Svaz administrativně vyřadil tři hokejové kluby z extraligy juniorů, případ bude řešit arbitráž

Některé hokejové kluby se bouří proti rozhodnutí Výkonného výboru Českého hokeje. Ten administrativně snížil počet účastníků v příštím ročníku juniorské extraligy z 24 na 18. A mezi elitou by si kvůli tomu nemohly zahrát i týmy Havířova, Přerova a Vsetína. Právě zástupci těchto klubů se teď obrátili na arbitrážní komisi.

Vsetín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vsetínští junioři podle rozhodnutí výkonného výboru hokejového svazu nebudou hrát příští ročník extraligy

Vsetínští junioři podle rozhodnutí výkonného výboru hokejového svazu nebudou hrát příští ročník extraligy | Foto: hc-vsetin.cz/ | Zdroj: Zdeněk Piňos

„Myslíme si, že svaz postupuje nekoncepčně. V roce 2018 vyhodnotil uzavření soutěže jako nefunkční. V roce 2019 ji nenechá ani dohrát a automaticky soutěž změní,“ poukazuje pro Radiožurnál prezident hokejového klubu AZ Havířov Jaroslav Mrowiec na to, že si Výkonný výbor Českého hokeje ve svých rozhodnutích protiřečí.

V půlce baráže mají náskok Pardubice a Kladno. ‚Klobouk dolů před čtvrtou lajnou,‘ chválí Jágr

Číst článek

„Rozhodnutí výkonného výboru vycházelo z návrhu drtivé většiny klubů, které jsme obdrželi v návaznosti na lednové hokejové fórum,“ vysvětluje mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Proti snížení počtu účastníku v juniorské extralize a jejímu uzavření nic nenamítají ani dotčené kluby. Tedy kromě Havířova, Vsetína a Přerova.

„Nejsme proti zúžení, ale pojďme to udělat sportovní cestou a minimálně ob sezonu, aby se na to kluby mohly připravit,“ navrhuje jednatel HC Zubr Přerov Tomáš Pluháček.

Výkonný výbor totiž v únoru respektive březnu, tedy v rozehrané soutěži. Rozhodl o tom, že příští ročník budou hrát juniorskou extraligu jen kluby, které mají status akademie a juniorský tým Olomouce.

Mimo tak zůstaly právě celky Havířova, Přerova a Vsetína. Přitom všechny tři by si jinak účast v příštím ročníku výkony na ledě uhrály.

Hokej,  nebo škola?

Teď ale mladí hráči musí řešit velké dilema. „Čeká mě maturitní ročník a musíme se rozhodnout, jestli obětujeme hokej, nebo obětujeme školu. Postavili nás do obrovsky těžké situace a doufáme, že se to nějak zvrátí,“ říká zklamaně vsetínský hokejista Šimon Jenáček.

„Když obětujeme hokej, musíme jít hrát jinam, nebo budeme hrát ligu juniorů, která je bez úrovně. Když obětujeme školu, protože když půjdeme na školu do jiného města, budeme muset opakovat ročník a ztratíme rok,“ vysvětluje.

Podobně na tom mohou být i hráči Písku a Ústí nad Labem. Tyto kluby si totiž uhrály účast v extralize juniorů v baráži, kde porazily týmy, které ale na seznamu extraligy juniorů figurují i pro nadcházející sezonu. 

Výkonný výbor Českého hokeje na svém dnešním zasedání nepřehodnotil své rozhodnutí, naopak mezi účastníky přiřadil na základně smlouvy se svazem i juniorský tým rakouského Salzburgu. Celý případ tak bude řešit arbitrážní komise. Ta by měla jednat nejpozději začátkem května.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme