Jak vypadají švédské Vánoce? Pardubický hokejista Harju bude svátky poprvé slavit v Česku

Hokejová extraliga má během Vánoc jen krátkou přestávku, na Štěpána už se zase hrají další zápasy. Svátky tak v Česku tráví i cizinci, kteří působí v tuzemských klubech. Jedním z nich je švédský útočník Pardubic Johan Harju.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubický hokejista Johan Harju

Pardubický hokejista Johan Harju | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

„Budeme slavit s Oskarem Eklundem a jeho rodinou, takže si myslím, že to budou typicky švédské Vánoce. Slyšel jsem od spoluhráčů, že v Česku jíte rybu a během dne toho tolik před večeří nesníte, což je velký rozdíl oproti Vánocům ve Švédsku,“ vysvětlil Radiožurnálu Harju.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude slavit Vánoce švédský hokejista v Česku? Více v příspěvku Oty Gutwirtha

Vánoce v Čechách a ve Švédsku se v lecčems liší. Rozdíly ve skandinávské zemi jsou ale i podle toho, odkud přesně pocházíte.

„Jsem ze severního Švédska, tam máme klasiku – masové kuličky, omáčku, brambory, lososa, to je u nás typické. My ale máme vánoční stůl v podstatě celý prosinec. Je spoustu jídla na stole a jíme opravdu hodně, to je typické pro švédské Vánoce,“ řekl třiatřicetiletý útočník.

Hokejisté Sparty vyhráli šlágr kola s Třincem 3:2, Zlín ovládl gólovou přestřelku s Olomoucí

Číst článek

Některé věci jsou ale stejné po celém světě, třeba vánoční dárky. V Česku je Ježíšek. Ve Švédsku to prý dříve byl kozel, teď je to ale jinak. S dárky chodí červenobílý muž, kterému Johan Harju říká Santa.

Odlišností oproti českým Vánocům je, že Švédové tančí kolem vánočního stromku. Dříve to bylo po rozdání dárků, teď je to ale jindy.

„Když jsem byl mladší, tak se tančilo, ale hlavně se to dělalo čtrnáct dní po Vánocích. Stromek se vyhodil ven a tancem kolem něj jsme slavili konec svátků,“ dodal pardubický útočník ke svým česko-švédským Vánocům.

Oto Gutwirth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme