Hokejová reprezentace pošle milion korun obcím, které zasáhlo tornádo. Pomůžou i fotbalisté

Hokejoví reprezentanti se vzdali výrazné části odměn za start na uplynulém MS v Rize a rozhodli se peníze věnovat obcím na jižní Moravě, postiženým přírodní katastrofou. K jejich aktivitě se přidali i členové realizačního týmu a vedení Českého hokeje tak pošle obcím zasaženým čtvrtečním tornádem milion korun. Na odstraňování škod se rozhodla přispět i fotbalová reprezentace, která pošle blíže nespecifikovanou částku na konto sbírky Nadace Via.

Praha (Aktualizováno: 17:07 25. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Chci poděkovat kapitánovi Janu Kovářovi, který nás kontaktoval s tím, že se hráči vzdají ve prospěch postižených obcí významné části odměn z mistrovství světa a abychom tyto prostředky poslali na jejich účty,“ uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král v tiskové zprávě.

Pešán zůstává trenérem reprezentace. Svaz ale posílil pravomoci manažera Nedvěda

Číst článek

Ještě v pátek dopoledne se k iniciativě hráčů připojili i trenéři, další členové realizačního týmu a Český svaz ledního hokeje.

Ničivá bouře s kroupami a tornádem zasáhla jižní Moravu, a zejména Břeclavsko a Hodonínsko, ve čtvrtek večer. Nejméně pět lidí zemřelo a více než 150 bylo zraněno. Nejvíce postižené jsou obce Týnec, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Hodonín, Hrušky a Břeclav, také ve Valticích jsou škody prakticky na všech domech i památkách.

Přidá se i fotbalová reprezentace

Na odstraňování škod způsobených čtvrtečním řáděním tornáda na jihu Moravy se rozhodla přispět i česká fotbalová reprezentace, která se v Praze chystá na nedělní osmifinále mistrovství Evropy proti Nizozemsku v Budapešti.

„Všichni, co jsme tady, si uvědomujeme, že jsou věci důležité a pak ty méně důležité. To, co se dělo ve čtvrtek v Lužicích, Moravské Nové Vsi nebo Hruškách, jsme sledovali se zatajeným dechem. A chtěli bychom podpořit všechny, kteří nyní musí v této oblasti čelit překážkám, které do této doby ve svých životech nepoznali. Mají náš obdiv a plnou podporu,“ uvedl v tiskové zprávě trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Iniciátorem pomoci v týmu byl rodák ze Zlína obránce Ondřej Čelůstka. „Posláním sportovce nejsou prioritně jeho výsledky, ale fakt, že by měl jít vzorem. V tomto smyslu jsme s kluky ani na chvíli neváhali a rozhodli se pomoci i finanční cestou. Nejde tady ale jen o peníze, mělo by zaznít ještě jednou velké díky všem, kteří nyní pomáhají v oblasti Hodonína s odstraňováním škod, a kteří jsou také psychickou podporou všech zasažených lidí v této nelehké situaci,“ uvedl Čelůstka.

Pomoc přislíbila také Fotbalová asociace ČR (FAČR). „Jakmile se situace alespoň částečně stabilizuje, jsme připraveni nabídnout pomocnou ruku tam, kde bude nejvíce potřeba. V tuto chvíli se na asociaci logicky bavíme také o podpoře fotbalových klubů zejména na Břeclavsku a Hodonínsku, jichž se čtvrteční katastrofa přímo dotkla,“ uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

„Kluby již mapují způsobené škody na fotbalové infrastruktuře a my budeme hledat možnosti, jak pomoci. Zařadím tento bod na program nejbližšího zasedání výkonného výboru FAČR, abychom nepostupovali několika různými směry, ale koordinovaně,“ dodal nedávno zvolený nový šéf asociace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme