Kubalík si v NHL připsal dva body, brankáři Vejmelka s Francouzem neodvrátili prohry svých týmů

Hokejový útočník Dominik Kubalík překonal v NHL z dorážky Karla Vejmelku, navrch si připsal asistenci u výhry Chicaga 4:3 v prodloužení na ledě Arizony a byl vyhlášen druhou hvězdou duelu. Český gólman zastavil při prohře Coyotes 36 střel. Pavel Francouz neprotáhl svou sérii šesti vychytaných vítězství a v Seattlu, kde kryl 26 střel, podlehl s Coloradem 2:3.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 10:24 21. 4. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Kubalík

Dominik Kubalík | Zdroj: Profimedia

Kubalík bodoval potřetí za sebou (2+2) a po jeho akcích vedlo Chicago po úvodní třetině 2:0.

Beznaděj Chicaga na dně tabulky pokračuje. Ani Kubalíkova asistence nezabránila prohře proti Calgary

Číst článek

Skóre otevřel z dorážky Jake McCabe po 42 sekundách hry a na začátku gólové situace stál český útočník, který střelci branky přistrčil puk po vyhraném vhazování. Kubalík zvýšil v 16. minutě, když doklepl za záda Vejmelky odražený kotouč.

Barret Hayton ve druhé třetině snížil, ale rychle odpověděl se štěstím Alex Vlasic, jehož prudká přihrávka zapadla od brusle Nicka Schmaltze do branky.

Domácí se nevzdali, brankami Nathana Smithe a Antona Strälmana si vynutili prodloužení, které ukončil 40. trefou sezony Alex DeBrincat. Arizona tak prohrála poosmé v řadě. Naposledy vyhrála 3. dubna, právě proti Chicagu s Vejmelkou v brance.

„Když vedeme, neuvědomujeme si, že nepotřebujeme dát gól v každém dalším střídání. Za stavu 3:1 musíte zaujmout postoj, že to hlavně přežijete bez inkasované branky. Tady děláme chybu a to nás stálo celou sezonu,“ vysvětloval trenér Chicaga Derek King.

„Ale vyhráli jsme, to je příjemné,“ oddechl si. Vejmelka vytvořil 49. startem klubový rekord v počtu odchytaných zápasů nováčkem.

Seattle si vypracoval klíčový náskok v úvodu, už v čase 14:44 vedl 3:0. Francouze překonal po 72 sekundách hry bekhendovou kličkou Kole Lind, v šesté minutě zvýšil Jordan Eberle nechytatelnou ranou z pravého kruhu k bližší tyči.

Třetí gól byl připsán Yannimu Gourdemu, od jehož brusle se puk dostal do branky. Colorado zápas zdramatizovalo, prosadili se Cale Makar a Artturi Lehkonen, ale závěrečný tlak už vyrovnání nepřinesl.

Ovečkinův zápis

Alexandr Ovečkin skóroval ve Vegas dvakrát při prohře Washingtonu 3:4 v prodloužení a stal se v 36 letech nejstarším hráčem v historii soutěže, který vstřelil v jedné sezoně padesát branek. Magickou hranici překonal podeváté v kariéře a vyrovnal rekord NHL, o který se před ním dělily legendy Wayne Gretzky a Mike Bossy.

„Jsem velmi šťastný. Jak ale vždy říkám, nikdy bych takových milníků nedosáhl bez mých spoluhráčů,“ uvedl Ovečkin. „Naše lajna hrála dobře, vytvářela si šance. Byl to jeden z těch večerů, kdy cítíte, že vám to půjde,“ doplnil excelentní kanonýr, který v průběhu sezony předstihl v historické tabulce střelců třetího Jaromíra Jágra a na kontě má 780 branek.

Ovečkin dostal Washington do vedení 2:1 a v 54. poslal zápas do prodloužení, který rozhodl obránce Vegas Shea Theodore. Golden Knights, jimž zbývá odehrát do konce základní části už jen čtyři zápasy, tak snížili v Západní konferenci ztrátu na poslední postupové místo na dva body. Nahrál jim i výsledek osmého Dallasu, který podlehl v Edmontonu 2:5.

„Nám už play-off začalo,“ řekl útočník Dallasu Radek Faksa, který byl na ledě u tří inkasovaných gólů.

„Výsledek je samozřejmě zklamáním, protože je pro nás každý zápas důležitý. Musíme se hlavně zlepšit v obraně a dělat, co je v našich silách, aby se puk nedostal do branky,“ dodal český útočník. Stars jsou pořád ve výhodnější pozici než Vegas. Kromě náskoku dvou bodů mají ještě k dobru jeden zápas.

Výsledky NHL

Edmonton - Dallas 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Branky: 4. E. Kane, 7. D. Ryan, 33. Hyman, 38. Puljujärvi, 60. McDavid - 12. Robertson, 26. Hintz. Střely na branku: 50:36. Diváci: 16 833. Hvězdy zápasu: 1. Hyman, 2. M. Smith, 3. Bouchard (všichni Edmonton).

Arizona - Chicago 3:4 v prodl. (0:2, 1:1, 2:0 - 0:1)
Branky: 33. Hayton, 50. N. Smith, 54. Strälman - 1. McCabe (Kubalík), 16. Kubalík, 37. A. Vlasic, 65. DeBrincat. Střely na branku: 35:40. Karel Vejmelka odchytal za Arizonu celý zápas, inkasoval čtyři branky ze 40 střel a úspěšnost zásahů měl 90 procent. Diváci: 11 916. Hvězdy zápasu: 1. DeBrincat, 2. Kubalík (oba Chicago), 3. Ladd (Arizona).

Vegas - Washington 4:3 v prodl. (1:1, 0:1, 2:1 - 1:0)
Branky: 14. Martinez, 43. Dadonov, 43. Stephenson, 63. Theodore - 23. a 54. Ovečkin, 7. Kuzněcov. Střely na branku: 30:28. Diváci: 18 240. Hvězdy zápasu: 1. Theodore, 2. Stephenson, 3. Dadonov (všichni Vegas).

Seattle - Colorado 3:2 (3:1, 0:0, 0:1)
Branky. 2. Lind, 6. Eberle, 15. Gourde - 18. Makar, 57. Lehkonen. Střely na branku: 29:27. Pavel Francouz odchytal za Colorado 58:46 minuty, inkasoval tři branky z 29 střel a úspěšnost zásahů měl 89,7 procenta. Diváci: 17 151. Hvězdy zápasu: 1. Grubauer, 2. Lind, 3. Gourde (všichni Seattle).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme