Extraliga je hokejovější, první liga bojovnější. David Štich srovnává nejvyšší hokejové soutěže

Hokejoví fanoušci sice právě teď sledují jen souboje národního týmu, ale už nadcházející týden se budou moci vydat za zápasy klubových celků. A je vlastně jedno, zda navštíví extraligové nebo prvoligové stadiony. Obě soutěže totiž nabízí zajímavou podívanou.

Tento článek je více než rok starý.

Kladno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladoboleslavský obránce David Štich (vlevo)

Obránce David Štich v dresu Mladé Boleslavi (vlevo). | Foto: Jan Pavlíček, BK Mladá Boleslav

„Extraliga je určitě hokejovější. První ligu hraje hodně mladých hráčů, takže je zase taková létavější a myslím, že je i o něco rychlejší,“ vypozoroval David Štich, který v aktuální sezóně nastoupil jak v extralize za Mladou Boleslav, tak pravidelně hraje WSM ligu v dresu Kladna. I proto osmadvacetiletý obránce může jít ve svých úvahách o srovnávání dvou nejlepších domácích hokejových soutěžích ještě dál.

„V extralize uděláte chybu a soupeř vás hned potrestá, protože tam jsou lepší a zkušenější střelci. První liga je zase hodně létavá a bojovná, což je dáno tím, že dost prostoru dostali mladí hokejisti, když se liga uzavřela,“ naráží Štich na novinku, která platí ve WSM lize od této sezóny.

Ze soutěže totiž nikdo nesestupuje, a tak kluby mohou dávat prostor mladým hráčům, aniž by se strachovaly o pád z profesionální ligy. Právě proto je k vidění svižný hokej nesvázaný taktikou, tedy divácky atraktivní.

Hokejový Motor touží po postupu. Fanouškům extraligu dlužíme, říká generální manažer Bednařík

Číst článek

Zájem fanoušků je na stadionech znát i proto, že se po dlouhé době vrátil Vsetín, který po postupu Jihlavy mezi elitu láká diváky do hledišť. I když na Valašsku by se fandilo asi i na okresním přeboru.

„Vsetín je hokejové město. Na Valašsku je to vyhlášený klub, který má pořád své jméno, jaké měl před lety, když vyhrával tituly v extralize s Dopitou, Čechmánkem atd. Stále jim na domácí zápasy chodí plný dům a to samé se děje v Českých Budějovicích, což je další hokejové město. Tam je většina zápasů v sezoně vyprodaná a mají tam návštěvy přes pět a půl tisíce diváků na zápas,“ říká o tradičních klubech s širokou základnou fanoušků Štich.

Naskýtá se tedy otázka, zda není pro diváka lepší chodit spíše na první ligu než na extraligu. Jenže týmům WSM ligy přeci jen něco chybí.

Kladno posílil mistr světa a bývalý Jágrův spoluhráč Kurjanov. Z Litvínova se vrací i Miloslav Hořava

Číst článek

„V extralize o sobě hráči víc vědí, hrají na jeden dotek a celkově jsou mnohem zkušenější," popisuje výhody nejvyšší soutěže Štich.

Rozdílů mezi dvěma nejvyššími českými soutěžemi tedy najdeme dost. To nejdůležitější, ale zůstává pořád stejné.

„Výhra je výhra a je jedno, jestli jde o okresní přebor, extraligu nebo NHL,“ usmívá se David Štich.

První možnost přesvědčit se o jeho slovech budou mít fanoušci už v pondělí, kdy po reprezentační přestávce pokračuje WSM liga, ve středu pak kompletní 31. kolem Tipsport extraliga.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme