Sparta i Třinec uspěly i ve třetím zápase a dělí je poslední krok od semifinále play-off

Hokejisté Sparty vyhráli třetí zápas čtvrtfinále play-off extraligy na ledě Olomouce 3:2 a již ve čtvrtek si mohou zajistit postup do semifinále. Utkání rozhodl v 55. minutě útočník David Tomášek. Potřetí uspěl i Třinec, na ledě Komety Brno zvítězil 4:1.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc (Aktualizováno: 21:42 24. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva brankář Olomouce Branislav Konrád, Petr Kolouch z Olomouce a Tomáš Pavelka ze Sparty

Zleva brankář Olomouce Branislav Konrád, Petr Kolouch z Olomouce a Tomáš Pavelka ze Sparty | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Pražané se na Hané představili bez útočníka Pecha, který chyběl z rodinných důvodů. Po osmi letech tak dres Sparty oblékl host z prvoligového Prostějova Žálčík. Do obrany Olomouce se vrátil zkušený Švrček.

Kapitán Smoleňák sledoval konec Hradce v play-off jen z tribuny, kouč Růžička osobní spor odmítá

Číst článek

Hostům se vydařil vstup do zápasu. Kucserovu chybu v rozehrávce využil Forman a po 95 sekundách hry otevřel skóre. Obraz hry byl ale podobný jako v předešlých duelech série, byl to urputný boj plný fyzických střetů.

Sparta mohla přidat druhý gól v přesilové hře, Vyrůbalíkův faul ale nepotrestala. Úvodní početní výhodu na přelomu první a druhé třetiny nevyužila ani Olomouc. Pražané byli následně střelecky aktivnější, Konrád ale chytal spolehlivě.

Ve 26. minutě zahrozil Navrátil. Pak se do velké šance dostal Káňa, ale Salák stihl zakročit betonem. Ve 29. minutě již byli Hanáci za svou aktivitu odměněni, po přečíslení tři na dva se přesnou střelou k tyči prosadil Olesz. Pražany mohl zpět do vedení posunout Horák, Konrád ale jeho příležitost zlikvidoval. Na druhé straně v dobré pozici přestřelil Burian.

Do třetí třetiny vstoupili domácí v početní výhodě, místo vedoucího gólu ale sami inkasovali. Po Řepíkově akci překonal Konráda obránce Polášek. Sparta poté dlouho kontrolovala hru, v 52. minutě byl ale vyloučen Buchtele a Hanáci jeho faul potrestali. Po Dujsíkově střele od modré čáry se puk od hlavy Olesze a Němečka odrazil za bezmocného Saláka.

Hosté však získali vedení rychle zpět. Buchtele opět vybojoval puk a po rychlém protiútoku Formana zakončil přesně Tomášek. Potřetí se domácím vyrovnat nepodařilo, Pražané ustáli i závěrečnou power play soupeře a ve čtvrtek mohou slavit postup v nejkratší možné době.

Potřetí uspěl i Třinec

Domácí Kometa udělala změnu nejen v brance, do níž se vrátil Karel Vejmelka, ale především v prvním útoku, kde Petra Holíka vystřídal Jakub Klepiš, což platilo jen pro první třetinu. Mimo sestavu zůstal Peter Schneider, jinak složeny byly i obranné dvojice. Naopak Třinec neměl po dvou jasných vítězstvích žádný důvod složení svých formací měnit.

Extraliga zná první dva semifinalisty, Mladá Boleslav i Liberec ukončily série po čtyřech duelech

Číst článek

Po opatrném úvodu se prosadili hosté. Vejmelkovi vypadl nahozený puk od modré čáry a do sítě jej pohotově zasunul Martin Růžička. Kometa měla šanci na vyrovnání v 11. minutě, ale Němec v přečíslení zblízka minul Kacetlovu branku.

Brňané byli v dalším průběhu aktivnější, lepším pohybem a nátlakovou hrou si vynutili převahu, kterou zužitkoval Peter Mueller v první brněnské přesilovce na začátku druhé třetiny.

Třinec ale odrazil rostoucí nápor domácích a převzal iniciativu, kterou ve 34. minutě proměnil znovu ve vedoucí gól. Brňané propadli ve středním pásmu a v přečíslení se prosadil Gernát.

Domácí museli vrhnout všechny síly do útoku, ale zároveň bránit sebevědomý a po všech stránkách povedený taktický výkon Ocelářů. Slezané potrestali zbytečné vyloučení Petra Holíka Hrňovým gólem a vítězství jim pojistil šest a půl minuty před koncem Michal Kovařčík střelou ihned po buly.

Kometa nedokázala porazit Třinec ani v sedmém zápase v sezoně a poprvé v novodobé historii jí hrozí vyřazení bez jediného vítězství v sérii.

Čtvrtfinále play-off hokejové Tipsport extraligy - 3. zápas:

HC Olomouc - HC Sparta Praha 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 29. Olesz (Kolouch, Ostřížek), 53. Olesz - 2. Forman (Buchtele), 41. Polášek (Řepík), 55. Tomášek (Forman, Buchtele). Rozhodčí: Jeřábek, Lacina - Kajínek, Špringl. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Bez diváků. Stav série: 0:3.

HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 24. Mueller (F. Král, P. Holík) - 8. Martin Růžička (M. Stránský, Gernát), 34. Gernát (Miloš Roman, Hrehorčák), 47. Hrňa (M. Stránský, Freibergs), 54. M. Kovařčík (Michael Špaček). Rozhodčí: Šír, Hradil - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. Bez diváků. Stav série: 0:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme