Mezinárodní federace na pět let suspendovala šéfa běloruského hokeje Baskova za politickou diskriminaci

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) suspendovala na pět let prezidenta běloruské asociace Dmitrije Baskova mimo jiné za diskriminaci sportovců kvůli jejich politickým názorům. Běloruská strana trest nepřijala a zvažuje odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS).

Tento článek je více než rok starý.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle disciplinární komise IIHF se třiačtyřicetiletý Baskov snažil přímo ovlivňovat ostatní k podpoře běloruské vlády a vyhrožoval běloruským sportovcům a diskriminoval je kvůli jejich politickým názorům.“

„Komise také zjistila, že Baskov zneužíval svou pozici zástupce ledního hokeje k podpoře současného běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, uvedla IIHF, jež Baskovovo působení vyšetřovala deset měsíců.

Deset let od tragédie v Jaroslavli. Při pádu letadla zahynuli čeští mistři světa Rachůnek, Vašíček a Marek

Číst článek

Bělorusko se od loňska zmítá v politické krizi. Mnoho elitních sportovců podporuje opozici, která obvinila dlouholetého autokratického vůdce Lukašenka, že zmanipuloval loňské prezidentské volby a nařídil násilné potlačení demonstrací.

IIHF také prověřovala zprávy, že se Baskov v listopadu zúčastnil násilného útoku na opozičního aktivistu Romana Bondarenka, jenž zemřel poté, co ho údajně surově zbily bezpečnostní síly. I když se nedá vyloučit, že byl Baskov této události přítomen, nenašly se důkazy pro jeho aktivní zapojení do ataku proti Bondarenkovi, uvedla mezinárodní federace.

Běloruská hokejová asociace označila distanc pro Baskova za nepřijatelný. Uvedla, že zváží odvolání k arbitráži CAS v Lausanne.

Baskov je členem výkonného výboru Běloruského olympijského výboru a předsedou představenstva Dinama Minsk hrajícího KHL. Běloruská metropole Minsk měla hostit spolu s Rigou letošní mistrovství světa, ale pořadatelství jí bylo kvůli neklidu v zemi a špatné koronavirové situaci odebráno a hrálo se jen v Lotyšsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme