Splněný sen, zářil gólman Vladař. Nováček se blýskl ‚zázračným‘ zákrokem, výhru mu předpověděl Halák

Čekal dlouho, ale vyplatilo se. Český brankář Daniel Vladař dostal po pěti letech v zámoří konečně šanci v NHL a famózním výkonem dotáhl Boston k vítězství 2:1 nad Pittsburghem. „Nejlepší den mé kariéry. Teď jsem ten nejšťastnější člověk na světě,“ zářil kladenský odchovanec. Po zápase děkoval za cenné rady slovenskému parťákovi Jaroslavu Halákovi. Jeho spoluhráči zase ocenili akrobatický zákrok hokejkou.

Pittsburgh Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Daniel Vladař přijímá gratulace od spoluhráčů

Brankář Daniel Vladař přijímá gratulace od spoluhráčů | Foto: Charles LeClaire | Zdroj: Reuters

Nouzové řešení? Sázka na nováčka se tak mohla na první pohled jevit. Klubová ikona Tuukka Rask se stále plně nezotavil po zranění a zkušená slovenská dvojka Jaroslav Halák měl v nohách a rukách čtyři těžké zápasy za sebou. A tak ukázal kouč Bruce Cassidy na Vladaře.

Daniel Vladař

  • Narozen v Praze 20. srpna 1997.
  • Odchovanec kladenského hokeje.
  • Prošel mládežnickými reprezentacemi od kategorie U16 do U20.
  • Do NHL draftován v roce 2015 Bostonem na 75. místě.
  • Následující sezony strávil v nižších zámořských soutěžích.
  • Do utkání NHL zasáhl jako střídající brankář už v posledním play-off v jednom z duelů s Tampou Bay.
  • Premiéru v základní sestavě Bostonu si odbyl 16. března 2021 při výhře 2:1 nad Pittsburghem.

„Dozvěděl jsem se už o víkendu, že bych mohl dnes nastoupit. Jaro (Halák) se mnou hodně mluvil, radil mi, abych si zápas užil, jako kdyby měl být můj poslední,“ citoval Vladaře klubový web.

Kdyby neměl český gólman na zádech jmenovku a číslo, nezasvěcený divák by jen těžko hádal, že v brankovišti stojí v podstatě novic v NHL. Spíš to vypadalo, že má odchytáno v nejlepší hokejové lize světa už několik let.

„Samozřejmě jsem cítil trochu nervozitu. Když dostanete takovou šanci, nechcete ji promarnit. Od celého týmu jsem ale cítil velkou podporu a energii. Jaro mi dvanáct minut před koncem během reklamní pauzy říkal, že v letadle tu výhru, která přijde, pořádně oslavíme. Už před zápasem předpověděl, že vychytám vítězství,“ ocenil Vladař podporu od slovenského gólmana. „Můžu se od něj hodně naučit – na ledě i mimo něj,“ dodal.

Ani hrající legenda Pittsburghu Sidney Crosby si na třiadvacetiletého gólmana nepřišel, a to na něj vyslal hned pět střeleckých pokusů. Vladaře překonal pouze Brandon Tanev, to ale byla jediná radost domácího celku. Český gólman si připsal celkem 34 zákroků a při výhře Bruins 2:1 byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Snová premiéra v NHL. Brankář Vladař vychytal Bostonu výhru a byl hvězdou zápasu, Pastrňák dal gól

Číst článek

„Teď jsem ten nejšťastnější člověk na světě,“ rozplýval se Vladař, který je po Vítku Vaněčkovi z Washingtonu druhým českým gólmanem, který v této sezoně debutoval.

„Vždy bylo mým snem chytat v NHL. Dostal jsem příležitost a mám výhru. Nejlepší den mé kariéry. I když asi dostanu nějakou pokutu, protože jsem ještě v kabině volal domů přítelkyni a rodičům,“ podotkl s úsměvem.

‚Neskutečný zákrok‘

Český brankář korunoval svůj výkon akrobatickým zákrokem hokejkou, který po utkání zaplavil sociální sítě.

„Celá střídačka byla na nohou. Když předvede gólman takový zákrok, všechny hráče to nakopne,“ řekl trenér Cassidy. „To bylo úplně neskutečné,“ žasnul střelec vítězné branky Trent Frederic. Ten měl pro svého bývalého spoluhráče z bostonské farmy Providence jen slova chvály.

„Je to skvělý kluk, v týmu oblíbený. V Providence makal velmi dlouho a velmi tvrdě. Stali se z nás přátelé, a tak jsem šťastný, že se propracoval až do prvního týmu. A hned nám pomohl k vítězství,“ dodal Frederic.

Vladař jen potvrdil formu z úvodu sezony, kterou začal kvůli koronavirové pandemii a odkladu zámořské soutěže v české lize. Pardubicím pomohl v šesti zápasech ke čtyřem výhrám. Navíc si udržel skvělý průměr 1,29 obdržené branky na zápas. V solidních výkonech pokračoval i na farmě v Providence a dočkal se zasloužené odměny.

„Jen škoda, že u toho nemohla být moje rodina. Ale věřím, že podobná příležitost ještě přijde,“ dodal bývalý český mládežnický reprezentant

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme