Uwe Krupp chce hokejovou Spartu vrátit na výsluní, v cestě mu stojí i jazyková bariéra

Hokejová Sparta po minulé, znovu nepovedené, sezoně angažovala zahraničního trenéra. Němec Uwe Krupp má jasný úkol - vrátit extraligový titul zpět do Prahy. Jenže tenhle cíl by Spartě mohla zkomplikovat jazyková bariéra.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uwe Krupp na lavičce Sparty.

Uwe Krupp na lavičce Sparty. | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Dobrý den a dobré ráno,“ naznačuje Uwe Krupp, že česky se ještě moc nedomluví. Německý trenér převzal hokejovou Spartu na konci dubna a přiznává, že čeština je pro něj náročným jazykem. Zároveň je ale Krupp připravený se téhle výzvě postavit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uwe Krupp chce hokejovou Spartu vrátit na výsluní, v cestě mu stojí i jazyková bariéra

Kromě němčiny se Uwe Krupp, který dlouhá léta hrál v zámořské NHL, domluví i anglicky. Právě ta je teď společně s češtinou druhý úřední jazyk sparťanské kabiny. To je výhoda pro trojici Kanaďanů na soupisce. Problémy nemají ani hráči, kteří hráli v zahraničí a anglicky umí. Složitější je to ale pro zbytek.

„Taky neumím mluvit, ale všem věcem rozumím a když něco nevíme, tak se na ty detaily zeptáme, ale to jsou opravdu jen detaily. Jinak všechno chápeme a s komunikací žádný problém není,“ říká útočník Petr Kumstát, pro kterého je spolupráce s německým trenérem občas náročnější.

„Samozřejmě vím, kdo z hráčů mi rozumí a kdo ne. S těmi, kteří úplně nerozumí, trávím víc času. Bavím se s nimi osobně nebo v menší skupině společně s Jardou a Frantou, kteří mi pomáhají překládat. Všichni se snažíme,“ přiznává Uwe Krupp, že při komunikaci s hráči mu pomáhají hlavně jeho asistent Jaroslav Nedvěd a kondiční kouč František Ptáček.

‚Hráči budou mít okamžitou reakci.‘ Trenéři budou moct během zápasu na střídačce používat tablet

Číst článek

„S intenzivním učením češtiny jsem ještě nezačal. Zatím se snažím zapamatovat alespoň nejdůležitější slovíčka. Až si budu lépe rozumět se všemi hráči, pak se začnu učit i další. Pokusím se, ale je to těžké. Čeština není jednoduchým jazykem,“ dodává Uwe Krupp, pod kterým zatím Sparta v sedmi přípravných zápasech ani jednou neprohrála v normální hrací době.

„On se snaží, ale všichni víme, že je čeština těžký jazyk,“ chválí nového trenéra Sparty útočník Petr Vrána, který díky bohatým zahraničním zkušenostem nemá s komunikací problém.

Jak dobře si Uwe Krupp rozumí se všemi hráči, ukáže třeba už první extraligové utkání. V pátek 14. září Sparta vstoupí do sezony proti Hradci Králové.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme