Faksa by měl nastoupit už v sobotu proti Norsku, Francouz se k reprezentaci připojí v neděli

Útočník Radek Faksa z Dallasu dorazí do dějiště hokejového mistrovství světa v sobotu a nastoupí hned večer proti Norsku. Brankář Pavel Francouz z Colorada má přiletět v neděli.

Bratislava (Aktualizováno: 15:29 10. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český centr ve službách Dallasu Radek Faksa

Český centr ve službách Dallasu Radek Faksa | Zdroj: Reuters

„Faksa by měl sednout s letadlem ve Vídni zítra v 11 hodin dopoledne a měl by nastoupit už večer do zápasu,“ řekl po pátečním rozbruslení novinářům trenér Miloš Říha.

Loni Jakub Vrána vyhrál Stanley Cup, teď ho čeká premiéra v seniorské reprezentaci

Číst článek

Pětadvacetiletý centr tak místo odpočinku bude muset únavu z cesty a časového posunu vybruslit během utkání s Nory. „Myslím, že je lepší, když rovnou nastoupí, než když bude dva dny odpočívat. Může si pak odpočinout v neděli,“ uvedl Říha.

Již v pátek opustil výpravu s ohledem na očekávaný příjezd Francouze brankář Jakub Kovář. V Bratislavě jsou nyní pouze Patrik Bartošák, jenž zahájí páteční zápas proti Švédsku, a Šimon Hrubec. Oba zapsal Říha na soupisku.

Úvodní utkání Česka proti Švédsku začne v pátek ve 20.15. Stanice Radiožurnál Sport ho bude vysílat živě, iROZHLAS.cz nabídne textový online přenos.

Novinky @Česká hokejová reprezentace: Radek Faksa brzy přistane ve Vídni a nastoupí v sobotu večer proti Norsku. Proti Švédům bude chytat Bartošák. @Radiožurnál

12:41 – 10. 05. 2019

3 29

Na pozici trojky Kovář být nechtěl. „Jak to Kuba přijal? Čekal jsem to horší, ale my jsme to nerozhodli sami, on si to víceméně rozhodl sám. Chtěl do toho turnaje vstoupit jako jednička, což jsme se oba shodli, že v takové formě není,“ přiblížil Říha.

Ovečkin, Kane, Kučerov nebo Voráček. Podívejte se na výběr největších hvězd mistrovství světa

Číst článek

„A než by dělal trojku, tak raději přenechal místo mladšímu (Hrubcovi). A jak tvrdil on sám - také úspěšnějšímu brankáři v té sezoně. Vzali jsme to jako fakt a naprosto férově jsme se domluvili. I od něj to byl velice férový tah,“ uvedl kouč.

„Když se naskytla možnost, že Pavel Francouz přijede, tak jsme se o tom začali bavit. Jakub Kovář někdy před mistrovstvím světa zmínil, že pokud by hypoteticky byl postavený do role trojky, přenechal by to místo mladším klukům nebo někomu, kdo by měl eminentní zájem. Že by si to i zasloužili. Jako byl Šimon Hrubec. Nakonec to tak dopadlo,“ řekl trenér brankářů Zdeněk Orct.

Také on ocenil Kovářův postoj. „Přistoupil k tomu úplně výborně. Jsem za to jenom šťastný, že naše skupina funguje takhle. V rovině psychické a psychologické. Že si vyjdou vstříc a jsou k sobě upřímní. Protože bez toho by to nešlo, aby jeden druhému přál. V bráně může stát jenom jeden, druhý na střídačce, třetí skončí na tribuně. Takhle se k tomu musí přistupovat,“ poznamenal Orct.

Z vlastní zkušenosti ví, že se situace může rychle změnit. „Může se stát při šampionátu, že i třetí gólman se posune na místo jedničky. To se může stát. Ze zdravotních i výkonnostních důvodů,“ uvedl Orct.

Ani Francouz nebude ve snadné pozici a musí naskočit do rozjetého vlaku. „Byl zpočátku na vážkách,“ připustil Orct. „Sezona je dlouhá, odchytal spoustu zápasů v AHL. První reakce byla, že si nechá čas na rozmyšlenou. Pak řekl, že přijede. Nastínil jsem to trenérům, kteří to kvitovali. Takže v neděli by měl dorazit,“ doplnil Orct.

O tom, kdy začne Francouz v Bratislavě chytat, definitivně rozhodne Říha. „Má hlavní slovo, ale když budu moct do toho trošku zasahovat, nechám rozhodnutí na Pavlovi. Protože neznám aklimatizaci, nikdy jsem v NHL nehrál a nebudu si tady na nic hrát. Nevím, jaký vliv může mít osmihodinový posun. Jakmile se bude cítit, tak bych chtěl, aby chytal. Patrik Bartošák je ale taky kvalitní gólman a nechal bych tomu volný průběh,“ uvedl Orct.

I když Francouz chytal na předchozích třech mistrovství světa, nepřiletí s pocitem, že by měl být jasnou jedničkou. „To myslím, že ne. My jsme se o tom tak nějak bavili. Je to týmový hráč. Stejně jako Patrik. Chytat chce každý, ale je to založené na tom, že úspěch potom bude mít celý mančaft. A ne jen jeden brankář,“ prohlásil Orct.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme