Rekordní peníze za odchody do NHL. České kluby získaly 64 milionů korun

České kluby získají za přestupy hokejistů do NHL za sezonu 2018/19 rekordní částku 64,1 milionu korun. Oproti ročníku 2013/14, kdy začala platit smlouva o odstupném mezi NHL, Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a Českým svazem ledního hokeje (ČSLH), vzrostla čtyřnásobně. V minulé sezoně získaly domácí kluby 55,4 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Filip Pyrochta v dresu HC Bílí Tygři Liberec

Filip Pyrochta se upsal Nashvillu | Foto: Jiří Princ | Zdroj: HC Bílí Tygři Liberec

Před nadcházející sezonou podepsalo nově v NHL celkem 13 českých hokejistů. Přímo odešli z Plzně do Montrealu obránci Michal Moravčík s Davidem Skleničkou, z Liberce do Vancouveru zamířil útočník Lukáš Jašek, z Pardubic do Colorada Martin Kaut, z Jihlavy gólman Jakub Škarek do New York Islander a do Nashvillu gólman Miroslav Svoboda z Plzně a bek Filip Pyrochta z Liberce.

‚Bylo to poučné a dřina.‘ Liberecký obránce Pyrochta má za sebou první cestu do Nashvillu

Číst článek

Z KHL, která nemá s NHL smlouvu o odstupném, zamířil bývalý útočník Pardubic Lukáš Radil ze Spartaku Moskva do San Jose, explzeňský centr Jan Kováč z Magnitogorsku do Islanders a bývalý gólman Litvínova Pavel Francouz z Čeljabinsku do Colorada. Philadelphii se upsal útočník David Kaše, který před uplynulou sezonou odešel Chomutova do Švédska do celku Mora IK.

S Detroitem uzavřel smlouvu útočník Filip Zadina, který loni odešel z Pardubic do juniorské QMJHL do Halifaxu a Red Wings si jej letos vybrali jako šestku draftu. Forvard Ostaf Safin loni o draftu zamířil ze Sparty rovněž do QMJHL do Saint John Sea a v březnu se upsal Edmontonu.

České kluby budou těžit letos i z odchodů dvou Slováků. Brankář Patrik Rybár se z Hradce Králové vydal do Detroitu a útočník Martin Bakoš, který původně mířil z Liberce do Komety Brno, bude zkoušet štěstí v Bostonu.

Podle smlouvy z roku 2013 dostávají při přímém přestupu hráče částku ve výši 260 tisíc dolarů a při nepřímém přes zahraniční klub nebo soutěž 30 tisíc dolarů. V případě, že podepíše kontrakt více než deset přímo přestupujících hokejistů, částka se zvyšuje na 350 tisíc dolarů.

Celkem 234 milionů

„Úhrada probíhá ve dvou splátkách, v září a na konci sezony. Český hokej následně finanční prostředky přeposílá v plné výši klubu či klubům, v nichž hráč v posledních třech sezonách působil. V případě, že je klubů několik, částka se dělí podle doby, po kterou hráč za klub nastupoval," uvedl tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

V sezoně 2013/14 dosáhly příjmy českých klubů za přestupy hráčů do NHL 15,3 milionu korun (za pět hokejistů), následující ročník vzrostly na 28,3 milionu (7 hokejistů), v sezoně 2015/16 na 36,1 milionu (9 hokejistů) a v ročníku 2016/17 to bylo 34,8 milionu korun (7 hokejistů). Loni podepsalo smlouvu 13 hráčů, kteří prošli českými kluby, a letos ještě o dva více. Celkem získaly české kluby od doby platnosti smlouvy na odstupném z NHL 234 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme