Rusko ani Bělorusko k nám na šampionát nepustíme, oznámili Finové. Reagují tak na dění na Ukrajině

Vedení Finské hokejové federace požaduje okamžité vyloučení Ruska a Běloruska ze všech hokejových akcí a neumožní jim start na letošním mistrovství světa, které pořádá. Finové se k tomuto kroku rozhodli v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, na které se podílí i Bělorusko.

Helsinky (Aktualizováno: 11:33 28. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Finska na olympijském turnaji

Hokejisté Finska na olympijském turnaji | Zdroj: Reuters

„O víkendu jsme aktivně jednali a také jsme se setkali s prezidentem Mezinárodní hokejové federace Lucem Tardiffem. Jménem finského svazu požadujeme úplné vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodních hokejových aktivit a nehodláme hrát proti národním týmům těchto zemí,“ uvedl předseda federace Harri Nummela v prohlášení.

Zároveň prohlásil, že není možné, aby Rusko a Bělorusko startovalo na světovém šampionátu, který se uskuteční v květnu v Helsinkách a Tampere. Bělorusko by mělo být jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině B v Tampere.

Vyloučení z turnajů

Finové společně s představiteli českého a švédského hokeje momentálně jednají o vyloučení Ruska z turnajů Euro Hockey Tour.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král v minulém týdnu uvedl, že sborná pravděpodobně nebude startovat na Českých hrách, které se uskuteční na přelomu dubna a května.

Výkonný výbor svazu o českém stanovisku dnes jedná na mimořádném zasedání. Král avizoval, že podporuje zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruska.

I vedení mezinárodní federace bude o dalším postupu jednat dnes odpoledne. „S ohledem na to, že IIHF má za povinnost pečovat o všechny účastníky svých turnajů, Rada IIHF přezkoumává a zvažuje důsledky tohoto konfliktu na naše akce,“ uvedla federace na svém webu. V Rusku se má uskutečnit na přelomu roku MS juniorů a seniorské MS 2023.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme