Extraliga žádá Prymulu o výjimku: Uděláme bublinu jako v NHL, píše ministrovi v dopise

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král a ředitel extraligy Josef Řezníček požádali premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Romana Prymulu o výjimku, která by umožňovala trénink profesionálních hokejistů. Vedle hráčů dvou nejvyšších domácích soutěží by dopisem představitelům vlády rádi dosáhli možnosti plnohodnotné přípravy rovněž pro juniorskou reprezentaci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Němec v dresu Komety Brno

Ondřej Němec v dresu Komety Brno | Zdroj: Profimedia

Zástupci Českého hokeje v dopise ujistili, že si plně uvědomují rizika spojená s nepříznivým vývojem epidemie.

Prezident Českého hokeje Tomáš #Král a ředitel @Tipsport extraliga Josef #Řezníček požádali v dopise premiéra @Andrej Babiš a ministra zdravotnictví @Roman Prymula o udělení výjimky z krizového opatření pro trénink profesionálních hokejistů a @Česká hokejová reprezentace U20.

Více➡️ ceskyhokej.cz/clanky/cesky-h…

14:36 – 15. 10. 2020

2 18

Zároveň ale připomněli, že profesionální hokejové kluby se přizpůsobily všem omezením, která se týkala zákazu přítomnosti diváků a přerušení soutěží, přestože pro ně znamenají významné finanční ztráty ze vstupného, reklamy i sponzoringu.

Považují však za klíčové, aby byly profesionálním hokejistům umožněny alespoň tréninky ve vnitřních prostorách.

„Hráči a členové realizačních týmů, vykonávající zaměstnaneckou či podnikatelskou činnost, bez nich ztratili možnost, aby se připravovali na soupeření s nejlepší domácí i zahraniční konkurencí,“ uvedl Král.

Vše za zavřenými dveřmi

Ujistil zároveň, že vše by se dělo v souladu s nastavenými pravidly a za dodržení přísných opatření v boji s koronavirem.

„Tréninky by probíhaly s vyloučením veřejnosti a v nejpřísnějších hygienických podmínkách, přičemž velká většina hráčů - stejně jako členů realizačních týmů - již nákazou prošla,“ připomněl Král.

Jak vyplynulo z ankety mezi kluby, pozitivně testováno bylo od srpna už 73,3 procenta hráčů a členů realizačních týmů v extralize. Její účastníci se již od letní přípravy potýkají s problémy, které souvisejí s nemocí covid-19. Takřka po měsíci od startu nové sezony mají například Třinec a Brno na kontě pouhé dva odehrané zápasy.

Poté, co extraliga musela znovu sáhnout k zápasům bez přítomnosti diváků, byla soutěž stejně jako další sporty v Česku od pondělí zastavena, naposledy se hrálo v neděli 11. října.

Při zákazu tréninků ve vnitřních prostorách však hokejisté přišli o možnost přípravy na ledě. V úterý extraligový šéf Řezníček uvedl, že soutěž by se mohla v případě platnosti současných zpřísněných opatření proti šíření koronaviru znovu rozjet až 13. listopadu.

Král s Řezníčkem zároveň vyzdvihli, že na mezinárodní scéně je v sázce konkurenceschopnost reprezentací, neboť v jiných zemích k podobným opatřením až na výjimky nepřistoupili.

Mezinárodní federace IIHF přitom nedávno potvrdila konání obou nejvýznamnějších turnajů - juniorského mistrovství světa na přelomu roku v Kanadě i seniorského světového šampionátu v květnu 2021 v Bělorusku a Lotyšsku.

Hokejové vedení proto požádalo Národní sportovní agenturu o udělení výjimky pro přípravu juniorské reprezentace v Litoměřicích.

Bublina po vzoru NHL

Kvůli pandemii byly totiž zrušeny všechny přípravné mezinárodní akce a mladí reprezentanti se nyní nemohou připravovat ani ve svých klubech. Příprava by proběhla v takzvané bublině. Právě takovou cestou se podařilo ve dvou centrálních místech dohrát i sezonu zámořské NHL.

Ledová plocha s ubytovnou - stejně jako posilovna a tělocvična - se nachází v jedné budově, do níž by neměl přístup kromě účastníků kempu a nezbytného personálu nikdo další.

„Všichni účastníci by byli testováni a během přípravy by byli pod neustálým lékařským dohledem včetně všech požadovaných hygienických opatření. I v tomto případě platí, že přinejmenším 80 procent účastníků, hráčů a členů realizačního týmu si již nákazou prošlo,“ uvedli v žádosti Král se Řezníčkem.

Zatímco vnitřní sportoviště jsou uzavřena, venku sportovci trénovat mohou, profesionálové navíc v kompletním složení týmů. Omezení shromažďování na maximálně šest lidí se na ně nevztahuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme