Počet obětí havárie Humboldt Broncos stoupl na 15. Tragédie semkla Kanadu

Úřady v kanadském Saskatchewanu po upřesnění počtu cestujících v autobuse Humboldtu Broncos potvrdily, že si páteční havárie vyžádala 15 obětí. 14 lidí zůstává mezi zraněnými. K týmu, rodinám i známým míří projevy soustrasti i nabídky pomoci, v Kanadě je totiž hokej národním sportem.

Tento článek je více než rok starý.

Saskatchewan/Kanada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královská kanadská jízdní policie při vyšetřování nehody upřesnila počet cestujících v autobuse. Na zápas do Nipawinu jelo 29 lidí, z toho 15 zemřelo. Zraněných zůstává 14, někteří jsou v kritickém stavu.

Tragédie Humboldt Broncos. Při nehodě kanadského hokejového týmu zemřelo 15 lidí

Číst článek

Všechny oběti i všichni zranění jsou z autobusu, řidič kamionu vyvázl nezraněn, příčiny nehody se stále vyšetřují.

Úřady zatím oficiálně nepotvrdily jména obětí, na sociálních sítích či na dotazy médií příbuzní potvrzují ztráty svých blízkých.

Podle kanadské veřejnoprávní stanice CBC zemřeli hlavní kouč Broncos Darcy Haugan, 20letý kapitán Logan Schatz, útočník Jaxon Joseph, 21letý obránce Stephen Wack, 18letí Xavier Labelle a Logan Hunter. Nejmladší obětí nehody je 16letý Adam Harold.

Mezi oběťmi je také humboldtský rádiový komentátor Tyler Bieber, který s týmem na páté utkání semifinále play-off cestoval.

'Sbohem, zlatíčka'

Zpráva o nehodě šokovala Kanadu a vlastně celou NHL. Týmy ke svým posledním zápasům v základní části často nastupovaly v dresech Broncos a hrály se znakem klubu na helmách. Před zápasy se hokejisté sešli ve středovém kruhu, aby uctili památku obětí.

„Je to strašná tragédie. Nedokážu si představit, jaké to je být v tuhle chvíli rodičem hráčů,“ řekl v emotivním vystoupení kouč Toronta Maple Leafs Mike Babcock. Pověstný tvrďák při svém proslovu ani neskrýval dojetí. Slavná věž nad městem je nasvícena klubovými barvami Broncos.

Týmy zároveň do Saskatchewanu posílají klubu i rodinám obětí finanční příspěvky v řádech desetitisíců dolarů. Místní síť hotelů nabízí blízkým ubytování zdarma, pomáhají i další dobrovolníci. 

„Sbohem, zlatíčka,“ dojala sociální sítě učitelka Rene Cannonová s fotografií třech hokejistů a třech svíček. Cannonová je „billet mom,“ která Humboldtu ubytovávala přespolní mladé hokejisty a měla k nim blízko. Proto je v tweetu nazvala syny.

Otec jednoho z hokejistů R. J. Patter zase zveřejnil fotografii, kde se tři přeživší hráči drží za ruce na nemocničních lůžkách, očividně zranění a otřesení, ale naživu.

Kondolují i politici, kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi volal s vyjádřením soustrasti americký prezident Donald Trump. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme