V chladu přežívá vir delší dobu, roušky na hokeji jsou důležité, radí epidemiolog Maďar

Hokej se po NHL vrací i na české stadiony. V rámci Generali Česká Cupu se utká šestnáct týmů, které ale oproti severoamerické soutěži budou moci přivítat ve svých arénách fanoušky. Na jeden zápas jich bude moci dorazit až 2 500. „Snažíme se vše vymyslet, abychom klubům umožnili fungovat,“ popisuje v rozhovoru pro deník Sport epidemiolog Rastislav Maďar.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vakcinolog Rastislav Maďar

Rastislav Maďar | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Kluby však musí dodržet další přísné podmínky. Jednou z nich je otevření maximálně pěti oddělených sektorů po 500 lidech. „Tohle číslo bude platit tak dlouho, jak nám to epidemiologická situace umožní,“ uvádí Maďar.

České hokejové hry letos nebudou. Svaz kvůli pandemii vyloučil i náhradní termín

Číst článek

Lidé by se také neměli mísit na chodbách. Opatření by měla pomoci s omezením přímého přenosu koronaviru z člověka na člověka vzdušnou cestou. Epidemiolog i tak doporučuje nosit na hokejová utkání roušky.

„(Na stadionech) je bohužel jak v lednici a chladno, dokonce i mráz, viru z hlediska přežití vyhovuje. Když lidé dýchají, skandují a křičí, což je další rizikový faktor, roušky jsou velmi důležité,“ říká v rozhovoru.

„Další věc je, že pokud lidé virus vydechují, on se v prostředí nakumuluje. Tam, kde nefouká, nesvítí slunce a je chlad, virová nálož přežívá delší dobu,“ potvrzuje s tím, že sektory na stání otevřené zatím nebudou.

Inspirace v NHL

Větší riziko v přenosu koronavirové nákazy mezi samotnými hokejisty Maďar nevidí. „Je to extrémně rychlá hra, což je plus. Kontakt je krátký, snad k přenosu nemusí v takovou chvíli dojít. Hodně nám teď ukáže NHL, jak bude fungovat, tam určité poučení z praxe dostaneme.“

Kluby v Česku mají k dispozici přísné manuály, které NHL využívá, a snaží se z nich vycházet. Systém testování jako v zámoří však podle Maďara není možný, už jen kvůli finanční náročnosti.

Soutěž by měla nastavit jednotlivé procesy, které se budou následně dodržovat. „Teď nám nezbývá nic jiného než nastavení soužití s virem, dokud není efektivní vakcína,“ doporučuje epidemiolog.

Český hokej se k celé situaci dle Maďara staví velmi seriózně. „S panem Králem (prezidentem svazu) i panem Řezníčkem (ředitelem extraligy) jsme v neustálém kontaktu. Řešíme všechno společně na mnoha úrovních. Moc bych si přál, aby byli stejně disciplinovaní i diváci,“ doufá Maďar.

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme