Běloruský hokejový šampionát v ohrožení? ‚Kritická je bezpečnost,‘ říká generální sekretář Českého hokeje

Ještě na začátku roku proti sobě seděli prezident Běloruska a předseda Mezinárodní hokejové federace a navzájem si pochvalovali, že se bude příští světový šampionát konat mimo lotyšské Rigy také v běloruském Minsku. Jenže nevyvíjí se jen pandemická, ale i politická situace a už teď termínově posunuté mistrovství v příštím roce by mohlo být v ohrožení.

Tento článek je více než rok starý.

Minsk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko má hokej opravdu rád

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko má hokej opravdu rád | Zdroj: Reuters

Prezident Běloruska Alexander Lukašenko v družném rozhovoru s šéfem Mezinárodní hokejové federace Reném Faselem říkal, jak to bude skvělý šampionát. Fasel naopak mluvil o pořadatelských zemích – Lotyšsku a Bělorusku – jako o hokejových zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uskuteční se hokejový šampionát příští rok v Bělorusku a Lotyšsku? Více v příspěvku Františka Kuny

Jenomže po tomhle sezení dvou lidí ve vrcholných funkcích se začala měnit a zhoršovat nejen situace s pandemií koronaviru, ale i ta politická v Bělorusku kvůli prezidentským volbám. Pouliční nepokoje, zatýkání policií a protesty proti výsledku voleb, které znovu ovládl Lukašenko. V zemi, která má hostit hokejové mistrovství světa.

„Pokud ta situace bude nebezpečná, tak by to byl velký problém pro to, aby se mistrovství v této zemi konalo. To znamená, že pro mě je kritické zajištění bezpečnosti,“ řekl Radiožurnálu generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Když se konalo v Minsku mistrovství světa v roce 2014, ukázali pořadatelé, že se o bezpečí, minimálně tedy kolem stadionu, dokázali postarat. Po finálovém zápase, který navštívili prezidenti Běloruska a Ruska, Lukašenko a Vladimir Putin, bylo okolí haly prakticky obklíčené a nešlo se dlouho dostat ven.

Jenže teď je situace o poznání jiná. Lotyši se vyslovili, že za současných okolností nechtějí pořádat turnaj s Minskem.

„Pouze Mezinárodní hokejová federace, což je přes 70 zemí, rozhoduje o přidělení mistrovství světa určitým zemím, a také může jako jediná rozhodnout o odebrání tohoto šampionátu,“ podotýká Urban s tím, že by některé reprezentace mohly mistrovství bojkotovat.

Bez hráčů NHL?

„V březnu jsme si říkali, že za pár měsíců bude lépe. Pak zase že bude lépe někdy v únoru, takže nikdo neví, jak to bude v květnu vypadat. Pokud by mělo mistrovství proběhnout, tak si myslím, že vzhledem k pandemii koronaviru bude muset být v podobné ‚bublině‘, jako to měla NHL,“ mluví Urban o dalším možném scénáři. Tedy izolaci hokejistů během turnaje.

Pořádání hokejového šampionátu s Běloruskem? ‚Nevidím možnost,‘ říká lotyšský premiér

Číst článek

A s tím souvisí další věc. Termín šampionátu se již dříve posouval i proto, aby mohli přiletět i hokejisté z NHL, jak citovala běloruská televize séfa IIHF Fasela.

„Chtěl bych dát hráčům z NHL šanci zahrát si mistrovství světa. Hlavně pro národní týmy Kanady a Spojených států je to důležité. NHL začne o dost později než normálně a neskončí v květnu. Snad posunutí termínu pomůže k tomu, aby na turnaji byli hráči z NHL.“

Jenže moc optimisticky to ani s touhle nadějí nevypadá, jak zní z české strany.

„Jestliže NHL začne v lednu a AHL dokonce v únoru, tak není šance začátek mistrovství světa stihnout,“ myslí si trenér reprezentace Filip Pešán a jeho slova potvrzuje i generální manažer národního týmu Petr Nedvěd. „Všichni bychom si to moc přáli, ale momentálně to nevidím reálně.“

Světový šampionát má naplánovaný začátek na 21. květen 2021.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme