Třinec se třetí výhrou přiblížil extraligovému finále. Sparta odvrátila proti Liberci i druhý mečbol

Třinečtí hokejisté porazili v pátém semifinále play-off extraligy Mladou Boleslav 3:0 a v sérii vedou 3:2 na zápasy. Sparta odvrátila i druhý mečbol Liberce. V pátém zápase udolala gólem kapitána Michala Řepíka v čase 81:00 Bílé Tygry 3:2 a série se nyní za stavu 3:2 pro Severočechy stěhuje opět pod Ještěd.

Tento článek je více než rok starý.

Třinec (Aktualizováno: 21:04 11. 4. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva brankář Mladé Boleslavi Jan Růžička a Patrik Hrehorčák z Třince

Zleva brankář Mladé Boleslavi Jan Růžička a Patrik Hrehorčák z Třince | Foto: Vladimír Pryček | Zdroj: ČTK

Třinec i v pátém utkání série vstřelil první gól zápasu. Musilovu střelu od modré čáry tečoval v čase 5:22 Růžička a připsal si šestý gól v letošním play-off.

Místo boje o NHL strávil dva měsíce v karanténě. ‚Mám toho už po krk,‘ smutní hokejista Jašek

Číst článek

Aktivnější domácí si zlepšeným pohybem vytvářeli i další šance. Michal Kovařčík během jednoho střídání ve dvou přečísleních vyprášil betony brankáře Růžičky. Stejně dopadl v přečíslení i Vrána.

Ve druhé třetině zahrozila jako první Mladá Boleslav, ale Kousal v brejku dva na jednoho vyslal střelu přímo doprostřed Kacetlova rozkleku. Třinec zvýšil v přesilové hře. Hosté na své obranné modré čáře na chvíli získali kotouč a chtěli vyrazit do protiútoku, ale propadli. Růžička otočil hru a po přihrávce Stránského se Vrána neukvapil a po elegantní kličce zasunul puk do prázdné branky.

Stránský asistoval u obou gólů a posunul se do čela produktivity play-off s deseti body (3+7).

O další povedený hokejový moment se postaral Adámek. Třinecký obránce narýsoval přihrávku z vlastní třetiny na útočnou modrou čáru do jízdy Špačkovi. Centr třetího útoku v úniku udělal forhendovou kličku a střelou pod břevno přidal třetí gól. Na druhé straně stálo při Kacetlovi štěstí, ránu Pláňka chytil držadlem hole.

V předchozích čtyřech zápasech série padl ve třetí třetině jen jeden gól, kterým minule Ševc zpečetil při power play Třince výhru Mladé Boleslavi. Tento trend pokračoval, statistiky se v závěru plnily jen vyloučeními. Domácím fungovala jinak obrana na výbornou, soupeře ani nepouštěla do šancí, a tak si Kacetl připsal třetí nulu v letošním play-off.

Sparta se udržela ve hře

Do sestavy Liberce se po vynechání minulého utkání vrátil zkušený obránce Derner. Sparťané začali aktivněji, jako první vážněji zahrozil Pech, ale pak přibrzdil aktivitu domácích faulující Tomášek. V polovině deváté minuty šli Pražané do vedení, poté co Sobotkovu clonu na hranici brankoviště využil Polášek a prostřelil Kváču.

Zadina si připsal gól a asistenci, jeho Carolina ale padla po nájezdech. Bodovali i další Češi

Číst článek

Úspěšný střelec pak měl velmi dobrou pozici na zakončení po přečíslení dvou na jednoho na konci 14. minuty, jenže při zakončení hodně minul. O chvilku později vyrazil na zteč při oslabení Jelínek, strážce domácí branky Machovský byl ale rovněž pozorný a uhájil čisté konto ve čtvrté třetině za sebou.

Zvýšit mohli Košťálek a ve velké příležitosti zakončující Forman, jenže Kváča byl proti. Přesilovku pak nabídl hostům Jandus, největší šanci měl ale on sám krátce po návratu na led, kdy ho hledal Forman, ale těsně před Kváčou rychlou nahrávku minul. Na konci 39. minuty se dočkali hosté. Machovskému zaclonilo výhled několik hráčů, Vitásek navíc trefil dokonale přesně horní roh branky a ukončil neprůstřelnost sparťanského gólmana po 98 minutách a 54 sekundách.

Do třetí třetiny vlétla Sparta ještě s minutou a půl přesilovky k dobru. Hříšník Rosandič se navíc zanedlouho provinil znovu a Severočeši prožívali hodně těžké chvilky, jenže Kváča je skvělými zákroky držel nad vodou. Nejprve pokryl Formanovu dorážku, nepřišel si na něho ani Tomášek z prostoru mezi kruhy, po něm se ocitl v ideální pozici k zakončení i Sukeľ, ale skóre zůstalo vyrovnané.

Na svou stranu ho naopak překlopili hosté. V končící 47. minutě našel Knot střílenou přihrávkou po ledě tečujícího Birnera a pro Machovského bylo složité zareagovat. Po polovině třetího dějství sice sparťané nezužitkovali ani třetí Rosandičův trest v krátkém sledu - tentokrát za vystřelení puku do hlediště - v 55. minutě ale srovnali krok. Rousek našel skvěle Horáka a ten nezaváhal.

Pokračovalo se v prodloužení, které v sérii určilo vítěze již v utkání číslo tři. V 67. minutě zakončoval dvakrát po sobě Jelínek, Machovský se nachytat nenechal. Kváča si poradil se slibnými pokusy Janduse a Sukeľa. V polovině 77. minuty pak znovu zachránil svůj tým při zakončení Sobotky zblízka bez přípravy, i proto se dramatický zápas přehoupl až do druhého prodloužení.

Sparta do něho šla s početní výhodou, z trestu Lence zbývalo 66 sekund. Kváču nezaskočil ranou zápěstím Řepík. Sobotkův pokus skončil po Kváčově zásahu ramenem na konstrukci branky, a přestože někteří domácí hráči slavili, hrálo se dál. Přesně po minutě druhého nastavení sklepl Řepík Košťálkův pokus a po kontrole u videa mohla propuknout radost Pražanů naplno.

Semifinále play-off hokejové Tipsport extraligy - 5. zápas:

HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. M. Růžička (D. Musil, M. Stránský), 24. P. Vrána (M. Stránský, M. Růžička), 37. M. Špaček (M. Adámek, D. Musil). Rozhodčí: Hodek, Lacina - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. Bez diváků. Stav série: 3:2.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:2 ve 2. prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Polášek (M. Forman, M. Jandus), 55. R. Horák (Rousek), 81. Řepík (Košťálek, R. Horák) - 39. Vitásek (Lenc, Birner), 47. Birner (Knot, Lenc). Rozhodčí: Jeřábek, Pešina - Brejcha, Pešek. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Bez diváků. Stav série: 2:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme