Nominace hokejové reprezentace na turnaj Karjala: kapitána Červenku doplní nováčci Jandus a Vitouch

Finský trenér českých hokejistů Kari Jalonen zařadil do nominace na turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Turku devět bronzových medailistů z letošního mistrovství světa v Tampere a Helsinkách. Nechybí mezi nimi šestatřicetiletý kapitán Roman Červenka ze švýcarského Rapperswilu. V osmadvacetičlenném výběru složeném ze tří brankářů, deseti obránců a 15 útočníků jsou i dva nováčci - obránce Martin Jandus s útočníkem Davidem Vitouchem ze Sparty.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:08 3. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán hokejové reprezentace Roman Červenka

Kapitán hokejové reprezentace Roman Červenka | Zdroj: Profimedia

Vedle Červenky, který na šampionátu ovládl produktivitu, se z aktuální nominace podíleli na ukončení českého medailového půstu na velkých akcích od bronzu z MS 2012 také další útočníci.

Hokejový expert Antoš: Mladí hráči u nás nehrají a končí kariéru, veterány v Chance lize nechápu

Číst článek

Mezi nimi je Jiří Černoch z Karlových Varů, Jiří Smejkal s Hynkem Zohornou z Oskarshamnu, Michael Špaček z Ambri-Piotty, obránci Tomáš Kundrátek s Janem Ščotkou z Komety Brno, David Sklenička z Brynäs a brankář Marek Langhamer z Ilves Tampere.

„Máme plán na celou sezonu Euro Hockey Tour. Na Karjalu a následně i v prosinci do Švýcarska jsme se rozhodli vzít hráče, které jsme měli v Tampere, také ty, kteří se účastnili tréninkového kempu, ale i ty, které jsme dosud v reprezentačním dresu až tolik neviděli, řekl Jalonen na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

„Teď budou mít příležitost se ukázat. Máme ve výběru dva nováčky. Je vždycky pozitivní, když dáte v národním týmu šanci hráčům, kteří ji dosud neměli,“ dodal kouč národního týmu.

Počítat nemohl s centrem Janem Kovářem z Zugu, který chce doléčit zdravotní neduhy. Po zranění se vrátil do sestavy Pardubic také útočník Tomáš Zohorna z Pardubic.

„Jan Kovář hraje, ale s menšími zdravotními potížemi, není stoprocentně v pořádku. Něco podobného je u dalších asi dvou hráčů, ale nechci říkat jejich jména,“ uvedl Jalonen.

Kari Jalonen | Zdroj: Český rozhlas

„Nechci mluvit o jednotlivých hráčích, kteří nejsou v nominaci. Je spousta hráčů, které bych mohl vzít. Když to bude možné, tak vezmeme skoro úplně obměněný tým (v prosinci na turnaj) do Švýcarska,“ řekl Jalonen, který pro únorové Švédské hry v Malmö plánuje vzít tým hráčů do 25 let.

Je to tak naplánováno i proto, že se zkušení hráči mohou v klubech chystat na blížící se boje v play off. „Není potřeba brát v tomto období ty úplně top hráče,“ prohlásil Jalonen.

Gólman Aleš Stezka z Vítkovic bude s týmem jen v Českých Budějovicích a na sever Evropy pocestují jen Roman Will z Pardubic a Marek Langhamer z Ilvesu Tampere.

Zapojení kapitána Červenky

Červenka, jenž byl na MS ve Finsku zvolen i nejužitečnějším hráčem, nejlepším útočníkem a dostal se i do All Star týmu, má ve sbírce i zlato z mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a v Mannheimu z roku 2010 a bronz, který získal o rok později v Bratislavě.

„Byl jsem ve Švýcarsku a mluvil jsem tam s Červusem. Domluvili jsme se, že se zapojí teď do jednoho z těch turnajů před koncem roku. Bude samozřejmě kapitánem mužstva a zároveň tam bude jako někdo, kdo pomůže v reprezentaci mladším hráčům,“ vysvětlil Jalonen.

Národní tým se sejde v pondělí 7. listopadu v Českých Budějovicích a poprvé bude trénovat o den později v Budvar Areně.

Tam vstoupí také do prvního turnaje sezony série Euro Hockey Tour ve čtvrtek v 18:30 proti Švédsku. Po pátečním přesunu do Turku se Češi utkají v sobotu od 15:30 SEČ s domácím Finskem a v neděli od 11:30 nastoupí proti Švýcarsku.

Kompletní nominace:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme