Pět let čekání je u konce. Podívejte se, jak hokejové Kladno slavilo a co postupu předcházelo

Legenda, majitel a hokejista Kladna v jedné osobě Jaromír Jágr v páteční baráži proti Českým Budějovicím vstřelil čtyři góly a poslal svůj tým do extraligy. Rytíři se tam podívají po pěti letech strávených v první lize.

Kladno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší českou hokejovou soutěž si zahrají poprvé od roku 2014. V dubnu nestačili Středočeši na Olomouc a definitivně spadli do první ligy.

Kladno tehdy sestoupilo po 12 letech. Někteří pamětníci neúspěchu se objevují i na současné soupisce kladenského týmu, který včera zpěvem oslavil postup mezi smetánku. Patří mezi ně například brankář Lukáš Cikánek, útočníci Jakub Strnad s Patrikem Machačem či bek Petr Hořava.

Bez Jágra s Plekancem by se Kladno do extraligy nedostalo, říká kladenská legenda Nový

Číst článek

Současné opory v té době dění sledovaly zpovzdálí. Jágr působil v New Jersey Devills, Tomáš Plekanec v Montrealu. Další ze strůjců úspěchu Petr Vampola hájil v tom roce barvy libereckých bílých tygrů.

V sestavě Kladna ale ani tenkrát nechyběla velká jména. O udržení bojoval např. vítěz Stanley Cupu Tomáš Kaberle, olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera anebo medailista z mistrovství světa a vítěz finské ligy Petr Tenkrát. Ani tyto ikony ale Kladno v extralize neudržely.

Samozřejmě je to nejhorší okamžik v mé hokejové kariéře,“ řekl tehdy pro iSport.cz frustrovaný Patera.

Rytíři plánovali, že se pod vedením trenérského tandemu Jiří Čelanský, Jiří Kopecký, hned následující sezonu vrátí mezi elitu. V play-off první ale prohráli v sedmém zápase s Jihlavou a návrat se nekonal.

Extraligový, extraligový, Kladno je zas extraligový! 🤩🤩🤩 #Kladynko to dokázalo a díky famóznímu 👑 Jaromíru Jágrovi staví postup do @Tipsport extraliga. #CEBvKLA
📝 REPORT 👉 bit.ly/19-04-19_CEBvK…

20:31 – 19. 04. 2019

108 792

Ve stejné části ligy skončili i v dalších sezonách pod vedením trenérů Jindřicha Lidického, Davida Čermáka či Pavla Patery.

Nejblíže návratu byli kladenští hokejisté v sezoně 2017/2018. Na trenérskou židli usedl Miloslav Hořava a v lednu se navíc po konci v Calgary vrátil Jaromír Jágr a čekalo se, že týmu pomůže do extraligy. Legenda s osmašedesátkou na dresu ale za Kladno zprvu nastupovala jen po minutách a v zápase 50. kola proti Havířovu ho tvrdě atakoval Marek Sikora a sezona pro nejproduktivnějšího Evropana historie NHL skončila.

Kladno se bez své ikony dostalo sice do baráže, tam ale skončilo poslední a o extralize tak mohlo i nadále jen snít.

Kladno není jen Jágr. Jak se za pět let mimo extraligu změnila slavná líheň českých hokejistů?

Číst článek

V další sezoně se trenérského postu opět ujal Jindřich Lidický a v listopadu klub oznámil návrat další persony. Po letech strávených v NHL se do klubu vrátil odchovanec a Tomáš Plekanec. Fanoušci netrpělivě očekávali, kdy se objeví na ledě i s Jaromírem Jágrem. Zatímco ale Plekanec nastupoval jak za Kladno, tak formou střídavých startů za Kometu Brno, legendární „osmašedesátka“ stále nebyla k zápasu připravena.

Poprvé se tak stalo letos v únoru. Paradoxně na půdě soupeře, proti kterému se Jágr zranil – Havířova. Kladnu se v sestavě se zkušeným duem Jágr-Plekanec dařilo a doplňovali je ostatní hráči v čele s Petrem Vampolou.

Kladno ožilo

V základní části první ligy zaujali Rytíři čtvrté místo. V play-off poté zdolali Přerov a Jihlavu a postoupili do baráže. Tam ale prožili špatný start a po prvních dvou zápasech zůstali bez bodu se záporným skóre 0:7. Fanoušci už se možná smiřovali s tím, že se čekání na extraligu opět protáhne.

Kladno ale ožilo a v následujících sedmi zápasech prohrálo jen jednou. V tom pátečním S Českými Budějovicemi potřebovali k jistotě postupu vyhrát. Do svých rukou to vzal ten nejpovolanější – majitel Jaromír Jágr. Vstřelil čtyři góly a rozhodl o tom, že se Kladno vrátí do nejvyšší soutěže.

„Možná jsme ani neměli takové hráče, jak všichni říkali, ale já jsem pořád věřil. Celé vedení věřilo tomu, že s těmi hráči, které tu máme, budeme postupem roku zlepšovat a nejlepší formu budeme mít v play-off a v baráži, což se taky ukázalo,“ řekl po zápase šťastný Jágr.

Otázkou zůstává, jak se kladenský klub s přesunem o patro výš vypořádá a také, jak platné jeho legendy budou.

Kryštof Berka, kaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme