‚Farma a NHL se vůbec nedají srovnávat.‘ Filip Chlapík už nechce na zápasy jezdit autobusem

Dvacetkrát nakouknul do nejlepší hokejové ligy světa a předčilo to jeho očekávání. Teď Filip Chlapík ví, že v létě musí tvrdě trénovat, aby se v kádru Ottawy uchytil napevno. V jednadvaceti letech může mít před sebou kariéru v NHL, na farmu už se mu moc nechce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Chlapík v reprezentačním dresu

Filip Chlapík v reprezentačním dresu | Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva | Zdroj: Reuters

„Život na farmě a v NHL se vůbec nedá srovnávat. Když nakouknete, vidíte, jak to chodí, a pošlou vás zpátky, tak člověk o to víc maká, aby měl hezký život. I mimo hokej je to úplně o něčem jiném,“ vysvětluje Radiožurnálu Filip Chlapík, že nejen hokej tvoři tu celkovou pohodu, když hrajete v NHL.

Chlapík vstřelil debutový gól v NHL. Ve formě hrající Voráček pomohl gólem a asistencí k výhře Philadelphie

Číst článek

Je to zkrátka velký rozdíl, jistě finanční, ale souvisí s tím víc věcí: „Od vedení k hráčům je tam maximální profesionalita. Na farmě jezdíte autobusem, i se stravou je to těžší. Jak vás pošlou dolů, snažíte se udělat všechno, abyste byli zpátky,“ dodává hokejista.

O cestu z farmy do prvního týmu NHL je samozřejmě velký zájem. Třeba Vojtěch Mozík tehdy na farmě New Jersey popisoval, jak jsou hráči sobečtí, hrají jen na sebe, aby se ukázali a třeba i nechtějí přihrát spoluhráči do větší šance, aby náhodou neměl lepší statistik.

Mozík to pak musel v klubu vysvětlovat, to Chlapík situace na farmě tak dramaticky nevidí:

„Slyšel jsem o tom a v první sezoně jsem se trošku bál. Byli jsme poslední a nálada není nejlepší, když se prohrává. Ale kluci v našem týmu byli bomboví. Když nedostanete nahrávku do prázdné brány, ale nemyslím si, že by to někdo nechtěl záměrně. Hráči spíš nemají takovou kvalitu jako v NHL,“ říká útočník draftovaný Ottawou, který na farmě v Belleville zaznamenal 32 bodů v 52 zápasech.

V NHL nastoupil dvacetkrát a má čtyři body za gól a tři asistence. Jeho motivace je nyní jasná - raději létat na zápasy NHL, než jezdit autobusem na farmě. Zatímco třeba Jakub Voráček s Tomášem Plekancem a dalšími se už teď připravují v Montrealu, Chlapík trénuje v Česku s dlouholetým kamarádem Tomáše Hertlem.

„Trénoval jsem tři týdny, pak jsem musel na kemp nováčků do Ottawy. Teď trénujeme s Tomášem spolu, takže budeme makat a připravovat se. Trénuje nás Petr Klofáč. Od pondělka do soboty každý den,“ říká Filip Chlapík, který má před sebou druhou sezonu nováčkovského kontraktu s platem necelých 900 tisíc dolarů ročně.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme