, že je tady spousta práce, protože hokej nepatří mezi jejich tradiční sporty,“ poznamenal.

Zájem z čínské strany ale označil za vážný. „Myslím si, že i pro naše trenéry a do budoucna i třeba hráče může být ta spolupráce přínosná,“ podotkl.

Český hokej by čínským kolegům podle Krále mohl pomoct při budování týmu pro olympijské hry, které bude za tři roky hostit Peking. V České republice by se mohly konat přípravné kempy nebo i zápasy.

„Jednání budou ještě pokračovat,“ prohlásil Král. Příprava čínských hráčů by se měla odehrávat především v Kladně. „My jako svaz bychom jim pomohli v takových věcech, jako jsou zápasy nebo třeba i v eventuálním zařazení do některé z nižších soutěží,“ poznamenal.

Dodal, že vedení českého hokeje již o možnosti zařazení čínské reprezentace do české soutěže mluvilo a v případě zájmu by se čínský tým mohl zařadit do druhé ligy, tedy třetí nejvyšší soutěže.

„Pokud by to nebylo na úkor jiných klubů v třetí soutěži, tak si myslím, že by to mohlo být i přínosné. Samozřejmě jednáme o ekonomických podmínkách, protože pokud bychom do toho šli a dělali to, tak samozřejmě taky od toho něco očekáváme,“ poznamenal.

Zástupci českého hokeje společně s Jágrem ve čtvrtek shlédli část přátelského zápasu mezi čínskou reprezentací a kladenskými juniory. „Konstatovali jsme, že pokud jde o úroveň bruslení a práci s pukem, hokejkou, učí se to velmi slušně a rychle. Problém je s herní zkušeností, s herní orientací na ledě,“ řekl Král.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme