Čeští mladíci začali juniorské mistrovství světa debaklem, od Švédů dostali sedm branek

Česká hokejová reprezentace do 20 let prohrála ve svém prvním zápase na juniorském mistrovství světa v Edmontonu se Švédskem vysoko 1:7. Svěřenci trenéra Karla Mlejnka sice po gólu kapitána Jana Myšáka nad Seveřany vedli, soupeř však ještě v první třetině vyrovnal a ve druhé části třemi góly rozhodl o své výhře. Brankář Nick Malík i přes solidní výkon nakonec inkasoval sedmkrát.

Tento článek je více než rok starý.

Edmonton Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Česko - Švédsko na juniorském mistrovství světa

Utkání Česko - Švédsko na juniorském mistrovství světa | Foto: AP/JASON FRANSON | Zdroj: ČTK

Do první výraznější šance zápasu se dostal v 5. minutě Olausson, který se individuálně dostal až před Malíka, českého gólmana ale nepřekonal. Podobně dopadl i v 10. minutě Gunler.

Ukončí Češi medailový půst? Hokejová dvacítka zahájí juniorský šampionát proti Švédsku

Číst článek

Do vedení se tak dostal český tým a pomohla mu k tomu úvodní přesilovka. Holtzův faul potrestal kapitán Myšák, jehož ideálně našel Pytlík. Hned po buly se ale do velké šance dostal Costmar, jehož ještě Malík vychytal. V pokračující akci se však útočník Linköpingu přece jen prosadil, Švédové dokázali vyrovnat za 32 sekund.

Ve 12. minutě byl blízko gólu Teplý, videorozhodčí však potvrdil, že gólman Alnefelt stihl puk vyrazit lapačkou ještě předtím, než celým objemem prošel za brankovou čáru. Následně si poradil i s Langovou příležitostí.

Na přelomu první a druhé třetiny měl český tým výhodu dvou přesilových her, sedm sekund si zahrál v pěti proti třem. Gól ale nedal. V 28. minutě byl vyloučen Krutil a Švédové první početní výhodu v utkání využili. Šťastného odrazu puku od zadního mantinelu využil Sundsvik.

Češi mohli srovnat v další přesilovce, opět ji ale nevyužili, navíc sami po Hašově chybě inkasovali. Z brejku prostřelil Malíka Heineman. Švédové následně získali klid na hokejky a v 37. minutě přidali čtvrtý gól. Opět po odrazu puku od zadního mantinelu skóroval pohotový Niederbach. A mohlo být hůř, Malík si však poradil s Wikströmovou šancí.

Švédové, kteří v závěrečné přípravě před MS neodehráli kvůli prodloužené karanténě žádné utkání, dál kontrolovali hru a při Svozilově vyloučení přidali další gól. Holtzova střela ještě skončila na tyči, Söderblom ale předvedl efektní zakončení a nedal Malíkovi šanci.

Ani to nebylo vše, Seveřané přidali ještě dvě branky, v závěru navíc nevyužili přesilovku pět na tři. Česká reprezentace tak se Švédskem prohrála na juniorské MS pojedenácté v řadě.

Další zápas v základní skupině B čeká Čechy v noci z neděle na pondělí, kdy se utkají s Ruskem.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:
Skupina B:

Česká republika - Švédsko 1:7 (1:1, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 11. Myšák (Pytlík, Teplý) - 11. Costmar (Söderström, Hedström), 30. Sundsvik (Holmström, Broberg), 32. Heineman (Broberg, Björnfot), 37. Niederbach (Broberg, Söderblom), 45. Söderblom (Raymond, Söderström), 53. Bjerselius (Björnfot, Nybeck), 58. Gunler (Söderström, Holmström). Rozhodčí: Campbell, Labonte - Deschamps, Wyonzek (všichni Kan.). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:3. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Sestavy:
ČR: Malík - Krutil, Kučeřík, Haš, Svozil, Jiříček, Klikorka, Suhrada - Lang, Myšák, Teplý - Mužík, Pytlík, F. Přikryl - D. Vitouch, Gut, P. Novák - Rychlovský, A. Najman, Koffer, od 41. navíc M. Beránek. Trenér: Karel Mlejnek.

Švédsko: Alnefelt - Broberg, Björnfot, Söderström, Johansson, Hedström, Brännstam, Andrae - Sundsvik, Raymond, Holtz - Costmar, Holmström, Gunler - Heineman, Niederbach, Söderblom - Nybeck, Olausson, Wikström - Bjerselius. Trenér: Joel Rönnmark.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme