Závaží na kotníky, činky místo puků a teď i fotobuňka a laser. Jak Jaromír Jágr před extraligou ladil formu?

Jaromír Jágr se vrací do nejvyšší české hokejové soutěže. Jeho Rytíři Kladno příští pátek nastoupí k prvnímu extraligovému zápasu na ledě Třince. Hokejovou legendu čekají souboje proti hráčům mladším o celou jednu generaci, a tak při tréninku nenechávala stranou žádný detail, aby po dlouhé pauze vyladila každičký detail formy. Jestli Jágr zúročí trénink hned v prvním zápase, není ale jisté. V sobotu si totiž přivodil svalové zranění.

Magazín Experiment Kladno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr v Budvar aréně v Českých Budějovicích poté, co si jeho Kladno zajistilo postup do extraligy

Jaromír Jágr v Budvar aréně v Českých Budějovicích poté, co si jeho Kladno zajistilo postup do extraligy | Foto: Michal Beránek | Zdroj: CNC / Profimedia

Když byla v NHL poslední výluka a Jágrovi bylo 40 let, měl na kladenském ledě čas natáčet videa a dát nahlédnout, jak trénuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

K čemu pomáhá při hokejovém tréninku laser a fotobuňka?

Teď v jeho 47 letech je příprava zase o trochu jiná. „Zkoušeli jsme třeba starty měřit fotobuňkou, abychom viděli, jestli se lineárně zlepšujeme,“ přibližuje moderní tréninkové metody Jan Kregl, který u kladenského týmu působí jako asistent a Jágrovi bývá, když je čas, k ruce při individuálním tréninku.

Jde o zlomek vteřiny

Měříme třeba start mezi modrými čárami, jako když se běhají sprinty na atletickém ovále. Jakmile Jarda hokejista protne laser, ukáže se čas, který nemůže být zkreslený stopkami. Navíc časy jsou zaznamenané a data se ukládají,“ popisuje trenér.

Dají se z nich tedy také například odvozovat dlouhodobé průměry a další údaje. Jaromír Jágr tak má díky fotobuňce možnost zjistit, jestli se jeho výkony někam posouvají, popřípadě stagnují nebo se třeba zhoršují.

Rozhoduje detail

Používali jsme také program, který srovnával videozáznamy, abychom viděli, kde je nějaký bod zlomu, který když se opakuje, je čas lepší. Řešili jsme tedy vyloženě detaily,“ dodává Kregl.

Ostatně na ty se Jaromír Jágr zaměřuje dlouhodobě. Jako před lety, když ve videu na kladenském ledě ukazoval své hokejové přednosti.

Hlavně vyladit formu

Když už má Jarda puk, je těžké ho od něj oddělit a číst jeho hru,“ popisuje Kregl.

‚Jako běhat sprinty i maratony.‘ Srovnávat náročnost fotbalu a hokeje je obtížné

Číst článek

„Ale nejdřív se potřebuje k puku dostat. Proto jsme řešili hlavně starty, abychom zjistili, jestli jeho tělo po dlouhé pauze ještě snese zátěž a dokáže se udržet v určité rychlosti.“

Oproti ostatním, kteří trénovali a byli na tom fyzicky velmi dobře, u Jardy rozhodovaly drobné nuance. Třeba když jsme protáhli určitý sval, tak se to na startech rychle projevilo. A v tom jsme pak hledali cestu, jak jeho výkon zlepšit.“

Puzzle s číslem 68

Jaromír Jágr svůj současný trénink přirovnává k hledání jednotlivých dílků puzzle, kdy každý dílek má zásadní význam pro celek.

Po využití laseru ve fotobuňce a dalších speciálních tréninkových metodách začnou Jan Kregl z trenérského týmu kladenských Rytířů a útočník a majitel klubu Jaromír Jágr a další členové realizačního týmu skládat puzzle příští týden.

Bude mít minimálně 52 dílů, protože stejný je počet zápasů základní části extraligy. Ale kolik dílků přidá přímo Jágr, to fotobuňka ani v roce 2019 předpovědět neumí. Hned ten první dílek ale Jágr asi vynechá, v sobotu si totiž přivodil před přípravným zápasem proti Ústí nad Labem svalové zranění.

Návratu nejslavnějšího českého hokejisty na led se bude Radiožurnál po celý nadcházející týden věnovat v novém seriálu. Poslouchejte Ranní Radiožurnál krátce před 9. hodinou.

František Kuna, Anna Duchková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme