Třinec zahájil sérii s Kometou suverénní výhrou. V prvním utkání nezaváhala ani Sparta

Třinečtí hokejisté porazili v úvodním čtvrtfinále brněnskou Kometu díky výbornému vstupu do zápasu 5:0. Oceláři vedli už po 111 sekundách o dva góly, čisté konto vychytal díky 26 zásahům Ondřej Kacetl. Nezaváhal ani vítěz základní části Sparta, která si doma poradila 3:1 s Olomoucí. Dvěma góly a asistencí se blýskl útočník Vladimír Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Třinec (Aktualizováno: 19:29 20. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Peter Schneider z Brna a Tomáš Kundrátek z Třince

Zleva Peter Schneider z Brna a Tomáš Kundrátek z Třince | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Obhájce titulu dal jasnou odpověď na otázku, co s ním provedla téměř dvoutýdenní pauza od posledního zápasu. Hýřil pohybem, dostával obránce Komety při rozehrávce pod tlak a jeho první dvě střely skončily v brance.

Liberec další drama nepřipustil, druhou výhru nad Hradcem mu zařídil Vlach. Vedení zvýšila i Boleslav

Číst článek

Nejdříve po vyhraném boji v rohu kluziště poslal Kurovský puk nezištně mezi kruhy a osamocený obránce Kundrátek prostřelil Vejmelku mezi betony. V dalším střídání mohl vyrovnat Mrázek, ale z rychlého přečíslení tři na dva zvýšil Michal Kovařčík. Oba góly dělilo jen 37 sekund. Růžička po skvělé Vránově přihrávce korunoval skvělý vstup Třince a přidal zblízka třetí gól.

Vejmelka, který byl hrdinou týmu při obratu v sérii s Vítkovicemi v předkole z 0:2, za góly nemohl. Navíc ještě chytil šanci Romanovi i Marcinkovi. Jeho náhradníka Klimeše, který nastoupil poprvé v play-off extraligy mužů, zachránila tyč po teči Stránského.

V prostřední třetině upravil Rodewald v přesilové hře střelou bez přípravy z levého kruhu na 4:0. Kanadský útočník měl v další početní převaze na hokejce další gól, ale zblízka minul odkrytou branku. Oceláři poté promarnili 43 sekund výhodu dvou mužů v poli.

Ve třetí třetině se přiostřilo a protáhly ji časté strkanice a drobné šarvátky. Jednu spustil ve 44. minutě tvrdý zákrok Gulašiho na Vránu, který poté zamířil s dopomocí do kabin. Svého kapitána chtěl pomstít Stránský, shodil i rukavice, za což dostal osobní trest. Rozhodčí rozdali v poslední části 48 minut. Na druhé straně nedohrál Holland, který odstoupil už ve druhé třetině po nárazu na mantinel.

O gólovou tečku se postaral Hrňa, který se na levé straně kličkou zbavil Zámorského, a byť při střele zlomil hůl, tak puk prošel Klimešovi mezi betony. Kacetla o nulu nepřipravil ani z nadějné pozici Mueller. Třinecký gólman tak skvěle zastoupil nemocného Štěpánka, který v posledním kole základní části vychytal nulu a očekávalo se, že bude v brance.

Série je soubojem posledních dvou korunovaných mistrů a oba týmy se v play-off střetly poprvé od finále 2018. Tehdy Oceláři začali také přesvědčivou výhrou 5:1, další čtyři zápasy ale prohráli.

Uspěl i vítěz základní části

Hosté z Olomouce se už ve druhé minutě dočkali přesilové hry při vyloučení Buchteleho, ale Sparta se ubránila. Domácí při své početní výhodě při Knotkově měli velkou šanci. Horák našel Řepíka, ale kapitán Pražanů trefil boční síť.

Začíná čtvrtfinále play-off, favority na titul jsou Sparta a Třinec. O mistru bude jasno na konci dubna

Číst článek

Skóre otevřel ve 13. minutě Sobotka, který byl po kombinaci elitní formace u levé tyče před Konrádem, ale vybruslil si do lepší střelecké pozice na pravý kruh a trefil bližší horní roh branky. Odpovědět se snažil vzápětí Káňa, který pak prověřil Saláka i v 18. minutě při Jurčinově pobytu na trestné lavici. Domácí gólman Kryl i pokusy Klimka a Strapáče.

Zvýšit náskok Sparty mohl ve 23. minutě Horák, jehož vysunul bekhendovou přihrávkou Sobotka, ale se střelou z pravého kruhu si Konrád poradil. Olomouc se po trestech Dujsíka a Adama Rutara ubránila i 63 sekund v oslabení tří proti pěti. Ve 28. minutě pak neuspěl před Konrádem Forman.

Salák zůstal neprůstřelný při tlaku hostů při Jurčinově vyloučení, ale při Dvořákově trestu v 38. minutě už kapituloval po Škůrkově střele a teči Koloucha. Spartě vrátil 45 sekund před koncem druhé části vedení při Kolouchově trestu Košťálek, kterému první pokus zblokoval Strapáč, ale druhým se trefil k pravé tyči.

Ve třetí třetině se hrálo dlouho bez šancí a až ve 47. minutě byla blízko vyrovnání Olomouc při Němečkově vyloučení. Klimkův tečovaný pokus padal za Saláka, ale z brankoviště jej odvrátil Sukeľ. Konrád si poradil s tečí i dorážkou Dvořáčka. Saláka v další šanci hostů nadvakrát nepřekonal Olesz.

Pojistku náskoku Pražanům nepřinesl Formanův průnik ani přesilovka při Kucserově pobytu na trestné lavici. Při power play Olomouce ale zpečetil výsledek 53 sekund před koncem do prázdné branky Sobotka.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 1. zápas:

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Kundrátek (Kurovský), 2. M. Kovařčík (Michael Špaček), 13. Martin Růžička (P. Vrána, M. Stránský), 26. Rodewald (Gernát, Michael Špaček), 46. Hrňa (Freibergs, Kurovský). Rozhodčí: Hejduk, Kika - Ganger, Klouček. Vyloučení: 8:13, navíc M. Stránský (Třinec) a Bondra (Brno) oba 10 min. Využití: 2:0. Bez diváků.

HC Sparta Praha - HC Olomouc 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Sobotka (R. Horák, Řepík), 40. Košťálek (Sobotka), 60. Sobotka (Řepík) - 38. Kolouch (Škůrek, Dujsík). Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla - Lučan, Kis. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme