Skvělá zpráva, chválí Pešán návrat hráčů NHL na olympiádu. Češi podle něj mohou být černým koněm

Hokejisté z NHL nebudou na olympijském turnaji v Pekingu na rozdíl od Pchjongčchangu chybět. Pět měsíců před hrami došlo k dohodě, která hvězdám ze zámoří povoluje start. Teprve pošesté v historii se tak na zimních olympijských hrách představí i hráči NHL.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Filip Pešán

Trenér Filip Pešán | Zdroj: Reuters

„Pro fanouška hokeje je skvělá zpráva, že se turnaj bude konat za přítomnosti nejlepších hráčů světa. Fanoušci se mají na co těšit,“ řekl Radiožurnálu trenér hokejové reprezentace Filip Pešán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na olympijských hrách v Pekingu budou hrát i hokejisté z NHL. Více v příspěvku Tomáše Petra

Po dohodě mezi vedením NHL, tamní hráčskou asociací a Mezinárodní hokejovou federací se tak po osmi letech znovu na olympijských hrách objeví nejlepší hráči světa.

Kromě v současnosti asi největší hvězdy NHL Kanaďana Connora McDavida by tak příští rok v Pekingu o olympijskou medaili mohli premiérově bojovat třeba Američan Auston Matthews, Rus Nikita Kučerov nebo Němec Leon Draisaitl.

„Speciálně pro zámořské týmy se tím jejich role dramaticky mění. Spoustu vynikajících hráčů v NHL má i Rusko, Finsko nebo Švédsko, ale troufnu si tvrdit, že i my postavíme konkurenceschopný tým a můžeme být třeba černým koněm olympijských her,“ tvrdí Pešán, který bude mít při skládání soupisky pro olympiádu úplně jiné starosti než obvykle.

Hokejisté z NHL znovu mohou na olympijské hry, díky dohodě se představí už v Pekingu

Číst článek

„Ta jednání nejsou tak složitá, jako když se snažíte v uvozovkách někoho přesvědčit, aby po těžké sezoně přijel na mistrovství světa. Olympiáda je sama o sobě obrovským lákadlem. Sestavu ještě vytvořenou nemáme, budeme reagovat na zdravotní stav a průběh sezony. Hráči NHL by ale měli tvořit drtivou část výběru pro olympijské hry,“ uvedl český kouč.

Dres české reprezentace by tak v Pekingu mohli obléknout třeba dvojnásobní držitelé Stanley Cupu Ondřej Palát a Jan Rutta. Premiérově by si na olympijském turnaji mohli zahrát i David Pastrňák, Tomáš Hertl, Martin Nečas nebo Jakub Vrána.

Olympijský turnaj v Pekingu začne přesně za pět měsíců a generální manažer reprezentace Petr Nedvěd a trenér národního týmu Filip Pešán mají zatím v plánu jen dvě inspekční cesty za hráči NHL. Na olympijském turnaji v Pekingu nastoupí čeští hokejisté ve skupině proti Rusům, Švýcarům a Dánům.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme