Karlovy Vary vybojovaly v extralize play-off na úkor Litvínova, České Budějovice si zajistily čtvrtfinále

Hokejisté Karlových Varů dokázali v posledním kole základní části extraligy porazit v přímém souboji o dvanácté místo Litvínov 3:1 a zajistili si tak postup do play-off. Naopak hráčům Vervy skončila sezona. České Budějovice prohrály s prvním Hradcem Králové 1:2 v prodloužení, díky získanému bodu se ale posunuly na čtvrtou příčku a postupují rovnou do čtvrtfinále. Na páté místo i přes výhru 3:0 ve Zlíně propadly Pardubice.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Chomutov (Aktualizováno: 20:53 8. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavící hráči Karlových Varů

Slavící hráči Karlových Varů | Foto: Slavomír Kubeš | Zdroj: Reuters

Domácí Karlovy Vary se musely v důležitém souboji obejít bez svého nejproduktivnějšího hráče Tomáše Mikúše. Litvínovu chyběl kvůli disciplinárnímu trestu obránce Marek Hrbas, ale do sestavy se vrátili po zranění beci Aaron Irving a Uvis Janis Balinskis.

Pacina končí na postu trenéra ženské hokejové reprezentace, rezignoval ze zdravotních důvodů

Číst článek

V úvodu byli nebezpečnější hosté a v 6. minutě se do první velké šance dostal Kudrna, který se šikovně uvolnil, ale Štěpán Lukeš zasáhl. Na druhé straně po akci Petra Koblasy akci minul branku Dalimil Mikyska. 

Chvilkový nápor Litvínova začal střelou na svého bratra František Lukeš, v dobré pozici minul branku Jiří Fronk, ale v čase 14:25 už se hosté radovali. Jan Strejček vyslal do otevřené obrany Matúše Sukeľa, který z pravého kruhu prostřelil Štěpána Lukeše mezi betony. 

Na přelomu první a druhé třetiny se Litvínov ubránil při trestu Uvise Balinkise, ale ve 24. minutě se při Strejčkově pobytu na trestné lavici už domácí prosadili. Z hranice pravého kruhu překonal Godlu obránce Michal Plutnar. V čase 27:58 Západočeši stav otočili. V přečíslení tří na dva vrátil Jakub Flek puk mezi kruhy na Tomáše Rachůnka, který překonal Godlu střelou na vyrážečku.

Smazat ztrátu se Litvínovu nepodařilo ve třetí třetině ani při přesilové hře, karlovarská přesilovka však také skóre nezměnila. Ve 48. minutě se prodral do šance Flek, ale tísněný náskok nenavýšil.

Litvínov, který potřeboval k postupu do předkola bod, se tlačil za vyrovnáním marně. Naopak v 54. minutě při trestu proměnil Kohoutovu přihrávku Tomáš Vondráček. Karlovy Vary Severočechům nakonec odolaly i v závěrečné power play.

Hokejisté Kladna prohráli na ledě brněnské Komety a čeká je baráž o udržení v extralize

Číst článek

Karlovy Vary obsadily dvanácté místo a v boji o čtvrtfinále je čeká série s Pardubicemi, která začne v pátek na východě Čech.

Hradec Králové 2:1 České Budějovice 

Hosté potřebovali k přímému postupu bodovat, lépe ale začali domácí. Mountfield se do vedení dostal již na začátku páté minuty. Gól Aleše Jergla ale potvrdil až videorozhodčí. Puk se totiž odrazil až zpoza tyčky od krycího polštáře vnitřní konstrukce.

Další hradecké šance počítali Radek Smoleňák nebo Jergl, domácí kapitán potom ironicky mával i tleskal budějovickým fanouškům, kteří ho častovali hanlivými popěvky. Když Jordann Perret neproměnil tutovku v sólu, emoce už narůstaly i na ledě – do mely po odpískání se zapojili skoro celé pětky.

Čas na vyrovnání ve třetí třetině hostům nejdříve sebral faulem Michal Vondrka, ale tentýž útočník vzápětí vše odčinil. Čtyři minuty před koncem základní hrací doby mu po perfektním slalomu Jakuba Valského Valského stačilo doklepnout puk do prázdné branky.

Už před prodloužením tak hostující lavička spustila oslavy přímého postupu do čtvrtfinále. Vítězství v zápase ale slavili domácí, a to zásluhou gólu Kellyho Klímy ve čtvrté minutě prodloužení.

České Budějovice tak slaví přímý postup do čtvrtfinále play-off, Hradec Králové zase zisk Prezidentského poháru.

Výsledky extraligy

HC Energie Karlovy Vary - HC Verva Litvínov 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Plutnar (T. Havlín, Kohout), 28. T. Rachůnek (Flek), 54. Vondráček (Kohout, Hladonik) - 15. M. Sukeľ (Strejček).

Mountfield Hradec Králové - Motor České Budějovice 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Brana a nahrávky: 5. Jergl (Nedomlel, Perret), 64. Kelly Klíma (Lalancette) - 57. Vondrka (Valský, Štencel). 

BK Mladá Boleslav - HC Oceláři Třinec 2:3 v prodl. (1:0, 1:2, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 20. J. Stránský, 21. Šťastný (Moravec) – 26. Dravecký (Kofroň), 39. O. Kovařčík (M. Roman, Mazanec), 65. Hrehorčák (P. Vrána).

HC Olomouc - HC Kometa Brno 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Krejčí (J. Káňa, Tomeček), 60. Kolouch (Klimek, Navrátil).

PSG Berani Zlín - HC Dynamo Pardubice 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Branka a nahrávka: 18. Říčka (R. Kousal), 41. A. Musil (Říčka), 50. Košťálek (Říčka, Cienciala).

Rytíři Kladno - HC Sparta Praha 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 54. Melka (Indrák) - 14. Vitouch (Tomášek, Chlapík), 18. Chlapík (Tomášek, Horák), 40. Němeček (Doležal, Chlapík), 59. Tomášek (Vitouch).

Bílí Tygři Liberec - HC Vítkovice Ridera 6:1 (4:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Rosandič (Filippi), 5. Kolmann (Klapka, J. Vlach), 10. Ivan (Šmíd), 14. Zachar (Ordoš), 24. A. Najman (Rychlovský), 52. Filippi (Faško-Rudáš, Birner) - 21. Illéš (J. Stehlík, Bitten).

V předkole play off hokejové extraligy se utkají Pardubice s Karlovými Vary, Plzeň s Mladou Boleslaví, Liberec s Kometou Brno a Vítkovice s Olomoucí. Série odstartují v pátek a hrají se na tři vítězné zápasy. Určí čtvrtfinálové soupeře pro vítěze základní části Hradec Králové, druhý Třinec, třetí Spartu a čtvrté České Budějovice.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme