Pokračování hokejových soutěží je nejisté, zatím se bude hrát bez diváků

Soutěže řízené Českým hokejem včetně extraligy i první ligy mají zatím pokračovat podle rozpisu, na zápasech ale může být maximálně 100 lidí. Prezident hokejového svazu Tomáš Král na úterní tiskové konferenci oznámil, že soutěže budou pokračovat podle rozpisu s maximální návštěvou do 100 diváků. Později se ale objevily neoficiální informace z ministerstva vnitra, podle nichž počet osob zahrnuje všechny účastníky akce včetně hráčů.

Praha (Aktualizováno: 17:05 10. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Král na tiskové konferenci.

Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje. | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Po dohodě s pořádajícími kluby budou utkání sehrána bez diváků, přístup na zimní stadiony budou mít vedle hráčů a realizačních týmů pouze osoby, které jsou nutné k organizaci utkání, televizním přenosům a informování veřejnosti. Postup pro další utkání předkola, play off a další soutěže bude upřesněn zítra, po schůzkách extraligových a prvoligových klubů,“ uvedl mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund v tiskové zprávě.

Kvůli koronaviru se v Česku ruší větší sportovní akce, podle Babiše by se mohlo hrát bez diváků

Číst článek

V extralize jsou v úterý na programu druhé zápasy předkola play-off mezi Olomoucí a Zlínem (17.00) a Hradcem Králové a Karlovými Vary (19.00). V první lize se hrají druhé duely předkola Poruba - Jihlava (17.30) a Slavia - Třebíč (18.00). Aktéři utkání v Olomouci se dozvěděli rozhodnutí svazu jen pár minut před zápasem.

Zástupci českého hokeje na mimořádném jednání reagovali na to, že stát kvůli epidemii koronaviru zakázal do odvolání veškeré sportovní akce s účastí přesahující sto osob. Opatření vstoupí v platnost v úterý v 18 hodin.

Svaz stanovisko měnil

Prezident hokejového svazu Tomáš Král na úterní tiskové konferenci nejdřív oznámil, že soutěže budou pokračovat podle rozpisu s maximální návštěvou do 100 diváků. Později se ale objevily neoficiální informace z ministerstva vnitra, podle nichž počet osob zahrnuje všechny účastníky akce včetně hráčů.

„Dostali jsme zprávu, že na ministerstvu vnitra se diskutuje o tom, jestli by do té stovky lidí neměli být zahrnuti všichni. Pokud dostaneme oficiální rozhodnutí, že se do toho počítají všichni, tak hokej v tuto chvíli skončil,“ řekl Král.

Fotbalová dohrávka Teplic s Libercem bude bez diváků i novinářů, o zbytku ligy se rozhodne ve středu

Číst článek

„Musíme vyčkat, co přijde oficiálně, protože oficiální místa na to určitě musí reagovat,“ řekl novinářům šéf extraligy Josef Řezníček. „Je otázka, zda to kluby v předkole budou případně schopné odehrát v souladu s tím upřesňujícím rozhodnutím. Pokud ho tedy dostaneme oficiálně,“ doplnil Řezníček s ohledem na osud nejbližších plánovaných utkání.

Hranice sta osob je totiž hraniční. „Dvacet hráčů na každý klub, trenéři, maséři a další lidé kolem týmu, box časoměřičů, čtyři rozhodčí, statistici, ledaři, zdravotní a pořadatelská služba, televize... K té stovce se určitě budeme v součtu dostávat,“ vypočítal Řezníček.

Připustil také, že lze jen sotva nějak zásadně omezit počet lidí, jichž se hokejový zápas bezprostředně týká. „Zredukovat může klub akorát tak počet lidí z pořadatelské služby. Když tam nebudou diváci, tak netřeba hlídat hlediště. To je asi tak jediná věc,“ konstatoval Řezníček.

Další pokračování soutěží je zatím nejisté. Krajním opatřením může být i případné ukončení soutěží. „I to by samozřejmě podléhalo shodě většiny klubů. Má to teď nějakou posloupnost. Je třeba zaujmout stanovisko k dnešku, což jsou dva zápasy předkola extraligy a první ligy. Zítra se sejdou obě skupiny za první ligu i extraligu a bude se řešit, co dál. Ve čtvrtek je pak výkonný výbor,“ nastínil Řezníček.

Jak (ne)budou pokračovat sportovní soutěže:

FOTBAL: 
Středeční prvoligová dohrávka mezi Teplicemi a Libercem se odehraje bez diváků i novinářů, na stadionu bude včetně hráčů a realizačních týmů maximálně sto lidí. O zbytku Fortuna ligy i druhé nejvyšší soutěže rozhodne vedení Ligové fotbalové asociace (LFA), které soutěže pořádá, ve středu. 

Soutěže, které pořádá Fotbalová asociace České republiky (FAČR) a krajské a okresní svazy, proběhnou podle předem domluveného programu. Pořadatelé, tedy domácí klub, ručí za to, že se na soutěžní utkání nedostane více než 100 osob. Do této kategorie spadá třeba pohár MOL Cup.

HOKEJ:
Prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král nejdřív na tiskové konferenci uvedl, že předkola play-off Tipsport extraligy i nižší Chance ligy budou zatím pokračovat podle plánu s tím, že na stadin může být vpuštěno maximálně sto diváků. Po nejasnostech ohledně toho, kdo všechno spadá do státem povolené stovky přítomných, oznámil, že pokud se do sta lidí musí vejít i hráči, trenéři realizační tým a pod., zápasy se zruší. Úterní zápasy se nakonec odehrají bez diváků, osud zbytku soutěží je zatím nejistý.

BASKETBAL:
České nejvyšší basketbalové soutěže mužů a žen se budou hrát bez diváků, opatření se dotkne probíhajících nadstavbových částí. Basketbalová federace navíc řeší problémy v nižších soutěžích, protože řada klubů hraje zápasy ve školách, které bezpečnostní rada uzavřela. 

VOLEJBAL:
Bez divácké účasti budou pokračovat i utkání volejbalových soutěží. „Všechny soutěže budou probíhat bez účasti diváků či jiné veřejnosti. V soutěžích je nutné zajistit časovou návaznost tak, aby nedošlo k souběhu utkání více než 4 družstev na jednom sportovišti,“ stojí v prohlášení volejbalového svazu.

HÁZENÁ:
Podobně jako basketbalový nebo volejbalový svaz bude postupovat i Český svaz házené. Pořadatelské kluby jednotlivých utkání mají povinnost zajistit, aby na utkání dorazilo maximálně 100 osob, jak ukládá vládní nařízení.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme