Nová hala pro Kometu vznikne na brněnském výstavišti. Stát má 1,4 miliardy

Multifunkční hala pro hokejovou Kometu vznikne na výstavišti v Brně. Hotová by mohla být v roce 2022, řekl v pondělí novinářům primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj budou náklady kolem 1,4 miliardy korun, pokrýt by je mělo město, kraj, stát i soukromý sektor.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadšení hostujícího kotle

Nadšení hostujícího kotle | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Hala měla původně stát za Lužánkami, kde město plánuje postavit nový fotbalový stadion v místě starého. Město však nemá dořešené majetkoprávní vztahy s podnikatelem Liborem Procházkou, který tam má nemovitosti. Podle Vokřála nelze se stavbou hokejové haly čekat s ohledem na to, že Kometa o víkendu obhájila extraligový titul.

Zábranský jako trenér hokejové reprezentace? 'Bez komentáře, rozhodne zdraví a rodina'

Číst článek

Hala by vznikla na výstavišti v místě cyklistického okruhu. Brno plánuje postavit nový velodrom v městské části Brno-jih v okolí Hněvskovského ulice zhruba za půl miliardy korun, tím pádem by se místo na výstavišti uvolnilo.

„Nemůžeme si dovolit už dále čekat s ohledem na to, co kluci z Komety dokázali. Veřejnost by byla velice zklamaná, pokud bychom v reálném čase nedokázali odprezentovat reálný koncept vzniku haly,“ uvedl Vokřál (ANO). Kometa získala loni titul po 51 letech a letos ho dokázala obhájit.

Podle Vokřála je snahou, aby 30 až 40 procent nákladů na halu pokryl stát. Vláda v demisi o tom bude jednat v Brně, na 2. a 3. května chystá návštěvu Jihomoravského kraje. Na twitteru to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Moc gratuluju HC Kometa. A na sliby nezapomínám. Druhého a třetího května bude vláda v Brně a půjde se podívat, kde by měla stát nová hala. Stavba by mohla začít 2020 a skončit 2022,“ napsal Babiš.

Za Lužánkami nejsou vyřešené pozemky

Hala měla původně stát v lokalitě za Lužánkami vedle zamýšleného fotbalového stadionu. Ten ale zatím nemůže město postavit, protože nemá dořešené majetkoprávní vztahy s podnikatelem Procházkou, který má za Lužánkami na pozemcích města tenisovou halu, podzemní garáže a komunikace.

Procházkův majetek má hodnotu kolem čtvrt miliardy, město se s ním snaží dohodnout, jak nemovitosti získat.

O multifunkční hale pro Kometu a další sporty se mluví několik let. Nyní hokejisté hrají v DRFG aréně, bývalé hale Rondo, která je v provozu od roku 1982. Na hokej má kapacitu 7700 míst a domácí zápasy Komety jsou často vyprodané.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme