Spoluhráči i soupeři omezují kvůli cenám aktivity, zanikly i týmy, říká amatérský hráč hobby hokeje

Chlazení, osvětlení, pravidelná úprava ledové plochy. Provoz zimních stadionů patří k těm energeticky nejnáročnějším, a tak musejí provozovatelé zvyšovat ceny nájmu za ledovou plochu. To je problém pro amatérské hokejisty, kteří najednou platí za svůj koníček výrazně víc peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amatérští hokejisté Hobby Hokej Brno

Amatérští hokejisté Hobby Hokej Brno | Foto: Hobby Hokej Brno - facebook | ©

„Amatérský hokej hraju zhruba osm let. Od té doby se například cena za hodinový pronájem haly zvedla až čtyřnásobně,“ přibližuje brněnský hobby hokejista Tomáš, jak výrazně se zvyšuje cena pronájmu ledové plochy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si výpovědi amatérských sportovců v reakci na zdražování energií

V současnosti stojí hodina skupinu, se kterou chodí hrávat, šest tisíc korun. Sám zatím kvůli zdražování omezovat hokej nemusí, na led chodí zpravidla dvakrát týdně. Zná ale amatérské hráče, kteří už kvůli zdražování aktivitu omezili.

„Někteří spoluhráči z Hobby Hokej ligy i protihráči z firemní hokejové ligy byli nuceni omezit pravidelnost svých hokejových aktivit, zejména s ohledem na cenu. Bohužel se to netýká pouze jednotlivců, ale zaniklo i poměrně velké množství týmů,“ pokračuje Tomáš.

Drahý provoz

Zdeněk Sedlák je bývalý extraligový hokejista. V současnosti vede ve Zlíně mládežnický klub Tigers, který provozuje kluziště pod velkým stanem v centru města. Letos musel zvednou cenu za hodinový pronájem na 4400 korun a vytíženost je podle něj o trochu nižší než loni. Předčasné ukončení provozu prý ale nehrozí.

‚Sport jsou první výdaje, které se v rodině škrtají.‘ Národní sportovní agentura žádá řešení inflace

Číst článek

„Sezonu samozřejmě ukončíme, ale bohužel o něco dřív. V minulosti jsme hráli i v květnu a červnu, ale letos budeme muset přestat už v dubnu,“ říká Sedlák.

Stadion zlínských Tigers je soukromý a na provoz nečerpá klub žádné dotace. Jiná situace je v případě stadionů, které patří městům. Mluví o tom další bývalý extraligový hokejista Karel Pražák, který mimo jiné také provozoval stadion a zastával různé politické funkce včetně té poslanecké.

„Obce, které vlastní stadion, mají povinnost ho provozovat. Tím způsobem nakládají s finančními prostředky občanů,“ říká Pražák s tím, že v menších městech plní amatérský hokej třeba i podobnou roli jako amatérský fotbal a slouží k setkávání lidí. 

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme