Hokejová disciplinárka rozdala v sezóně tresty za statisíce korun. Co s penězi vedení extraligy dělá?

Hokejové kluby Brna a Plzně zažívají hodně drahou extraligovou sezónu. Kromě toho, že jsou úspěšné, zaplatily velké sumy na pokutách. Řádově jsou to statisíce korun a nejčastějším důvodem je chování fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Doporučujeme Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Plzně

Fanoušci Plzně | Zdroj: ČTK

„Ztráta je to rozhodně velká, náš rozpočet není nafukovací. Peníze raději alokujeme na platy hráčů či na modernizaci stadionu a podobně,“ říká plzeňská mluvčí Lucie Mužíková s tím, že navíc sami fanoušci mezi sebou vybírají peníze na zaplacení pokut.

Kometa zaplatí za fanoušky pokutu 50 tisíc. Po čtvrté pokutě jí hrozí i zavření tribuny s kotlem

Číst článek

Ty jsou pro kluby citlivým tématem, zvláště když je dostanou za své příznivce. Kometa se do konce play off nechce k tématu vyjadřovat. Přitom peníze z pokut jsou už stabilní součástí rozpočtu extraligy, která s nimi předem počítá, připomíná šéf soutěže Josef Řezníček.

„Pokuty nikde v žádné černé díře nemizí, jsou dokladovatelné. Dělá se detailní rozpočet toho, kolik přišlo peněz za pokuty, za jaká provinění. Přesně se deklaruje a předkládá představenstvu a Asociaci profesionálních klubů, tedy valné hromadě, výše disciplinárních rozhodnutí a výčet trestů s výčtem pokut,“ vyjmenovává Řezníček.

A jaká je splatnost?

„Splatnost je běžná, tedy třicet dnů na každou pokutu,“ říká Radiožurnálu šéf soutěže.

Tenhle termín občas kluby pro spoustu administrativy nedodrží, ale vedení soutěže volí je na prodlení upozorňuje.

Zatímco Česku jsou fanoušci za přílišné fandění i pokutováni, v NHL je zvykem komorní atmosféra

Číst článek

Když dostane pokutu hráč a nezaplatí, zastaví mu činnost, takže podle Řezníčka pak zpravidla mají obratem peníze na účtu a už tolik neřeší, jestli je poslal sám hokejista, nebo to za něj udělal klub.

„Nás vesměs nezajímá, kdo tu pokutu zaplatí, ale kdo je účastníkem disciplinárního řízení, ten by měl pokutu zaplatit. Jestli přijde z nějakého jiného účtu je nám jedno. My akorát spárujeme vydanou fakturu s variabilním symbolem a tím pádem je pro nás pokuta uhrazena,“ přibližuje Řezníček proces.

A všechny tyto peníze míří na běžnou činnost svazu, protože se přičlení do celkového rozpočtu soutěže.

„Řeší se v něm náklady na rozhodčí celé extraligy na všech 450-460 zápasů v sezóně. Takových pět sedmin rozpočtu tvoří výdaje na rozhodčí. Dále jsou tam běžné výdaje, jako mzdy, elektronická zařízení, hrabla na led nebo třeba na poháry, které se jednou za pět let musí koupit nové,“ dodává.

Kluby tak pokutami navíc přispívají k částce, kterou už předtím zaplatí jako startovné v extralize.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme