Jiříčka si vybral Columbus, Kulicha zvolilo Buffalo. Jedničkou draftu NHL je Slafkovský

Českého hokejového obránce Davida Jiříčka si při draftu zámořské NHL vybral ze šestého místa Columbus. V prvním kole se dočkal ještě útočník Jiří Kulich na 28. pozici po volbě Buffala. První slovenskou jedničkou v historii se díky volbě Montrealu, kde se letošní výběr talentů koná, stal útočník Juraj Slafkovský. Pořádající klub volil jako první poprvé od roku 1985.

Tento článek je více než rok starý.

Montreal (Aktualizováno: 9:27 8. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Davida Jiříčka si při draftu NHL vybral ze šestého místa Columbus

Obránce Davida Jiříčka si při draftu NHL vybral ze šestého místa Columbus | Zdroj: Profimedia

Český hokej měl v ostře sledovaném úvodním kole zvoleného zástupce poprvé po čtyřech letech. V roce 2018 si Detroit vybral rovněž jako šestého hokejistu celkového pořadí útočníka Filipa Zadinu.

Brankáře Mrázka v NHL vyměnili z Toronta do Chicaga. Zahraje si s Dominikem Kubalíkem

Číst článek

Osmnáctiletý Jiříček hájil v extralize barvy Plzně a zahrál si i na letošním mistrovství světa ve Finsku, kde národní tým ukončil ziskem bronzu po deseti letech čekání na medaili z velké akce. Jiříček k tomu přispěl při pěti startech gólem a nahrávkou.

Spoluhráčem zkušeného útočníka Jakuba Voráčka se stane i díky tomu, že Blue Jackets získali šestou pozici loni od Chicaga.

„Bylo to něco úžasného. Sen, který se stal skutečností,“ přiblížil své pocity Jiříček v rozhovoru pro nhl.com. Český talent zaujal hned na pódiu během slavnostního večera, jímž se draft vrátil k obvyklé podobě po dvou předchozích letech, kdy se kvůli problémům s koronavirem odehrál pouze prostřednictvím videokonference.

Poté, co si na sebe oblékl dres a zapózoval na fotografii se zástupci klubu, políbil jeho velké logo na hrudi. „Dělám to vždy, když si na sebe beru nový dres. Je to takový můj rituál. A věřím, že mi přinese štěstí,“ uvedl Jiříček.

Rovněž osmnáctiletý Kulich dal o sobě vědět na mezinárodní scéně zejména v dubnu na mistrovství světa osmnáctek v Německu. Tam se stal s devíti góly nejlepším střelcem, byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a nechyběl ani v All Star týmu. Také Buffalo získalo 28. pozici před rokem od Floridy jako součást hráčské výměny.

„Cíl mám jasně daný - chci hrát NHL. A doufám, že si ji zahraju už v příští sezoně. Žádné jiné plány teď nemám,“ vyhlásil odhodlaně Kulich.

Zářící Slováci

Na MS mezi muži se podobně jako Jiříček ukázal rovněž Slafkovský, jenž zářil už v únoru na olympiádě v Pekingu, kde byl ještě jako sedmnáctiletý vyhlášen dokonce nejužitečnějším hráčem turnaje.

Slováci získali v Číně bronz a oslavili první cenný kov pod pěti kruhy. Slafkovský, který poslední tři sezony hokejově dorůstal ve finském klubu TPS Turku, k němu dopomohl sedmi góly ve stejném počtu zápasů.

„Myslím, že jsem ani neslyšel své jméno, ale zaslechl jen ‚Slovensko‘. Byl to docela šok. A pak už jsem neposlouchal vůbec, jen jsem se klepal. Naskočila mi husí kůže, byl to pro mě naprosto neuvěřitelný okamžik. Byl jsem samozřejmě překvapený, protože pozice jedničky byla přisuzována už asi čtyři roky Shaneu Wrightovi. Jsem moc šťastný,“ uvedl Slafkovský.

Zatímco až dosud byl nejvýše vybraným slovenským hokejistou útočník Marián Gáborík jakožto trojka draftu v roce 2000, kdy na něho ukázala Minnesota, tentokrát hned za Slafkovským šel na řadu obránce Šimon Nemec (New Jersey).

Třetím vybraným Slovákem v úvodním kole byl na 26. místě útočník Filip Mešár, jehož si vybral rovněž Montreal. Letošní trojkou je po volbě Arizony americký útočník Logan Cooley.

Kanadský útočník Shane Wright, který byl v průběhu celé sezony hlavním favoritem na pozici jedničky, se nakonec dočkal až jako čtvrtý a sáhl po něm Seattle. Kraken mají za sebou první sezonu po vstupu do NHL a rozšíření soutěže o další tým.

Draft bude pokračovat druhým až sedmým kolem v pátek od 17:00 našeho času.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme