Hokejistu poslal soud za brutální faul do vězení. Právník vysvětlil, kdy už je zákrok za hranou rizika

Faul může pro sportovce znamenat nejen disciplinární trest, ale i odnětí svobody. Důkazem je třeba dánský hokejista Kristian Jensen, kterého soud poslal nepodmíněně na 20 dní do vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánský hokejista Kristian Jensen dostal za úder pěstí v zářijovém ligovém zápase Frederikshavnu s Odense stopku na 17 duelů. Nyní byl také odsouzen ke dvaceti dnům ve vězení nepodmíněně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde je ve sportu hranice přípustného rizika si poslechněte v příspěvku Tomáše Petra

Poškozenému soupeři navíc musí zaplatit v přepočtu skoro 200 tisíc korun. Nedovolený zákrok v zápase může pro sportovce znamenat nejen zákaz činnosti ale také problémy se soudy. Nejen v Dánsku ale i v Česku.

„Ta trestní odpovědnost by měla nastoupit až v případě, že nelze dostatečně potrestat sportovce v rámci sportovního systému pravidel. Soudy shledávají trestní odpovědnost sportovců v případech, kdy dojde k nějakému závažnému vybočení z herních pravidel a překročení hranice přípustného rizika,“ tvrdí právník Českého olympijského výboru Jan Exner.

Hororový faul otřásl Premier League. Gomesovi skončila sezona, viník se na hřišti rozplakal

Číst článek

Úrazy při sportu můžou naplnit skutkovou podstatu trestného činu, nejčastěji se jedná o ublížení na zdraví nebo těžké ublížení na zdraví.

„Soudy se poté dívají na to, jestli neexistuje nějaká okolnost vylučující protiprávnost a zkoumají, do jaké míry bylo překročeno přípustné riziko. Nemůže jít například o běžný zákrok ve hře, protože to by samozřejmě sport zničilo.“

Podobný případ i v Česku

Jedná se tedy o brutální fauly nebo o zákroky, které se stanou mimo hru nebo třeba z důvodu msty. V posledních letech se několik případů dostalo až k nejvyššímu soudu. Většina ale skončí už u soudů prvoinstančních nebo krajských.

„V současné chvíli probíhá před okresním soudem v Klatovech trestní řízení, ve kterém se projednává případ Františka Dlouhého z TJ Nezamyslice, který při zápase okresního přeboru v roce 2017 zlomil soupeři skluzem nadvakrát nohu. On samozřejmě úmysl soupeře zranit od začátku popíral a označil zákrok za normální skluz,“ uvádí příklad z českého fotbalu právník Českého olympijského výboru Jan Exner. 

Okresní soud v Klatovech sportovce osvobodil, ale krajský soud v Plzni po odvolání státního zástupce rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání.

Tomáš Petr, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme