Hokejista Kuzněcov dostal čtyřletý trest za kokain, pozitivní test měl v den zápasu proti Česku

Ruský hokejový útočník Jevgenij Kuzněcov dostal od mezinárodní federace IIHF čtyřletý distanc za doping. Loňský vítěz Stanley Cupu s Washingtonem a dvojnásobný mistr světa měl na letošním světovém šampionátu v den zápasu o bronz s českou reprezentací v Bratislavě pozitivní test na kokain.

Tento článek je více než rok starý.

Curych (Aktualizováno: 16:28 23. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jevgenij Kuzněcov.

Jevgenij Kuzněcov. | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

IIHF v prohlášení uvedla, že 27letý Kuzněcov nepožadoval analýzu vzorku B a od poloviny června má zastavenou činnost. Jeho distanc potrvá do 12. června 2023, nemůže tedy ani teoreticky hrát na příštích olympijských hrách v Pekingu.

Rusko v zápase o bronz na mistrovství světa porazilo české hokejisty 3:2 po samostatných nájezdech 26. května. Druhý den se na internetu objevilo video, na němž je Kuzněcov zachycen, jak telefonuje u stolu, na kterém jsou dvě čáry bílého prášku.

Rodák z Čeljabinsku a odchovanec tamního Traktoru v tisku uvedl, že nahrávka je rok stará a pochází z Las Vegas z období oslav zisku Stanley Cupu.

Kuzněcov tvrdil, že tehdy jen vešel do hotelového pokoje, ale když viděl, že tam jsou drogy, co nejrychleji místnost opustil. Klub i vedení NHL jeho vysvětlení přijaly a případ uzavřely.

Russian forward Yevgeni Kuznetsov has received a 4-year suspension from the IIHF after testing positive for a banned substance at the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship. iihf.com/en/news/13563/…

14:00 – 23. 08. 2019

648 1199

V elitní zámořské soutěži hraje Kuzněcov od března roku 2014. Šikovný centr se vypracoval mezi opory Washingtonu a Capitals s ním předloni podepsali osmiletý kontrakt na 62,4 milionu dolarů.

Při loňské cestě za prvním Stanley Cupem v klubové historii byl s 32 body ze 24 zápasů nejproduktivnějším hráčem play off, ale Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů získal jeho hvězdný spoluhráč z útoku Alexandr Ovečkin.

V základní části NHL odehrál Kuzněcov 416 zápasů a nasbíral 337 bodů (101+236). S ruskou reprezentací se stal v letech 2012 a 2014 mistrem světa a získal ještě tři bronzy.

Výběr dopingových případů v ledním hokeji na MS či ZOH

únor 1976 - Po vítězném utkání na ZOH v Innsbrucku s Polskem 7:1 byl kapitánu ČSSR Františku Pospíšilovi nalezen v krvi kodein jako pozůstatek léků proti chřipce, které celé mužstvo podlehlo. Zápas byl anulován. Po protestech čs. mužstva byl Pospíšilovi trest zrušen, potrestán byl lékař týmu.

únor 1988 - Na ZOH v Calgary byl diskvalifikován polský hokejista Jaroslaw Morawiecki za efedrin. Morawiecki prohlašoval, že nikdy zakázané prostředky nebral. Od mezinárodní hokejové federace IIHF dostal trest na 18 měsíců.

21. dubna 1989 - Obě dopingové zkoušky u amerického hráče Correyho Millena na MS ve Švédsku byly pozitivní na zakázané anabolické preparáty. Hráč byl vyloučen z MS a byl mu udělen zákaz startu v mezistátních utkáních na 18 měsíců. Mužstvo USA bylo navíc vyřazeno ze soutěže slušnosti a byly mu odebrány nastřílené branky v utkáních s Kanadou a ČSSR.

22. dubna 1990 - Německému obránci Buffala Sabres Uwemu Kruppovi bylo na MS v Bernu prokázáno užití pseudoefedrinu, léku proti nachlazení. Krupp se bránil tím, že tento preparát užíval spolu s ostatními hráči Buffala jako prostředek proti chřipkové epidemii. Hokejista byl potrestán osmnáctiměsíčním zákazem startu v soutěžích IIHF.

4. května 1994 - Americký útočník Bill Lindsay měl na MS v Itálii pozitivní dopingovou zkoušku na efedrin. Hráč se bránil tím, že užil multivitaminový přípravek, a odmítl se podrobit opakované zkoušce, za což byl vyloučen z turnaje. Výsledek utkání USA - Finsko byl změněn z původních 2:7 na 0:7.

8. května 1998 - Dopingová kontrola na MS ve Švýcarsku po utkání mezi Itálií a Kanadou (2:5) objevila v moči italského obránce Michaela De Angelise efedrin. IIHF jej potrestala vyřazením ze všech mezinárodních turnajů do konce sezony a zákazem startu na následujícím MS.

6. března 2002 - Běloruskému útočníkovi Vasiliji Pankovovi byl po prohraném zápase s Ruskem na olympiádě v Salt Lake City nalezen v krvi nandrolon. Hráč ani reprezentační tým potrestáni nebyli, na vině byl lékař týmu Jevgenij Losickij, který se podle rozhodnutí MOV nesměl zúčastnit dalších dvou olympiád.

4. a 5. května 2005 - Pozitivní dopingový test na mistrovství světa v Rakousku měli ukrajinský hokejista Alexandr Pobědonoscev, v jehož moči byl nalezen norandrosteron, a Bělorus Timofej Filin, kterému byl nalezen rovněž norandrosteron. Oba hokejisté dostali dvouletý distanc.

28. února 2010 - Slovenský hokejista Ľubomír Višňovský měl na olympiádě ve Vancouveru po výhře nad Norskem v základní skupině pozitivní nález na zakázaný pseudoefedrin. Protože však nešlo o závažné dopingové provinění, vyvázl s pouze varováním od Mezinárodního olympijského výboru.

22. února 2014 - Dopingovou kontrolou na ZOH v Soči neprošel lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs, který měl v těle po čtvrtfinálové porážce s Kanadou zakázaný stimulant metylhexanamin. Za doping dostal trest na 18 měsíců. Následující den přišel o finále ZOH švédský útočník Nicklas Bäckström kvůli nálezu na pseudoefedrin. Ten užil v léku na alergii a vyvázl jen s napomenutím. Až po skončení her byl kvůli užití anabolického steroidu dodatečně vyloučen z olympiády další lotyšský hokejista Ralfs Freibergs.

20. února 2018 - Slovinský hokejista Žiga Jeglič odevzdal na ZOH v Pchjongčchangu vzorek obsahující zakázanou látku fenoterol. Do 24 hodin musel opustit olympijskou vesnici a později dostal osmiměsíční trest.

23. srpna 2019 - Ruský útočník Jevgenij Kuzněcov dostal od mezinárodní federace IIHF čtyřletý distanc. Vítěz Stanley Cupu s Washingtonem měl na světovém šampionátu v Bratislavě v den zápasu o bronz s českou reprezentací pozitivní test na kokain.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme