Mezinárodní hokejová federace po 26 letech změní předsedu, Fasel v jejím čele v roce 2020 skončí

Předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel uvedl, že v roce 2020 ve funkci skončí. Na další období už osmašedesátiletý Švýcar, jenž je v čele IIHF od roku 1994, s ohledem na svůj věk kandidovat nebude. O jeho nástupci se rozhodne během mistrovství světa 2020, které se bude hrát právě v jeho rodné zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

René Fasel.

René Fasel. | Foto: Petr Mlch | Zdroj: ČTK

„S definitivní platností jsem se rozhodl, že už do toho nepůjdu a o setrvání ve funkci se nebudu ucházet. Za dva roky mi bude 70 let. A myslím, že to je ten správný čas skončit,“ uvedl Fasel pro ruskou agenturu TASS.

Rodák z Fribourgu, který je civilním povoláním zubař, působil jako hráč v letech 1960 až 1972 v týmu Fribourg-Gottéron, ale už ve 22 letech se dal na dráhu sudího. Rozhodoval dalších deset let a v roce 1982 se stal šéfem rozhodčích ve Švýcarsku.

Hokejové mistrovství světa v roce 2024 by se mělo konat v Česku. Definitivní rozhodnutí padne v květnu

Číst článek

Tři roky nato už vládl z pozice prezidenta celému švýcarskému hokeji. V červnu 1994 byl zvolen šéfem IIHF a stal se nástupcem Günthera Sabetzkého. Od roku 1995 je členem Mezinárodního olympijského výboru, a to jako vůbec první zástupce ledního hokeje v historii.

Významným milníkem Faselovy éry byla dohoda s NHL o startu hráčů z nejlepší ligy světa pod pěti kruhy v Naganu 1998, kde dosáhl poprvé v historii na olympijské zlato český tým.

Fasela čeká již brzy cesta do České republiky. Přijal pozvání do Prahy na úvodní utkání českých hokejistů v turnaji Karjala, v němž vyzvou ve čtvrtek 8. listopadu Švédsko. Zápas je součástí oslav 110. výročí organizovaného hokeje v tuzemsku.

Vedle Fasela dorazí do české metropole také šéf ruského hokeje a bývalý legendární brankář Vladislav Treťjak, který je rovněž členem IIHF.

Za možného Faselova nástupce ve funkci prezidenta IIHF je považován šéf německého hokeje Franz Reindl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme