Hokejová Sparta zvládla domácí souboj s Litvínovem, Mladá Boleslav má jisté play-off

Hokejisté Sparty zvládli domácí duel s Litvínovem a po vítězství 5:3 si připsali důležité tři body v boji o play-off. Mladá Boleslav si vítězstvím 3:1 nad Zlínem zajistila účast ve vyřazovacích bojích. Karlovy Vary vyhrály v Chomutově 2:1 po prodloužení. Vítkovice po samostatných nájezdech zdolaly Hradec Králové. Liberec doma nezvládl prodloužení proti Kometě. Plzeň doma přetlačila Třinec. Olomouc si poradila s Pardubicemi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:05 3. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Sparty slaví gól proti Litvínovu.

Hokejisté Sparty slaví gól proti Litvínovu. | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 5:3

Pražané vstoupili do důležitého souboje o play-off velmi dobře a během úvodní třetiny si vypracovali dvoubrankový náskok. Nejdřív se prosadil po asistenci Tomáš Pavelky Lukáš Klimek a necelou minutu a půl před přestávkou zvýšil Miroslav Forman.

Litvínov nevzdává boj o předkolo. Verva porazila vedoucí Liberec a na Spartu ztrácí dva body

Číst článek

Krátce po přestávce vedli domácí už 3:0 po gólu Robertse Bukartse a zdálo se, že v klidu kráčejí za veledůležitými třemi body. Jenže hosté pak zadělali na drama, když se nejdřív prosadil při hře čtyři na čtyři Juraj Mikúš a o chvíli později snížil na rozdíl jediné branky Viktor Hübl.

Sparta pak v závěru druhé třetiny ustála litvínovský tlak a doslova v poslední vteřině znovu odskočila na rozdíl dvou gólů po trefě Jiřího Černocha. V poslední dvacetiminutovce pak ještě zvýšil na 5:2 Jiří Smejkal a přestože Litvínov pak ještě jednou snížil zásluhou Jakuba Petružálka, připsala si Sparta důležité tři body za vítězství 5:3.

BK Mladá Boleslav - PSG Berani Zlín 3:1

V úvodu se hrálo bez větších šancí a domácí gólman Růžička i hostující Kašík si s pokusy z větší vzdálenosti bez problémů poradili. Zlínský gólman v páté minutě zlikvidoval Musilovu dorážku. Více ze hry získávala Mladá Boleslav a v polovině úvodní části po brejku vypálil z pravého kruhu Šťastný, Kašík však zasáhl lapačkou.

V 11. minutě pomohla Zlínu po Dlapově pokusu od modré čáry tyč. Zlín odolal při Gazdově vyloučení, ale v 18. minutě už se Bruslařský klub radoval. Pláňkovu přihrávku usměrnil za Kašíka Žejdl.

Třinec porazil v těsném utkání Spartu 3:2 a ztrácí bod na třetí Hradec Králové. Pražané zůstávají desátí

Číst článek

V úvodu druhého dějství mohli hosté vyrovnat. Po Okálově přihrávce ale u pravé tyče nezpracoval puk Šlahař a nestihl zakončit. V 25. minutě se radovali domácí, jenže předčasně. Skalický se totiž prosadil po Vondrkově přihrávce rukou, takže sudí Jeřábek s Lacinou gól neuznali.

Zlín se ubránil v oslabení po špatném střídání, v 37. minutě však už domácí zvýšili náskok. Do úniku se dostal Knotek a překonal Kašíka. Zlínští se ještě snažili reklamovat předchozí zákrok Šťastného na Okála. Hosté snížili 84 sekund před koncem druhé části, kdy při Musilově trestu nachytal z nulového úhlu Růžičku Honejsek.

Po půl minutě závěrečného dějství ale vrátil domácím dvoubrankový náskok kapitán Vondrka, který skóroval z dorážky po Knotkově pokusu. Při Šlahařově trestu Berani odolali. Mladá Boleslav si bezpečný náskok pozorně hlídala a nedávala šanci Zlínu pomýšlet na bod, který by mu také zajistil definitivně účast v předkole play-off.

Největší šanci zvýšit měl v 52. minutě Žejdl. Zlínský kouč Robert Svoboda sáhl už více než tři minuty před koncem k power play, Růžička však při tlaku Beranů odolal.

Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 1:2 v prodl. 

Vstup do utkání měla Energie zjednodušený přesilovkou, která se ale hostům příliš nevyvedla. V sedmé minutě se před Bednářem vytvořila velká skrumáž, z níž však Piráti nic nevytěžili, což potvrdil i videorozhodčí.

V dalším průběhu si Piráti přenesli z přesilovky tlak, ze kterého v 17. minutě mohl skórovat Duda, jeho bekhend však skončil ve výstroji mladého strážce branky Energie.
Zkraje druhého dějství nevyužili Karlovarští svou přesilovku, Piráti byli gólové radosti o poznání blíže, jenomže Vantuch po Dietzově střele namířil dorážku jen do brankové konstrukce.

Plekanec rozhodl o výhře Kladna, Jágr nebodoval. Vyhrál také Vsetín

Číst článek

Krátce před polovinou utkání Gríger tak dlouho dotíral u tyčky domácí branky, až puk za čáru dotlačil a poslal Energii do vedení. To mohl navýšit Beránek, jehož v úniku vychytal Peters. Hned z protiútoku ve stejné situaci selhal Vantuch.

Úvod závěrečné části byl hodně rozháraný a nepřesný. Ve 44. minutě dostal Blaha špatnou přihrávku na pravý kruh, ale stahovačkou kolem Bednářova betonu srovnal. V následujících minutách měli Karlovarští převahu, kterou podpořily i dvě přesilovky, ani jednu však v dobrých šancích Plutnar nebo Černý nevyužili.

Závěrečné minuty základní hrací doby se nesly v obrazu pevných obran, i proto došel duel až do prodloužení. V 61. minutě rozhodl po přečíslení dvou na jednoho Gríger.

HC Vítkovice Ridera - Mountfield Hradec Králové 3:2 po sam. nájezdech

Úvodní dvacetiminutovka přinesla především hokej plný soubojů. Vítkovice se bez svého zraněného nejlepšího střelce Zdráhala snažily být aktivní, ale do soupeřovy obrany vnikaly obtížně. V desáté minutě navíc Ostravané vyrobili hrubku ve středním pásmu a mohli mluvit o štěstí, že Paulovič zahodil sólo nepřesně provedeným blafákem.

Domácím se poté naskytla výhoda přesilové hry pět na tři, ale jejich kombinování v útočném pásmu vyústilo v jedinou ránu na Maxwella, který Romanův pokus vyrazil. A těsně před pauzou po akci v přečíslení tři na jednoho nemířil přesně Trška.

Do druhé části vstoupili lépe Východočeši. Poté, co se trochu se štěstím udrželi při početní výhodě v útočném pásmu, sehrál rychle puk Cingel křížně na Filipa Pavlíka, který ve 22. minutě ranou bez přípravy překonal Bartošáka.

Start play-off první hokejové ligy zvládli favorité, Jágr asistoval u výhry Kladna

Číst článek

Hosté mohli odskočit i do většího rozdílu, Rákos ale po Romanově faulu v 35. minutě z trestného střílení rozezněl jen horní tyčku. Domácí potřebovali v boji o přímý postup do čtvrtfinále vyhrát a šli si pro vyrovnání. Už 39 sekund po neproměněné Rákosově penaltě ho dosáhl Výtisk, který nahodil kotouč od modré čáry a ten proletěl houštím hráčů až do sítě. Videorozhodčí gól po krátké kontrole potvrdil.

Vyrovnání domácí znovu nakoplo. Po Cingelově pokusu jim sice na začátku třetí třetiny pomohla tyčka, ale ve 49. minutě dokonal obrat Stránský, který po velmi podobné situaci jako u první branky sklepl ze vzduchu Schleissovu přihrávku a opět zaměstnal videorozhodčího, jenž ale posvětil i druhý gól Vítkovic.

Na tři body to však nestačilo. Vincour v 58. minutě chytrým švihem zpoza obránce vyrovnal a dal už svůj 21. gól v ročníku. Další souboj s Vincourem v prodloužení už vyhrál Bartošák, který navíc v rozstřelu kryl všechny čtyři nájezdy Královéhradeckých. Za domácí skórovali Stránský a Kucsera a mohou tak dále živit naději na přímý postup do čtvrtfinále.

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 2:3 v prodl.

První šanci si vypracoval Čermák, Will v liberecké brance byl však připraven. Na druhé straně zahrozil Ordoš, také Vejmelka si připsal první ostrý zákrok. Poté se na Vejmelku řítil osamocený Valský, jeho gólovou střelu však zhatil faul Bartejse. Liberečtí si zahráli první přesilovku a ve velkých šancích se postupně ocitli Kvapil, Birner a Jelínek. Ani jeden z nich však na Vejmelku nevyzrál.

Do vedení tak mohla jít Kometa, střelu Zaťoviče však zastavila pravá tyč Willovy branky. V 15. minutě už se ale hosté radovali z vedoucího gólu, když akci Čermáka dokončil pohotovou dorážkou Dočekal.

Fanoušci Sparty chtějí bojkotovat část zápasu s Třincem. Došla jim trpělivost s výkony hokejistů

Číst článek

Druhou dvacetiminutovku začali lépe Liberečtí, kteří si svou aktivitou vykoledovali početní výhodu. Tu však nesehráli příliš dobře a Vejmelka byl prakticky bez práce. I nadále byli častěji na kotouči Severočeši, dobře zformovaná obrana obhájců titulu je ale do větších šancí nepouštěla. Výjimkou byla ostrá rána Dohertyho a dorážka Valského.

V úvodu třetí části hrál Liberec dvě přesilovky za sebou a vytvořil si velký tlak. Skvěle chytající Vejmelka ale svůj tým podržel. Udeřit tak mohli znovu Moravané, Čermák ale z rychlého kontru trefil pouze tyč. Ve 48. minutě se tak Bílí Tygři dočkali kýženého vyrovnání: Lencovo nahození od mantinelu před Vejmelkou šikovně tečoval Vlach.

Nerozhodný stav ale nevydržel ani dvě minuty a Brno si vzalo vedení zpět. Po dobře sehraném přečíslení se střelou nad Willovo rameno prosadil Barinka - 1:2.

Liberečtí poté vrhli všechny síly do útoku, Vejmelka však dlouho odolával. Čtyři minuty před koncem třetí třetiny se ale kolem Michálka prohnal Zachar a najížděl sám na Vejmelku. Hostující obránce ho však fauloval a rozhodčí nařídili trestné střílení. K němu se rozjel Kvapil a krásnou střelou do horního rohu poslal zápas do prodloužení.

V nastaveném čase měl nejdříve obrovskou příležitost Orsava, trefil ale jen horní tyčku. Na druhé straně si Vejmelka připsal výborný zákrok proti ráně Ševce. V 63. minutě pak rozhodl o bodu navíc pro Kometu opakovanou střelou Holík.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec 1:2

Domácí vstoupili do utkání aktivněji a v první třetině ospale hrající Třinečtí nestíhali. V sedmé minutě při vyloučení Marcinka nejprve trefil Moravčík od modré čáry horní tyč, ale vzápětí se po přihrávce Stacha trefil z bezprostřední blízkosti do odkryté branky Kracík.

Rozjetí Indiáni často pálili z dobrých pozic. Oceláře ovšem držel gólman Hrubec, jenž zlikvidoval pokusy Eberleho s Pourem a skvěle zastavil střelu Gulaše z přečíslení dvou na jednoho. Prostupnou třineckou obranu v závěru úvodní třetiny překonal Eberle dlouhou přihrávkou na Kodýtka, ten ale tváří v tvář Hrubcovi neuspěl.

Olomouc se v extralize dotahuje na elitní šestku, v dohrávce otočila zápas s Karlovými Vary

Číst článek

Do prostřední části naskočili hosté o poznání lépe. Díky lepšímu pohybu se začali prosazovat v útočném pásmu. Ve 27. minutě Hrňovi úspěšné zakončení z hranice brankoviště překazil vynikajícím zákrokem lapačkou gólman Frodl. Za chvíli na druhé straně zaváhal při rozehrávce Galvinš, osamocený Pour však z mezikruží vypálil nad. Ofenzivní akce se rychle střídaly mezi oběma týmy.

V polovině utkání Gulaš přihrávkou uvolnil Nedorosta, jehož střelu na poslední chvíli stačil vyrazit svým pravým betonem Hrubec. Poté Oceláři nepotrestali vyloučení Gulaše, ale ve 36. minutě se přesně pod horní tyč trefil z levého kruhu zápěstím Werek. Po tvrdém hitu Musila na Kracíka se na ledě přitvrdilo. Nedisciplinovaní Indiáni nabídli Třinci 80 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. Ránu Růžičky bez přípravy ale dokázal Frodl zastavit lapačkou.

Na začátku závěrečné třetiny hosté nezužitkovali zbytek početní výhody, už při hře pět na pět Frodla ohrozil střelou z otočky šikovný mladík Raška. Oba soupeři se již více soustředili na defenzívu, přesto v 50. minutě po plzeňském přečíslení tří na jednoho musel dorážku Indráka vleže zneškodnit Hrubec.

Jeho protějšek Frodl zase rozklekem vychytal v šanci Novotného. V 55. minutě po chybě domácích ve středním pásmu Werek posunul puk rozjetému Růžičkovi, který tvrdou střelou po ledě rozhodl. Na výsledku již nic nezměnila ani dvouminutová plzeňská power play.
zde vov

HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Utkání začalo vyrovnaným hokejem bez velkých šancí. Do první vážnější příležitosti se dostal osamocený Jergl, kterého ale hostující gólman Klouček vychytal. To se mu však už nepovedlo o malou chvíli později, kdy si Irgl nabruslil na střed hřiště a nechytatelnou střelou otevřel skóre. Pardubičtí vyrovnali ve své třetí přesilové hře v první části hry. Zda puk z hole Poulíčka opravdu překročil brankovou čáru musel sice překontrolovat videorozhodčí, ale po rychlém telefonátu byla branka uznána.

Ve druhé třetině již museli být oba brankáři ve střehu více. Domácí Lukáš inkasoval při vlastní přesilovce, když Hovorka využil nepřesné rozehrávky Hanáků, sám sice při zakončení ještě neuspěl, puk do sítě ale dopravil dorážející Rolinek. Klouček v druhé části hry vyřešil většinu nebezpečných situací, včetně na sebe navazujících střel Ondruška a Holce i následného závaru před brankou.

Skórovat v oslabení se však povedlo také domácím. Nahodil vybojoval puk v útočném pásmu, předal ho Ondruškovi, který jej nadvakrát poslal za Kloučkova záda.

Ve třetí třetině se dostal ke třem dobrým střelám po sobě olomoucký Strapáč, Klouček však pokaždé dokázal zasáhnout. Prostřelil ho až po spolupráci dvou obránců Švrčka se Škůrkem prvně jmenovaný. Pojišťovací branku měl na holi Irgl, jenže Klouček jeho střelu do odkryté branky zázračně vytáhl nad. Výsledek 3:2 už se nezměnil.

50. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 15. Klimek (T. Pavelka), 19. M. Forman (Pech), 23. Roberts Bukarts (Klimek, T. Pavelka), 40. Černoch (Sill, Smejkal), 45. Smejkal - 26. J. Mikúš (L. Kašpar), 37. V. Hübl (F. Lukeš, Myšák), 55. J. Petružálek (F. Lukeš, V. Hübl). Rozhodčí: Šír, Hejduk - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 11.143.

BK Mladá Boleslav - PSG Berani Zlín 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Žejdl (Pláněk, D. Šťastný), 37. T. Knotek (Vondrka, Němeček), 41. Vondrka (T. Knotek) - 39. Honejsek (Šlahař, Valenta). Rozhodčí: Jeřábek, Lacina - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 2437.

Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 44. Blaha (V. Růžička ml., Sklenář) - 29. Gríger (O. Beránek, T. Rachůnek), 61. Gríger (T. Rachůnek, Eminger). Rozhodčí: Mrkva, Kubičík - J. Ondráček, Špůr. Vyloučení: 8:4. Bez využití. Diváci: 4431.

HC Vítkovice Ridera - Mountfield Hradec Králové 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 36. Výtisk (Olesz), 49. Š. Stránský (Schleiss, Kucsera), rozhodující sam. nájezd Š. Stránský - 22. F. Pavlík (Cingel, Paulovič), 58. Vincour (R. Pavlík, Cibulskis). Rozhodčí: Hodek, Pavlovič - J. Frodl, Hynek. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 7309.

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 2:3 v prodl. (0:1, 0:0, 2:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 48. J. Vlach (Lenc, Doherty), 56. M. Kvapil z trest. střílení - 15. Dočekal (L. Čermák, Vondráček), 50. Barinka (Orsava, P. Holík), 63. P. Holík (O. Němec). Rozhodčí: Bejček, Pražák - J. Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 4:6, navíc Jelínek - Barinka oba 10 min. Bez využití. Diváci: 7500 (vyprodáno).

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Kracík - 36. Werek (Svačina, Polanský), 55. Martin Růžička (Werek). Rozhodčí: Hribik, Kika - Jindra, Zíka. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 6876.

HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Irgl (Švrček, Strapáč), 35. Ondrušek (Nahodil), 50. Švrček (Škůrek) - 19. Poulíček (Horký, Machala), 27. Rolinek (Hovorka). Rozhodčí: R. Svoboda, M. Sýkora - D. Jelínek, Brejcha. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 4071.

Tipsport extraliga 2018/19 (PLATNÉ K 3. 3. 2019)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Liberec 50 29 3 5 13 165:119 98
2. Třinec 50 29 3 3 15 149:112 96
3. Plzeň 50 25 7 6 12 175:110 95
4. Mountfield HK 50 25 6 5 14 144:119 92
5. Kometa Brno 50 22 7 5 16 141:127 85
6. Olomouc 50 23 3 7 17 121:130 82
7. Vítkovice 50 23 4 3 20 136:127 80
8. Mladá Boleslav 50 24 2 1 23 122:117 77
9. Zlín 50 21 3 5 21 139:140 74
10. Sparta 50 19 7 2 22 132:131 73
11. Litvínov 50 19 5 1 25 122:141 68
12. K. Vary 50 12 4 6 28 120:151 50
13. Chomutov 50 12 3 5 30 110:167 47
14. Dynamo 50 8 2 5 35 96:181 33

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme