Pořádání hokejového šampionátu s Běloruskem? ‚Nevidím možnost,‘ říká lotyšský premiér

Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš uvedl, že si za současné situace nedokáže představit konání společného mistrovství světa v hokeji s Běloruskem v příštím roce. Reagoval tak na protesty a násilnosti policie u jižních sousedů po prezidentských volbách, které minulý víkend za podezřelých okolností opět vyhrál autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko.

Tento článek je více než rok starý.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejová reprezentace Běloruska

Hokejová reprezentace Běloruska | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Světový šampionát v lotyšské metropoli Rize a běloruském Minsku se má uskutečnit od 21. května do 6. června. V každém městě se bude hrát jedna osmičlenná skupina, český tým bude mít základnu v Minsku.

Bělorusko propustí všechny vězně zadržené při protestech. Podle Amnesty byli někteří mučeni

Číst článek

„Myslím, že události v Bělorusku dramaticky mění situaci. Nyní nevidím možnost, že by naše země mohla organizovat mistrovství světa v hokeji společně s Běloruskem. Už jsem vyzval ministerstvo pro vzdělání a vědu, jež je zároveň zodpovědné za sport, aby kontaktovalo Mezinárodní hokejovou federaci, společně našly řešení a rozhodly, jak bychom se měli nejlépe zachovat,“ řekl Kariňš lotyšské televizi LTV7.

Dlouholetý prezident federace IIHF René Fasel v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS reagoval, že mu více dělá starosti koronavirus a fakt, zda se šampionát bude moci konat s diváky. Letošní MS v jeho vlasti Švýcarsku muselo být kvůli globální zdravotní situaci zrušeno.

Fasel změnu odmítá

„Mistrovství světa v Bělorusku v roce 2014 byl velký úspěch, zúčastnilo se ho více než 600 tisíc diváků. Organizace byla skvělá. Nemáme důvod k tomuto tématu dělat politická prohlášení. Náš postoj je jasný, jsme připraveni jet do Běloruska,“ řekl Fasel.

Prezidentské volby v Bělorusku podle volební komise pošesté vyhrál Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská však výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí.

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a podle BBC jich bylo na 6 700 zatčeno.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme