Stříbro z olympiády i gól ve finále mistrovství světa. Hokejista Jiří Lála slaví 60. narozeniny

Jiří Lála ve své hokejové kariéře vybojoval stříbrnou medaili na olympijských hrách v roce 1984 v Sarajevu, o rok později rozhodl gólem do prázdné kanadské branky o zlatu pro hokejisty Československa na domácím šampionátu. Ve středu slaví Lála 60. narozeniny.

České Budějovice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lála.

Jiří Lála. | Zdroj: Profimedia

Jiří Lála si prohlíží svůj mobilní telefon, na kterém přibývají gratulace. A opravdu jich není málo. Všechny gratulanty zajímá ze všeho nejvíc jeden okamžik – 3. květen roku 1985. V čase 58:47 poslal Jiří Lála puk do opuštěné kanadské branky a zpečetil tak zisk titulu mistrů světa pro Československo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stříbro z olympiády i gól ve finále mistrovství světa. Hokejista Jiří Lála slaví 60. narozeniny

„Měl jsem to štěstí, že jsem v hokeji zažil za tu dlouho kariéru opravdu hodně krásných momentů, ale tenhle byl asi nejdůležitější. Mistrovství světa doma v Praze, na to se vzpomíná nejraději,“ říká Lála pro Radiožurnál.

A že to byl gól opravdu výjimečný, o tom svědčí i fanoušci, kteří ještě dnes Jiřího Lálu zastavují a legendární trefu mu připomínají.

„Když tady tak chodím nebo když jdeme někde na pivo, tak se to stává často,“ usmívá se Lála.

Kluci k tomu přistoupili fantasticky, pochvaluje si trenér Říha přípravný kemp hokejové reprezentace

Číst článek

Na světových šampionátech celkem startoval pětkrát a nastřílel na nich jedenatřicet gólů. Možná i proto se mu v noci o jediné trefě, byť výjimečné, nezdá. Jak sám říká, spí dobře a tvrdě.

„Abych se nebudil moc brzy, hokejové sny moc nemám,“ říká Lála.

Ty mají hlavně hokejoví fanoušci. Jejich snem je, aby český tým vyhrál olympijské hry, přivezl medaili z mistrovství světa. Kam má podle Jiřího Lály český hokej aktuálně nakročeno?

„Moc hokej nesleduju, to říkám na rovinu. Ale tím, že je můj kamarád Robert Reichel asistent u národního mužstva, díval jsem se na mistrovství světa a hodněkrát jsme spolu telefonovali. Myslím, že udělali velký krok a že mistrovství světa proběhlo pozitivně. Kluci hráli dobře, bojovali, odvedli všechno. Myslím, že to se za poslední roky předtím říct nedalo,“ nabízí svůj pohled čerstvý šedesátník, nejlepší útočník světového šampionátu z roku 1983 Jiří Lála.

Kamil Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme