Obránce, který změnil hokej. Bobby Orr slaví 70. narozeniny

Bobby Orr je legendární Kanaďan považovaný za jednoho z nejlepších hokejistů historie. A také je to jediný obránce, který dokázal ovládnout kanadské bodování v zámořské NHL. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Bostonem dnes slaví 70. let.

Tento článek je více než rok starý.

Boston Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobby Orr má v Bostonu sochu zachycující nejslavnější okamžik jeho kariéry, rozhodující gól finále Stanley Cupu 1970

Bobby Orr má v Bostonu sochu zachycující nejslavnější okamžik jeho kariéry, rozhodující gól finále Stanley Cupu 1970 | Foto: Adam Hunger | Zdroj: NASA/Reuters

„Když se řekne Bobby Orr, vzpomenu si na fotku z Kanadského poháru, jak mě tam atakuje, ale slušně. Byl to jeden z nejlepších obránců v historii kanadského hokeje,“ vzpomíná pro Radiožurnál na svou osobní zkušenost s legendárním obráncem bývalý hokejový reprezentant Milan Nový.

Chtěl jsem volno a klid na tribuně, vtipkoval po zápase Jágr. Díky prohře může dál myslet na baráž

Číst článek

Československo se v roce 1976 utkalo s Kanadou ve finále vůbec prvního ročníku Kanadského poháru. Titul slavil po výhře 5:4 v prodloužení domácí výběr a Bobby Orr se stal nejlepším hráčem turnaje.

Dlouholetý hráč Bostonu získal v zámoří řadu ocenění. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru vyhrál mimo jiné osmkrát za sebou Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce NHL. V roce 1970 rozhodl pro Boston Bruins finále Stanley Cupu proti St. Louis. Jeho radost v letu je námětem sochy v Bostonu.

Orr byl nositelem hokejového pokroku. Na ledě byl se svým sklonem k útočení považovaný mezi beky za revolucionáře. „Obránci většinou brání, ale Bobby Or byl jeden z těch prvních, kdo dal hodně gólů a nahrávek, takových je nedostatek pořád,“ soudí Milan Nový.

Svým herním stylem ale dost dráždil soupeře a musel tak čelit řadě tvrdých zákroků. Kvůli opakovaným problémům s kolenem byl nucen ukončit kariéru už ve 30 letech. I přesto stihl v NHL za necelých 660 zápasů nasbírat přes 900 bodů.

To, že Orr nebyl jen vynikajícím hokejistou, ale i opravdovým gentlemanem, dokládá historka českého reprezentanta: „Když jsme hráli Kanadský pohár, podařilo se nám jednou slavné profesionály porazit. S Frantou Kaberlem jsme šli po Montrealu. Kolem nás jelo luxusní auto, stáhlo okýnko a tam Bobby Orr a říká, jestli nechceme svézt. Měli jsme radost, ale na kafe jsme došli pěšky,“ vypráví Milan Nový.

Bobby Orr se po skončení aktivní kariéry zkoušel věnovat trenérské dráze, později pracoval také jako bankovní manažer. Teď je hráčským agentem a jeho společnost zastupuje například kanadskou hvězdu McDavida, bratry Staaly nebo Čecha Tomáše Plekance.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme