Zemřel Börje Salming. Nejproduktivnější obránce v historii Toronta Maple Leafs podlehl v 71 letech ALS

Slavný švédský hokejista Börje Salming podlehl v 71 letech nevyléčitelné nemoci. V srpnu bývalý obránce a jeden z prvních hvězdných Evropanů v NHL oznámil, že trpí amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). O jeho úmrtí ve čtvrtek informoval klub Toronto Maple Leafs, v jehož dresu odehrál v 70. a 80. letech šestnáct sezon.

Toronto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Börje Salming při emotivním ceremoniálnu před utkáním Toronta s Vancouverem

Börje Salming při emotivním ceremoniálnu před utkáním Toronta s Vancouverem | Foto: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

„Börje byl průkopníkem hokeje a ikonou s nezlomným duchem. Pomohl otevřít dveře Evropanům do NHL,“ připomněl šéf Toronta Brendan Shanahan.

Salming hrál za Maple Leafs v letech 1973-1989. Za Toronto a v poslední sezoně za Detroit odehrál 1148 zápasů, v nichž nasbíral 787 bodů (150+637). V dresu švédské reprezentace získal stříbro a bronz na mistrovství světa.

ALS je velmi progresivní nervosvalové degenerativní onemocnění, při němž pacient postupně ztrácí kontrolu nad všemi svaly v těle. Trpěli jím například britský fyzik Stephen Hawking, někdejší český premiér Stanislav Gross nebo slovenský fotbalista Plzně Marián Čišovský.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme