Hokejisté Plzně přestříleli na úvod sezony doma Spartu. Bílí tygři deklasovali Pardubice

Hokejisté Plzně porazili v úvodním extraligovém kole 5:3 Spartu, dvěma góly k tomu přispěl útočník Tomáš Mertl. Liberec deklasoval i díky čtyřem asistencím obránce Ladislava Šmída 7:1 Pardubice. Zlín podlehl doma vinou nepovedené první třetiny 1:4 Olomouci. Karlovy Vary si poradily na svém ledě 3:2 s Mladou Boleslaví.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:15 18. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U puku zleva Roman Vráblík z Plzně a Robert Říčka ze Sparty

U puku zleva Roman Vráblík z Plzně a Robert Říčka ze Sparty | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Hostující Sparta vstoupila do utkání aktivněji, Rousek záhy skrytou střelou orazítkoval brankovou konstrukci. Domácí se směrem dopředu připomněli až v 6. minutě při vyloučení Kaliny. Po osvědčené spolupráci s Gulašem ale Mertl z mezikruží neuspěl.

Hokejová Kometa odkládá start sezony, v týmu se objevily příznaky koronaviru. Tým podstoupí testy

Číst článek

Gólman Sparty Machovský za chvíli stačil ramenem vyrazit ránu Suchého zápěstím z levého kruhu. Následně Indiáni nevyužili ani další početní výhodu a naopak v 9. minutě při vlastním oslabení skóroval z přečíslení dvou na jednoho po nabídce Horáka Pavelka.

Otřesení domácí v pokračující přesilovce jen díky pozornému gólmanu Frodlovi přečkali dvojitou šanci Rouska a vzápětí již při početní výhodě Sparty Košťálek ranou od modré čáry trefil pravou tyčku. Ve zbytku první dvacetiminutovky Indiáni ve snaze o vyrovnání otevřeli hru, další chybu defenzívy ale musel krátce před pauzou vyřešit proti nekrytému Rouskovi Frodl.

Na začátku prostřední části vyrovnal během přesilovky střelou z levého kruhu Mertl a vzápětí odkrytou branku přestřelil Gulaš. Hosté následně promarnili 69 vteřin trvající dvojnásobnou početní výhodu a naopak v oslabení po samostatném úniku mířil bekhendem nad Straka.

Po polovině utkání zblízka neskóroval Říčka a ve 35. minutě po dlouhém pasu Jiříčka tváří v tvář Machovskému dokonal obrat Indiánů na 2:1 Kracík. Faul Sukeľa navíc ve 39. minutě potrestal po přesné přihrávce Gulaše pohotově zakončující Mertl, o pouhých 14 vteřin později však dokázal trefou na 3:2 odpovědět na brankovišti nekrytý Říčka.

Již po 26 vteřinách závěrečné třetiny šťastnou střelou díky teči ležící hokejky srovnal na 3:3 Horák. O necelou minutu později ale po rychlé kombinaci prostřelil Machovského Pour.

V pokračující rušné pasáži ve velké příležitosti selhal Buchtele a naopak na druhé straně ve 45. minutě ranou švihem zvýšil na 5:3 Kodýtek. Definitivně rozhodnout mohl při akci tři na jednoho Gulaš, ale minul. Sparťané nepotrestali ani vyloučení Eberleho a při dlouhé hře bez brankáře Říčka zblízka trefil jen pravou tyč.

Bílí tygři si zastříleli

Liberec i kvůli karanténě po nákaze koronavirem v týmu hrál první duel od 26. srpna, kdy se představil v odvetě čtvrtfinále Poháru Generali České pojišťovny na ledě Sparty. Hned v páté minutě se ale radoval z vedení, když v přesilové hře Lenc zblízka dorážkou překonal Kloučka.

Hokejová extraliga začala hradeckou kanonádou, Budějovicím návrat mezi elitu zhořkl

Číst článek

Hosté odpověděli o dvě minuty později. Mandát vyslal do úniku Poulíčka a ten střelou k levé tyči překonal Kváču. Bílí Tygři si ale vzali vedení zpět a opět to bylo v přesilovce. Filippi nekompromisní bombou podruhé rozvlnil síť za Kloučkem. Hosté mohli vyrovnat ve 14. minutě, kdy hráli přesilovku pět na tři, ale Severočeši se ubránili.

V úvodu druhé třetiny Lenc orazítkoval horní tyč Kloučkovy branky. Ve 25. minutě nahodil Filippi puk obloučkem do útočné třetiny, Gríger jej vybojoval a blafákem zaznamenal svůj první extraligový gól v libereckých barvách.

Dvoubrankové vedení domácích mohl zvýšit ve 32. minutě Rosandič, ale neuspěl. To Bulířovi se vedlo lépe. O dvě minuty později, opět v přesilovce, šikovně tečoval střelu Šmída od modré čáry a Klouček kapituloval počtvrté. Na druhé straně si naopak Kváča lehce poradil s pokusem Machaly.

Do třetí třetiny vstoupili aktivněji hosté. Svačina našel pěknou přihrávkou Mandáta, ale Kváča byl na místě. Ve 45. minutě se snažil aktivní opět Mandát procedit puk za domácího gólmana z bezprostřední blízkosti, ten ale prostor u tyčky utěsnil.

Udeřili naopak domácí. Ve 49. minutě Šír šťastně tečoval Hanouskovu střelu od modré čáry. Hosté se ještě ani nestačili oklepat z pátého gólu a bylo to 6:1. Druhou branku v utkání vstřelil Gríger, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou.

O půl minuty později vyhnal Kloučka z branky Rychlovský. Hosté se snažili alespoň o snížení skóre, na Kváču si ale nepřišli Zeman ani Blümel. Na druhé straně vychytal liberecké střelce Kantor. V posledních minutách už se zápas dohrával v jasné režii domácích.

1. kolo hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 22. Mertl (Frodl), 35. Kracík (Jiříček), 39. Mertl (Gulaš, P. Musil), 42. Pour (F. Suchý, Kracík), 45. Kodýtek (Stříteský, V. Lang) - 9. T. Pavelka (R. Horák, Řepík), 40. Říčka (Zikmund, Kalina), 41. R. Horák (Němeček, Tomášek). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Zíka, Šimánek. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3509 (vyprodáno).

Bílí Tygři Liberec - HC Dynamo Pardubice 7:1 (2:1, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Lenc (Filippi, Šmíd), 12. Filippi (Šmíd, Birner), 25. Gríger (Filippi, Šmíd), 33. Bulíř (Šmíd, Birner), 49. J. Šír (T. Hanousek, P. Jelínek), 51. Gríger, 51. Rychlovský (Derner) - 7. Poulíček (Mandát, J. Mikuš). Rozhodčí: Kika, Micka - Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 6:6. Využití: 4:0. Diváci: 2612.

PSG Berani Zlín - HC Olomouc 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 46. P. Sedláček - 3. Burian (Bambula), 6. Navrátil (J. Knotek), 15. V. Tomeček (Bambula), 60. Olesz (Kucsera). Rozhodčí: Hradil, Veselý - Gebauer, Rožánek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 2500 (vyprodáno).

HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Flek (Koblasa, D. Kaše), 27. Flek (D. Kaše), 31. Koblasa (D. Kaše) - 9. Bernad (A. Zbořil), 41. R. Zohorna. Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Frodl, Kis. Vyloučení: 8:8. Využití: 3:0. Diváci: 1773.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme