Nakročili k senzaci, ale vedení neudrželi. Hokejoví mladíci prohráli s Kanadou a čeká je boj o bronz

Čeští hokejisté do dvaceti let budou na mistrovství světa v Buffalu hrát o bronzové medaile. V semifinále proti Kanadě sice po odvážném nástupu vedli, ale favorité otočili zápas v přesilových hrách a po výhře 7:2 postoupili do finále.

Buffalo/USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Zadina

Filip Zadina | Foto: Andrea Cardin/IIHF | Zdroj: www.iihf.com

Češi podruhé v turnaji prohráli a o titul mistrů světa si na šampionátu v Buffalu nezahrají, stále ale mají šanci na bronzové medaile. V pátek od deseti hodin večer se o ně utkají s výběrem USA.

V přípravném zápase prohráli čeští mladíci s Kanadou 0:9, jenže tentokrát chtěli odehrát úplně jiný zápas. Po výhře nad Finskem se největším favoritům postavili v semifinále mistrovství světa a vůbec nepůsobili odevzdaně. Svěřenci Filipa Pešána skvěle bruslili a téměř nepouštěli červené přes střední pásmo. V odvážných výpadech pak mířili i dopředu.

Kouč dvacítky Pešán: Nebyli jsme lepším týmem, ale týmem s větším srdcem

Číst článek

A jeden z protiútokú vyšel. Končila šestá minuta, když se do útočného pásma vydali Nečas se Zadinou. Filip Zadina si pohrál s obráncem a svižnou střelou zmrazil gólmana Harta. Po jeho šestém gólu v turnaji vedli Češi 1:0.

Velkou šanci na zvýšení náskoku měl v početní výhodě Nečas, ale přestřelil. Kanaďané těžko hledali recept na českou obranu, ale pomohla jim jejich největší zbraň – přesilové hry. Český výběr šel poprvé do čtyř po nešťastném vyhození Martina Kauta přes mantinel. Rychlou kombinaci zakončil vyrovnávacím gólem Sam Steel, který pukem roztočil kameru v Kořenářově brance.

Druhé oslabení zavinil Michnáč oplácením v útočném pásmu, na trestné lavici pak trnul téměř celé dvě minuty. Tři vteřiny před jeho návratem ale Makarův nástřel tečoval Batherson do protipohybu českého brankáře a otočil skóre. Po první třetině vedla Kanada 2:1.

Češi mohli reagovat po přestávce. V přesilové hře mohli vyrovnat Michnáč i Zadina, jenže prvního vychytal Hart, druhý netrefil odkrytý kout branky. Na druhé straně se při bránění zaskvěli Kořenář i Šalda, který včasným vložením hokejky zabránil puku v překročení brankové čáry.

Jenže o chvíli později skončil Radim Šalda po potyčce na brankovišti na trestné lavici a přesilovka trvala jen dvanáct vteřin. Autorem úspěšné teče na 3:1 byl opět Drake Batherson.

Těsně před uplynutím poloviny zápasu zvýšil útočník Anaheimu Maxime Comtois a čeští mladíci na chvíli vypadli z role. Jordan Kyrou se na brankovišti objevil úplně sám, položil si brankáře a do prázdné klece vstřelil pátou branku. Do druhé pauzy ještě stihl Batherson završit hattrick a Kořenáře v brance nahradil Jakub Škarek.

V poslední třetině vstřelily oba týmy po jedné brance. Tu kanadskou napálil tvrdou ranou pod horní tyčku Boris Katchouk, český úspěch na konečných 2:7 vstřelil opět Filip Zadina. Oba celky už se pak mohly pomalu chystat na poslední zápasy turnaje, vítězní Kanaďané na finále se Švédskem, Češi na zápas o třetí místo proti domácím Američanům. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme