Čeští hokejisté vydřeli bod, o vítězství Američanů rozhodl v prodloužení Caufield

Čeští hokejisté prohráli po dramatické bitvě na mistrovství světa juniorů v Ostravě s týmem USA 3:4 v prodloužení a v tabulce skupiny B jsou se čtyřmi body třetí. Před závěrečným duelem s Kanadou stále nemají jistý postup do čtvrtfinále. Do další části turnaje je může posunout již úterní odpolední souboj Ruska a Německa. Češi potřebují, aby jedno z mužstev vyhrálo v základní hrací době.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Spojených států slaví vstřelenou branku v utkání s Českou republikou

Hokejisté Spojených států slaví vstřelenou branku v utkání s Českou republikou | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Svěřenci trenéra Václava Varadi po gólech kapitána Libora Zábranského vedli 2:1, Američané však ve druhé třetině vývoj utkání otočili. V 49. minutě vyrovnal Petr Čajka, o rozhodující trefu se v čase 63:14 postaral Cole Caufield.

Úvod utkání patřil zámořským hráčům. Ve 3. minutě byl vyloučen Kučeřík a Američané první přesilovou hru využili. Po Robertsonově přihrávce zpoza branky překonal Paříka, který nahradil v české sestavě nemocného Dostála, Pinto a připsal si čtvrtý gól na turnaji.

Bylo pěkné, že mě česká rodina viděla hrát, říká syn bývalého československého reprezentanta Pivonka

Číst článek

Zvýšit vedení favorita mohl Caufield, ale trefil jen tyč. Český tým nebyl v útoku moc nebezpečný, přesto se mu podařilo vyrovnat. V 10. minutě využil Knightova zakrytého výhledu Zábranský, jenž se prosadil střelou od modré čáry. Kapitán domácího výběru se postaral i o druhý český gól, když po ideální Pláškově přihrávce využil v 19. minutě dvojnásobnou početní výhodu.

Ve druhé třetině ale Američané vývoj zápasu otočili. Nejprve překonal Paříka Kaliyev a v 27. minutě využil Zagrasovu efektní přihrávku Drury, jenž zakončil do odkryté branky. Češi měli šance v početních výhodách, Plášek ani Teplý však Knighta nepřekonali. Ve 40. minutě navíc domácí přišli o útočníka Jeníka, jenž si po střetu u mantinelu poranil koleno, a trenér Varaďa tak měl k dispozici už jen deset útočníků.

V 47. minutě rozjásal vyprodanou Ostravar arenu při signalizované početní výhodě Kubíček, rozhodčí však jeho gól po kontrole u videa neuznali kvůli Pavlovu kontaktu s brankářem. Varaďa se snažil změnit verdikt arbitrů trenérskou výzvou, ale neuspěl.

Zklamání však z českých hráčů i fanoušků rychle vyprchalo, neboť v následné přesilové hře dorazil Kubíčkovu střelu Čajka a vyrovnal. Další gól již v základní hrací době nepadl a muselo se prodlužovat. V nastavení měli puk častěji na hokejkách Češi, o rozhodující gól se však postaral Caufield. Američané tak mají na rozdíl od domácího týmu čtvrtfinále jisté.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Skupina A (Třinec):
Kazachstán - Švédsko 2:6 (0:1, 1:4, 1:1)
Branky a nahrávky: 32. Bojko, 54. Musorov (Gajtamirov) - 16. Fagemo (Höglander, Sandin), 23. Fagemo (Sandin, Lundkvist), 25. Öberg (Nässén), 28. Höglander (Pašič), 31. Berggren (Holtz, Pašič), 52. Raymond (Henriksson, Lundkvist). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Hejduk (ČR) - Bowles (USA), Synek (SR). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:3. Diváci: 2375.

Slovensko - Švýcarsko 2:7 (0:3, 1:2, 1:2)
Branky: 39. Faško-Rudáš (Okuliar), 47. Džugan (Čajkovič, Mudrák) - 8. Kohler (Berni, Nussbaumer), 11. Kohler (Nussbaumer, Moser), 15. Nussbaumer (Verboon), 34. Knak (Jobin), 40. S. Schmid (Aebischer), 51. Henauer (Nussbaumer, Moser), 53. Verboon (Kohler). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Pešina (ČR) - Lederer (ČR), Merten (Něm.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. V olabení: 1:0. Diváci: 4915.

Skupina B (Ostrava):

Česká republika - USA 3:4 v prodl. (2:1, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Zábranský (Klikorka), 19. Zábranský (Plášek, Teplý), 49. Čajka (Kubíček) - 4. Pinto (Robertson, Wahlstrom), 22. Kaliyev (Zegras, Miller), 27. Drury (Zegras, Kaliyev), 64. Caufield (Turcotte). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Vikman (Fin.) - Nordlander (Švéd.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Diváci: 8693 (vyprodáno).

Německo - Kanada 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 59. Valenti (Stützle, Schütz) - 12. Foote (Bahl), 33. Foudy (Dellandrea, McIsaac), 35. Addison (Foote, Cozens), 60. Dellandrea (Foote, McIsaac). Rozhodčí: MacFarlane (USA), Morozov (Rus.) - Hägerström (Švéd.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6102.

ČTK, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme