Česká hokejová dvacítka začne domácí mistrovství proti Rusku. Na medaili čeká patnáct let

Po jedenácti letech se do Česka vrací mistrovství světa hokejistů do dvaceti let. Ještě déle ale čekají čeští junioři na světovém šampionátu na zisk medaile. První utkání čeká národní tým ve čtvrtek proti Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér hokejové reprezentace do 20 let Václav Varaďa

Trenér hokejové reprezentace do 20 let Václav Varaďa | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

„Jsou krásné, ale i kdyby vypadaly sebehůř, tak bych jednu z nich chtěl,“ glosoval trenér české dvacítky Václav Varaďa pro Radiožurnál to, jak vypadá sada medailí pro letošní šampionát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve čtvrtek začíná mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ostravě a Třinci. Více v příspěvku Františka Kuny

Poslední cenný kov vybojoval tým pod vedením Aloise Hadamczika v roce 2005, kdy obsadil celkové třetí místo. V kádru byla jména jako Michael Frolík, Roman Červenka, Rostislav Olesz nebo Roman Polák. Podobně jako v dospělé kategorii, na úspěchy z minulých let se momentálně nedaří navázat.

„Kdysi byly u nás dva hlavní sporty, fotbal a hokej, a na přelomu tisíciletí jsme měli silnou generaci. Ale teď se to trochu vyrovnalo a těch druhů sportů je hrozně moc,“ uvedl Varaďa, který má na střídačce k ruce Patrika Eliáše, dalšího bývalého elitního hokejistu.

Před 26 lety hrál na juniorském šampionátu v Ostravě obránce Malík, letos bojuje o nominaci jeho syn

Číst článek

„Kluci, kteří si projdou juniorskou reprezentací, zažívají něco výjimečného. Všichni si uvědomují, že tenhle turnaj je nejlepším dalším stupínkem pro jejich kariéru,“ popsal Eliáš jasnou motivaci hráčů.

Teď to budou Lauko a spol., kteří budou bojovat o zlepšení nálepky českého hokeje ve světě. Mezinárodní pohled nabízí také šéftrenér českého hokeje Filip Pešán.

„Jsme dlouhá léta bez medaile, ale musíme se podívat na příčiny. Podle mě to souvisí i s velmi špatnou kulturou společnosti v celé České republice,“ uvedl Pešán.

Čeští junioři vstoupí do turnaje v 15.00 zápasem proti Rusku. Dalšími soupeři ve skupině budou Němci, Američané a Kanada. Z pětičlenné skupiny postoupí do čtvrtfinále čtyři týmy.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme