‚Je mi hanba. Doufám, že mi odpustí.‘ Hokejista Hrabík se omluvil za rasistické gesto, trest přijal

Český hokejista Kryštof Hrabík se omluvil za rasistické gesto, za které dostal v nižší zámořské soutěži AHL zákaz startu na 30 zápasů. Dvaadvacetiletý kladenský odchovanec trest přijal a nebude se proti němu odvolávat.

Springfield (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryštof Hrabík v dresu Tri-City Americans

Kryštof Hrabík v dresu Tri-City Americans | Zdroj: Profimedia

Hrabík se nevhodného chování dopustil minulý týden v utkání farmářského týmu San Jose Barracuda proti Tucson Roadrunners. Vůči útočníkovi tmavé pleti Boku Imamovi podle zámořských médií pohybem předstíral opici.

Českého hokejistu potrestali v AHL za rasismus, Hrabík dostal stopku na 30 zápasů

Číst článek

„Je mi nesmírně líto, co se stalo. Je mi hanba, nesu za to plnou zodpovědnost,“ uvedl Hrabík v prohlášení.

„To gesto jsem udělal v zápalu boje a nemyslel jsem tím nic rasistického. Až teď ale ve své omezenosti vidím, jak může být interpretováno,“ dodal.

Konstatoval, že Imama je hráč, kterého si váží. „Je mi moc líto, že jsem ho dostal do takové situace. Bylo to hrozné. Omluvil jsem se mu a doufám, že mi odpustí,“ řekl Hrabík.

Proti zastavení činnosti se neodvolá. „Udělám všechno, abych to odčinil,“ uvedl.

Montrealský rodák Imama, jehož rodiče přišli do Kanady z Konga, si gestikulace v utkání nevšiml. Na Hrabíkovo chování v zápase, který Tucson vyhrál 4:3, upozornila střídačka vítězného týmu a videozáznam ho potvrdil.

Vedení San Jose Barracuda následně Hrabíka suspendovalo a AHL vynesla trest, který vyprší na začátku dubna. Podle prohlášení ligy může český útočník po 12. březnu požádat o jeho snížení podle toho, jak si povede ve školícím programu o rasismu a inkluzi.

Hrabík působí v zámoří od roku 2018. V extralize nastupoval účastník juniorského mistrovství světa v letech 2018 a 2019 v minulosti za Liberec.

‚Setkávám se s tím celý život‘

Imama se nestal v AHL terčem rasismu poprvé. V lednu 2020 ho rasisticky urazil obránce Bakersfield Condors Brandon Manning a dostal trest na pět zápasů.

„S takovými se setkávám celý život. I když věřím, že sport podnikl pozitivní kroky, pořád máme před sebou dlouhou cestu, abychom vzdělali ignoranty a udělali hokej bezpečnějším pro všechny,“ reagoval na twitteru pětadvacetiletý Imama.

ČTK, apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme