Začíná mistrovství hokejistů do 20 let. Česko cílí na play-off, chce se prezentovat náročným stylem

Hokejová reprezentace do dvaceti let zahájí v úterý večer světový šampionát. V edmontonské hale se střetne ve v prvním zápase se Slovenskem. Podle trenéra Radima Rulíka je pro úspěch důležité, aby jeho svěřenci plnili taktické plány, které nacvičovali během přípravného období.

Tento článek je více než rok starý.

Edmonton Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český hokejista Jan Myšák

Český hokejista Jan Myšák | Foto: JONAS FORSBERG | Zdroj: Reuters

Šampionát se konal na přelomu loňského a letošního roku v Edmontonu a Red Deeru, ale kvůli koronavirové nákaze byl zrušen po odehrání devíti zápasů a kontumaci dalších tří. Český kádr se oproti prosincovému výběru Karla Mlejnka z poloviny obměnil a účast si zopakuje jen 12 hráčů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy z české reprezentace před začátkem mistrovství světa hokejistů do 20 let

V roli obhájců titulu budou Američané, kteří ve finále minulého šampionátu porazili Kanadu. Češi skončili třikrát za sebou po vyřazení ve čtvrtfinále sedmí, poslední medaili měli v roce 2005.

„Máme daný ofenzivní i defenzivní systém, hráči ho znají. Snažíme se, aby byl co nejjednodušší, ale potřebujeme, abychom výborně bruslili a pořád ten systém naplňovali. A to bude celoturnajová práce,“ zmiňuje Radim Rulík, že se český tým chce prezentovat hodně náročným stylem.

Slova svého kouče potvrdil i kapitán týmu Jan Myšák. „Pro nás je priorita být pořád v pohybu. Trenéři nám to pořád říkají a dáváme na to důraz ve všech trénincích. Takhle se budeme snažit prezentovat, pořád kopat nohama, být všude první a vyhrávat souboje,“ říká.

Pro Myšáka i spoustu dalších hráčů je šampionát poslední akcí v juniorské kategorii. O to větší motivaci mají k zisku medaile. Trenér Rulík náročnému stylu v úvodním utkání přizpůsobí i sestavu a nominaci, kdy minimálně zezačátku bude chtít točit jen šest obránců a 12 útočníků.

„Budeme hrát obětavě a budeme hrát do těla, takže může dojít k nějakému zranění či nastřelení. V tom případě tam máme toho třináctého útočníka, abychom eventuálně nemuseli hned první zápas hrát na malý počet hráčů. Jsme samozřejmě připravení, že v zápase budeme chtít reagovat, chceme dostat hráče do tempa, takže se pokusíme vydat za sebe hned v prvním zápase maximum,“ popisoval plány pro první utkání Radim Rulík.

Po zápase proti Slovensku se národní tým ve skupině postupně utká ještě s Finskem, Kanadou a Lotyšskem. První čtyři týmy ve skupině pak budou hrát čtvrtfinále.

„Cílem pro šampionát je zahrát si play-off. Dál bych to vůbec nerozváděl,“ řekl stroze Rulík.

Utkání mezi Českem a Sloveskem začne ve 20.00 středoevropského času.

Vojtěch Šilhan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme