Hokejová Sparta po koronavirové pauze rozdrtila Pardubice, Litvínov podlehl Plzni

První extraligový zápas po dlouhé přestávce způsobené pandemií koronaviru se hokejistům Sparty podařil. Na domácím ledě si Pražané poradili s Pardubicemi, které rozdrtili 7:1. Litvínov doma nestačil na Plzeň a prohrál 1:4. České Budějovice podlehly Karlovým Varům po výsledku 4:5.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:15 7. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Sparty slaví gól proti Pardubicím.

Hokejisté Sparty slaví gól proti Pardubicím. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Zatímco domácí tým se v neúplné tabulce posunul na druhé místo, Pardubice jsou předposlední. Východočeši, kteří před dnešním dnem hráli naposledy 27. září, odehráli páté utkání v sezoně a Sparta už osmé.

Extraliga se znovu rozjíždí. Na hokejisty, kteří covid-19 ještě neprodělali, čekají dva testy týdně

Číst článek

Pražané před pauzou třikrát vyhráli, úvod zápasu však patřil hostům, kteří dobře forčekovali a byli i střelecky aktivnější. Solidní šance Kusého a Blümela ale stihli zblokovat obránci Sparty.

Domácí se v útočném pásmu více prosazovali až ve druhé polovině první třetiny, Pech s Kudnou však svou akci nestihli ideálně zakončit, bek Dvořák v 15. minutě trefil jen brankovou konstrukci.

V závěru úvodní části se do slibné příležitosti dostal hostující Kousal, ale skóre se poprvé měnilo až ve 23. minutě při Zdráhalově vyloučení. Po Pechově přihrávce posunul Spartu do vedení Kudrna.

I Pardubice se poté prosadily v početní výhodě. Piskáčkův faul potrestal Paulovič. Brankář Pražanů Machovský tak ve třetím domácím zápase sezony poprvé inkasoval, proti Zlínu i Liberci udržel čisté konto.

Následně ale Sparta ovládla hru. Šanci Rouska ještě Klouček zlikvidoval, ale ve 29. minutě jej po další Pechově ideální přihrávce překonal Buchtele. Následně domácí přežili oslabení a krátce po srovnání počtu hráčů na ledě se bekhendovou střelou prosadil Vitouch.

Následně trefil Horák tyč, ale Spartu to dlouho mrzet nemuselo. Druhé vyloučení Zdráhala opět potrestal Kudrna. A ze strany domácích to nebylo vše.

Ve třetí části přidali další tři branky. Ve 42. minutě se prosadil Říčka, ve 47. minutě poprvé v dresu Sparty skóroval po Zacharčukově chybě Zikmund a podruhé v duelu se poté prosadil Říčka. Sparta tak poprvé po sedmi zápasech porazila Pardubice v základní hrací době.

Litvínov - Plzeň 1:4

Litvínov i Plzeň se představily v dohrávce 4. kola po měsíční nucené přestávce, kdy tuzemskou nejvyšší soutěž pozastavila vládní opatření proti šíření koronaviru. Přesilovky na obou strnách k úvodnímu gólu nevedly, ale 79 sekund před první přestávkou poslal hosty do vedení Mertl, když sám zakončil akci, na jejímž začátku vybojoval kotouč na polovině hřiště.

Vyrovnat mohl zkraje druhého dějství Jarůšek, ale Frodl byl proti. Místo toho po povedené kombinaci navýšil vedení Indiánů ve 27. minutě Kodýtek. Strážce hostující branky se pak znovu vyznamenal proti Zdráhalovi, jehož zakončení zastavil betonem. Krátce po polovině zápasu přidali Plzeňští třetí gól po souhře zkušených lídrů Gulaše a Mertla, jenž tak pokořil Honzíka podruhé v utkání. 

Když pak hosté přečkali oslabení a Musil v polovině 46. minuty zvýšil už na 4:0, bylo zřejmé, že ani tentoktrát se tým Vervy bodového zisku nedočká. Zmar Severočechů nejlépe dokumentovala čtyřminutová přesilovka po prohřešku Gulaše a faul vysokou holí. Eberle jel v oslabení sám proti Honzíkovi, forhendovým zakončením ale rozezvučel pouze horní tyčku. Až v čase 58:49 připravil Frodla o čisté konto Cibulskis.

České Budějovice - Karlovy Vary 4:5

Otevřít skóre mohl v páté minutě karlovarský Koblasa, jenž naskočil z trestné lavice a ujížděl sám na Čiliaka, ten však zneškodnil útočníkův blafák levým betonem. Gólem zaváněla také Laukova střela ve 14. minutě, ale teprve o minutu později se přesně trefil z levého kruhu Vondráček. Nápřahem z voleje na pravém kruhu vyrovnal v přesilovce Karabáček. Hosté si vzali vedení zpět při následující početní výhodě zásluhou Černocha.

Nástup do druhé části patřil aktivnějším hostům, jenže potom si brankář Novotný nepohlídal prostor u levé tyčky a Martin Novák zblízka vyrovnal. Obrat dokonal v polovině základní hrací doby Christov, jenž nabruslil k pravému kruhu a švihem přes obránce překonal Novotného.

Profesionální sport dostal od vlády zelenou. Ligové soutěže se mohou při splnění podmínek rozběhnout

Číst článek

Ten vzápětí přepustil místo v brankovišti Bednářovi. Západočechy mohl vrátit do zápasu Vondráček, jeho sólo v oslabení však zastavil Čiliak. V početní převaze na konci druhé části trefil břevno českobudějovický Michnáč.

V úvodu třetí části ukázal své kvality Lauko, jenž vybruslil z levého rohu a nádherným pasem našel u pravé tyčky nikým nehlídaného Fleka. Proti jeho pohotovému sklepnutí nestačil Čiliak zareagovat. Nerozhodný stav trval necelé čtyři minuty. Junior Martin Beránek si počkal na levé straně a zkušeně poslal kotouč do odkryté části branky.

Jenže po Plášilově chybě na útočné modré čáře se rozjel po levém křídle Lauko a z kruhu prostřelil Čiliaka. Přesně za minutu se prosadil Koblasa a domácí už nevyrovnali ani v power play.

Dohrávka 5. kola hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - HC Dynamo Pardubice 7:1 (0:0, 4:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 23. A. Kudrna (Pech, Buchtele), 29. Buchtele (Pech, M. Forman), 34. D. Vitouch, 35. A. Kudrna (Pech, Košťálek), 42. Říčka (T. Pavelka), 47. Zikmund, 54. Říčka (Tomášek, M. Jandus) - 26. Paulovič (Svačina, Poulíček). Rozhodčí: Úlehla, Hejduk - Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:2. Využití: 2:1. Bez diváků.

Dohrávka 4. kola hokejové extraligy:
HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 59. Cibulskis (Gerhát) - 19. Mertl, 27. Kodýtek (Eberle), 32. Mertl (Gulaš), 46. P. Musil (V. Lang). Rozhodčí: Kika, Micka - Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 2:5. Bez využití. Bez diváků.

Madeta Motor České Budějovice - HC Energie Karlovy Vary 4:5 (1:2, 2:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 18. Karabáček (D. Voženílek), 26. Martin Novák (R. Přikryl, M. Beránek), 30. Christov (Prokeš), 49. M. Beránek (Martin Novák, Plášil) - 15. Vondráček (Hladonik), 19. Černoch (Lauko, Šenkeřík), 45. Flek (Lauko, Plutnar), 55. Lauko (T. Mikúš), 56. Koblasa (Kohout). Rozhodčí: Pešina, Šindel - Brejcha, Gerát. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme