Kanadská hokejová dvacítka přehrála české mladíky 5:1. Skóre otevřel Ryšavý, pak přišel obrat

Česká hokejová dvacítka podlehla na mistrovství světa v Edmontonu domácí Kanadě 1:5, ve třetím vystoupení na turnaji podruhé prohrála a poprvé nebodovala. Se čtyřmi body zůstávají svěřenci trenéra Radima Rulíka v základní skupině A třetí.

Edmonton Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadští Mason McTavish (vlevo), Connor Bedard (uprostřed) a Brennan Othmann (vpravo) slaví gól do sítě české dvacítky

Kanadští Mason McTavish (vlevo), Connor Bedard (uprostřed) a Brennan Othmann (vpravo) slaví gól do sítě české dvacítky | Foto: Jason Franson | Zdroj: AP/ČTK

K jistotě postupu do čtvrtfinále potřebují, aby buď Slovensko nevyhrálo v základní hrací době nad Finskem, či získali alespoň bod s Lotyšskem. S ním se utkají o půlnoci na pondělí středoevropského času.

Spokojenost i přes prohru. Česká hokejová dvacítka předvedla podle trenéra proti Finsku vyspělý výkon

Číst článek

Do české branky se místo odpočívající jedničky Jana Bednáře postavil poprvé na turnaji Tomáš Suchánek a záda mu z lavičky kryl Pavel Čajan.

V obraně chyběl Stanislav Svozil a do hry naskočil Štěpán Němec, který proti Slovensku (5:4) a Finsku (4:3 po samostatných nájezdech) zůstal jen na střídačce. A po pobytu na tribuně se zařadil i další bek František Němec. V útoku dostal šanci Petr Hauser.

Rulíkův tým mohl otevřít skóre ve 4. minutě, kdy při tlaku zahrozili před Garandem Myšák s Kulichem. V čase 4:24 dostal Chmelař za zákrok na Othmanna u mantinelu trest na pět minut a do konce utkání a po 46 sekundách se poprvé měnilo skóre.

Radovali se ale Češi a po Kosově přihrávce se trefil pod horní tyč Ryšavý. Sudí Fernandez s Hunniusem ale gól uznali až v po přerušení pokračující hry na základě videozáznamu, protože puk se od kamery v brance odrazil rychle ven.

Kanada stupňovala tlak nejen v pokračující početní výhodě, ale i po ní. Suchánek za první třetinu pochytal 21 střel, kryl spoustu šanci, ale nakonec dvakrát inkasoval.

Suverénní obrat

V 17. minutě tečoval za gólmana Tri-City v WHL Thompsonův pokus kapitán McTavish. Přesně minut před první pauzou zvýšil Johnson, který nabral za brankou puk na čepel a u pravé tyče jej zasunul do horního rohu.

Nervozita a nedisciplinovanost. V týmu hokejové dvacítky ví, že se na mistrovství světa musí zlepšit

Číst článek

„Bylo znát, že nechtějí tu třetinu prohrát. Od té chvíle byl znát výkonnostní rozdíl. Byli výborní na puku a měli výborný pohyb, s čímž jsme měli po celý zápas trochu problém. Tomáš Suchánek předvedl super výkon. Byl to náš nejlepší hráč,“ řekl Rulík.

„Dopředu byli Kanaďané strašně nebezpeční, dozadu už tak jistí nebyli. Šancí na vstřelení gólu jsme měli víc, ale bohužel se nám to nepodařilo. Myslím, že výsledek 5:1 odpovídá hře,“ dodal.

Suchánek ve 25. minutě zlikvidoval Greigův únik, ale vzápětí už se neúspěšný exekutor už radoval z branky. Hned po pěti sekundách využil přesilovku při Szturcově trestu. Mezi kruhy změnil po Seeleyho asistenci směr puku mimo Suchánkův dosah.

Při Royově trestu se českým tým neprosadil a naopak v oslabení zahrozil v přečíslení po Ostapchukově přihrávce Cuylle. V polovině druhé třetiny po Dufourově akci minul odkrytou branku bruslí Roy.

Ve 32. minutě se dostal do úniku McTavish a blafák zakončil forhendem mezi Suchánkovy betony. další možnost měl Dufour. České pokusy o snížení končily i Garanda.

Ve třetí třetině nejdříve nepřekonal českého gólmana Bedard a přesnou mušku neměl Greig. Ve 48. minutě nabil Johnson mezi kruhy Foersterovi a Suchánek popáté kapituloval. Rulíkův výběr se neprosadil při Greigově trestu a neskórovala už ani Kanada, která vyhrála celkově na střely 57:23.

Sestřih utkání Kanada - Česko:

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu

Skupina A:

Kanada - Česko 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. McTavish (J. Thompson, Seeley), 19. K. Johnson (Stankoven), 25. Greig (Seeley, Cormier), 32. McTavish (Bedard, Othmann), 48. Foerster (K. Johnson, Stankoven) - 6. Ryšavý (J. Kos). Rozhodčí: Fernandez (USA), Hunnius (Něm.) - Briganti (USA), Mackey (Kan.). Vyloučení: 2:1, navíc Chmelař (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5135.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme